Как да постъпим при съкращение?

Публикувана на: 24.04.2009, от Radostt
Кoментари:4

Здравейте! Учителка съм в малка детска градина, където предстои откриване на яслена група, но за сметка на съществуваща група. В резултат на това две учителки ще бъдат съкратени. Въпросите ми са: 1. Кога трябва да бъде връчено предизвестието? Знам, че по КТД е два месеца преди самото съкращение, но не е ли редно това да е през месеците март - април. 2. Кога се прави такова съкращение /в края на учебната година, т.е. м. май или няма ограничения/? Защото ако е през започнала учебна година, как и къде ще си търсим работа? и 3. Как трябва да се постъпи в такава ситуация? Ясно е, че съкращение ще има, но как и до колко можем да защитим правата си?

Коментари 4

28.04.2009 iv_2007

Profile

Бихте могли например да разработите проект за определена дейност с вашите деца и да ангажирате съответната колежка за него. Така докато се появят нови деца тя няма да е без работа. Smile

28.04.2009 dobreva.v

Profile

 Да, има закони, членове и параграфи. Документи колкото щеш.Аз съм от "другата страна на барикадата". Децата ни намаляха осезателно.Обмислям и се чудя какви трансформации да измисля. НО... една от учителките ми трябва да си отиде! Е, как да реша, като не ми се иска, а трябва и с какви очи ще й връча заповедта.Много е неприятно!

24.04.2009 BabaYaga

Profile

user: Radostt

2. Кога се прави такова съкращение /в края на учебната година, т.е. м. май или няма ограничения/?
Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

 

В ДВ, бр.7 от 27.01.2009 са публикувани промени в Правилника за приложение на Закона за народната просвета. Промените касаят няколко различни области: 
    • екипите за комплексно педагогическо оценяване преди 1 клас,
    • откриване, преобразуване и закриване на училища, детски градини и обслужващи звена, 
    • формите за проверка и оценка на знанията, 
    • изпитите за повишаване на оценката след последния гимназиален клас и др. 
    От съществено значение са промените в чл. 12, според които срокът за подаване към МОН за откриване, преобразуване и закриване на държавни и общински детски градини, училища и обслужващи звена се променя от 31 март на 31 май. В същото време според чл.12, ал.7, когато съществува намаляване на броя на децата и учениците под нормативно определения минимум или преустановяване на учебния процес поради липса на ученици, такива предложения се приемат целогодишно. 
   

24.04.2009 zdravkop

Profile

 Радост, запомни едно, защото е много важно и това едва ли го знае твоята директорка: съкращения могат да се правят само и единствено след като е влязъл в сила образец 1, т.е. след септември. Преди новия Образец 1 всички съкращения падат в съда. Казвам ти го от опит, защото съм се занимавал с такива съкращения. Ако те съкратят преди новия образец, обжалвай в Районния съд и печелиш делото на 1000 процента. А и ако те съкратят след това има един куп изисквания, от които едно да не е спазено, пак печелиш.