Астрономията - наука за вселената

Публикувана на: 25.01.2009, от mimi70
Кoментари:40

Още от дълбока древност хората са отправяли поглед към небето и са си задавали въпроси за красивата гледка нагоре.

Трудът и житейският опит на много учени и любители през вековете е допринесъл за днешните познания за загадъчния и необятен космос.

Астрономията е науката, която дава поне част от отговорите на тези въпроси. Какво представляват звездите? Колко са големи и на какво разстояние от нас са? Какви са другите небесни тела? Как са подредени?

И така, тази наука продължава да се разива и продължава търсенето на нови светове, но и постигнатото не е никак малко. Обикновените хора могат да видят постиженията на астрономията единствено с въображението си и направените клипове от заснети картини с телескоп.

Какво знаема за вселената? -

http://www.vbox7.com/play:90fde572

Коментари 40

15.06.2010 iv_2007

Profile

Образователен сайт по астрономия за ученици, учители и всички, които проявяват интерес: http://eduject.net/projects/12/%D0%90%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F/

05.06.2010 Deltichko

Profile

 Няма смисъл да се мисли в по-голям мащаб и да виждаме по-далече от носа си и прага на дома си. Идеята е да се превърнем в земя на консуматори, потребители на хляб и зрелища. Така хората са по-прости, по-малко задават въпроси и са по-лесно манипулируеми и управляеми. А хлябът и зрелищата - това е дейност на принципа ден за ден, при нея няма нужда от гледане надалеч и далновидност. На кого е необходима обсерватория, че не се сещам? На Боко или на Цоко? ,,Аз имам мускули - мене акъл ми не треб(в)а!".

И за съжаление това е само поредният епизод от всичко.

05.06.2010 mimi70

Profile

Наскоро слушах едно интервю с Кирил Маричков и за пореден път се убедих, че освен страхотен музикант, е и голям мислител.

Той каза, че тук В България липсва далновидност. Липсва мислене в дългосрочен план. Мисли се на дребно, което се доказва всекидневно. Закриването на тази обсерватория само би доказало това. Дано се появи някакъв проблясък отнякъде в главите на власт имащите, че бъде спасена тази обсерватория.

Защо не се поучат малко от опита си. Закриха се детски градини, сега има недостиг на такива. Закриха се и се закриват  училища сега, а се предвижда да има целодневна форма на обучение.

Не можем ли, като народ да мислим малко в по-широк мащаб?! Защо трябва да не виждаме по-далече от носа си?! Или пак може би има нещо, което не знае обикновеният човек?

Какви подробни и достъпни обяснения са дадени за неразбиращите нищо от астрономия-

"Една обсерватория е много сложен организъм, той се различава от лампата в хола, която се пали и гаси с едно копче. Ние и преди сме правили изчисления - парите, които бихме икономисали сега, спирайки обсерваторията, после ще ги дадем двойно, за да я пуснем обратно”, каза ст.н.с. дфн. Илиан Илиев. "

 

Не става дума за кой знае какви средства.

Земята ни е хубава. А в България има такива райски кътчета, че не ти трябва почивка в чужбина. Но нека виждаме и в космоса какво става!

http://www.vbox7.com/play:41411a85


 

04.06.2010 Eli_83

Profile

  Брр..нищо учудващо, все пак такъв е планът, българинът трябва да бъде опростен, с ликвидирана икономика, наука и образование. Доста чалгазиран и бигбрадъризиран. А и да не забравяме-във финансов аспект доведен до ниво само на биологическо оцеляване. За постигане на тези цели е необходимо интелигенцията да бъде унищожена /справка-учебниците по история/! Нищо ново, как да бъде съсипана една държава отдавна е измислено. Не крия, че с нетърпения очаквам да се махна от България и да получа руското си гражданство. За съжаление стигам до извода, че за България няма път и светлина. Всички държави инвестират в науката и образованието като основна антикризисна мярка, с изключение на нашата мила родина. Сега Путин изгражда ново научно градче с шест главни научни направления, в това градче цените на стоките ще бъдат без акциз, без данък, заплатите няма да се облагат с данъци и още много социални облекчения. Така се толерира науката и образованието.Smile

   П.С. "Господин депутатът гледа девствено, естествено не шмърка нищо евтино.." Из песента на Ъпсурд "Колега"!

04.06.2010 walegi

Profile

user: iv_2007

Странно е как за 20 години промени обществото ни не се научи да гради

Нищо странно, братко, просто такъв е бил СЦЕНАРИЯТ

user: iv_2007

Наистина ли държавата ни няма 30 000 лв., за да запази този обект за новото поколение?

За жалост, новото поколение е "смляно" като във филма "Тухла в стената" и изобщо не би се развълнувало за този обект! ( е, сигурно има 2-3%, които ще ме опровергаят, но те само потвърждават "правилото"...)

user: iv_2007

Наистина ли знанието вече няма никаква стойност в страната ни?

Че то, ако не беше така - наистина щяха така да променят висшестоящите ЗНП и ППЗНП, че да отговарят на идеите на "пазарната държава", а не по социалистически да "галим с перце родителите и учениците"...

 Но явно няма да им е изгодно...Та нали те самите (висшестоящите, де) добре знаят "колко струват".

Тъжно, но факт...

Колеги, не пишете само тук. В МОМН чакат нашите предложения за промяна! Ще правят (поне като идея) нов ЗУО. И ако ги залеем с идеи - можем да се надяваме на промени...Ако не - ще си се оплакваме тук докато се пенсионираме...

60 000 регистрирани само тук.

Поне 30 000 учители...

Само си представете - поне 15 000 предложения за промяна в ЗУО( Закон за училищното образование)...През следващите 2-3 месеца...

04.06.2010 iv_2007

Profile

 

Астрономическата обсерватория "Рожен" е пред закриване

Странно е как за 20 години промени обществото ни не се научи да гради. Наистина ли държавата ни няма 30 000 лв., за да запази този обект за новото поколение? Та това е по-малко от едномесечната заплата на елитен български спортен треньор. Наистина ли знанието вече няма никаква стойност в страната ни?

Тъжна картинка сме!

 

29.01.2010 anilenas

Profile

  

ТАЗИ ВЕЧЕР НАБЛЮДАВАМЕ НАЙ-ЯРКАТА ЛУНА ЗА ГОДИНАТА!Wink     

Наблюдаваме най-ярката Луна за тази година Снимка на НАСА!

Тъй като пълнолунието съвпада с максималното приближаване на естествения спътник до нашата планета, лунният диск ще свети с 30% по-ярко, а диаметърът му ще е с 14% по-голям.  Орбитата на Луната е елипсовидна и в най-близката до Земята точка (перигей) тя е с 50 хил. километра по-близо, отколкото в противоположната (апогей). Така разстоянието от Земята до Луната се колебае от 406 хил. км до 360 хил. км.  В момента когато минималното разстояние съвпада с пълнолунието, наблюдаваният лунен диск става забележимо по-голям и съществено по-ярък.   

 

    Да си пожелаем безоблачна вечер!Smile 

 

10.12.2009 Eli_83

Profile

    Е, да така е!

   Но  последните данни сочат, че този феномен в небето над Норвегия, все пак се дължи на експлоадирала руска ракета, тъй като руснаците обявиха, че на 9-декември Северният руски флот е извършил ракетно изпитание. Навярно са гръмнали двигателите на ракетата и експлозията не е с ядрен произход!

   П.С. От друга страна пък е ефектно!Smile

09.12.2009 ivo_isa

Profile

user: Eli_83

При ядрена експлозия биха ли могли да се получат подобни фотоефекти?
Не. Ядреният взрив има специфична форма в атмосферата, а и лесно може да се установи по мощността, текуща и остатъчна радиация.

09.12.2009 Eli_83

Profile

  Интересен феномен над небето на Норвегия!

 Основното предположение е, че се касае за руска ракета избухнала в йоносферата!

    http://vbox7.com/play:58fd075f

      http://eyebg.com/?p=5341

  При ядрена експлозия биха ли могли да се получат подобни фотоефекти?