Обучение на учители за УЧИТЕЛ ПО ИНФОРМАТИКА?!?!?

Публикувана на: 20.01.2009, от artman
Кoментари:20
Подочух, че имало някаква програма, която финансира обучение на учители (в извънработно време) от разни специалности за добиване на квалификация като УЧИТЕЛ ПО ИНФОРМАТИКА. Нищо не виждам на сайта на МОН, а и Гугъл нищо не ми извежда. Знае ли някой къде има подробна информация по въпроса?

Коментари 20

22.03.2009 sisi07

Profile
Също не е ясно, защо се премълчава за преподаватели, завършили инженерно-педагогическия факултет при ЮЗО "Неофит Рилски"? Същите са изучавали информатика, математика, физика, техническа механика, електроника и др. сходни сериозни науки. В същото време не се вписват в никоя от изброените категории. Те имат право да преподават ИТ в раздел от дисциплината Труд и техника. Съществува едно недуразумение - курсове, които срещу определена сума /такса/,с които получиха удостоверение да преподават ИТ преподаватели от нямащи нищо общо с гореспоменатите дисциплини, като след това се оказва, нямат умения да запишат елементарен CD и други елементарни от техническа гледна точка операции. В крайна сметка се оказват със законно придобит документ и елементарни знания.

23.01.2009 mimi70

Profile

 

user: Galia Zafirova

Здравей, mimi70,

Здравейте, Галя!

mirey е отговорила доста подробно на вашите въпроси. Надявам се във вашия инспекторат  вече да са наясно с реда на класиране на кандидатите, ако трябва да има някакво класиране.

Думичките "математика" и "физика" са ясни, но и думичката "химия" също предполага изучаване на математика. Досещам се, че причината да решaт да е такъв подборът, е че са доста кандидатите, а трябва да има някакво класиране. Може би ще стане ясно по нататъка. Може и да няма класиране.

Не го мислете толкова. Каквото сабя покаже. При всички случаи всички завършили курса, няма да работят точно тази работа.

Аз подадох заявление и повече не съм питала как стои въпросът с курса.

23.01.2009 mirey

Profile
Според написаното - така излиза. Но дали ще бъде така..
 Ще видим!

23.01.2009 artman

Profile

 Да, за първата целева група. А за втората - всички други специалности, които имат удостоверение за базова компютърна грамотност. Значи само нередовни учители или тези от "другите" специалности без компютърна грамотност биха били отстранени с основание "защото не отговарят на условията".

23.01.2009 mirey

Profile

 1.2. Условия, на които трябва да отговарят желаещите учители:- висше образование – образователно-квалификационна степен „магистър”, „бакалавър” или „професионален бакалавър” - професионално направление: * педагогика на обучението по . . . . специалност физика и математика, химия и физика и присъдена професионална квалификация учител по физика и математика, химия и физика. * физически науки всички специалности и присъдена професионална квалификация учител по физика. * от област на висшето образование технически науки, всички специалности и присъдена професионална квалификация „инженер” и други.

 

23.01.2009 artman

Profile

Благодаря ти за справките, mirey! :)

Освен видовете специалности за първата целева група и базовата компютърна грамотност за втората, не виждам никакви други изисквания. Нещо повече - на организаторите на набирането на кандидати (инспекторати и директори) е разпоредено следното:

 

1. Да се създадат условия за информираност и достъп за участие на всички учители, които отговарят на условията и желаят да се включат в съответната целева група.

При това положение споделеното от колегите за някакъв подбор по неясни правила е най-малкото странно!

 

23.01.2009 Galia Zafirova

Profile

Здравей, mimi70,

От нашия инспекторат одобряват само кандидати, чиято специалност съдържа думичката „математика“ или „физика“ независимо в какви комбинации с други науки. Никой не гледа колко Висша математика си учил, нито дали кандидата има въобще някаква, поне минимална, компютърна грамотност. Surprise

22.01.2009 mirey

Profile

     А ето ги и справките, които искат да бъдат попълнени. Няма никавви други изисквания или ограничения.


                                                       Справка 1
ПЪРВА ЦЕЛЕВА ГРУПА: УЧИТЕЛИ, КОИТО ЖЕЛАЯТ ДА ПРИДОБИЯТ ДОПЪЛНИТЕЛНА
КВАЛИФИКАЦИЯ „УЧИТЕЛ ПО ИНФОРМАТИКА И ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ”

№ по ред    РИО
ОБЩИНА
НАСЕЛЕНО МЯСТО
УЧИЛИЩЕ    
ИМЕ, ПРЕЗИМЕ, ФАМИЛИЯ
ТЕЛЕФОНИ ЗА КОНТАКТ
    Назначен за учител по учебен предмет/предмети    Образователно-квалификационна степен (магистър, бакалавър, професионален бакалавър)     Професионална квалификация    

Висше училище и година на завършване на висшето образование       
1.
                               
2.
                               
3.
                            

                                                            Директор:
                                                                     (Подпис и печат)

Справка 2
ВТОРА ЦЕЛЕВА ГРУПА: УЧИТЕЛИ, НЕЗАВИСИМО ПО КОЙ ПРЕДМЕТ ПРЕПОДАВАТ (V – ХІІ КЛАС),
ПРИТЕЖАВАЩИ БАЗОВА КОМПЮТЪРНА ГРАМОТНОСТ, КОИТО ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ
В ОЧНО-ЗАДОЧНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА СЕРТИФИКАТ ЗА КВАЛИФИКАЦИЯ
№ по ред    РИО
ОБЩИНА
НАСЕЛЕНО МЯСТО
УЧИЛИЩЕ    
ИМЕ, ПРЕЗИМЕ, ФАМИЛИЯ
ТЕЛЕФОНИ ЗА КОНТАКТ
    Назначен за учител по учебен предмет/предмети    Образователно-квалификационна степен (магистър, бакалавър, професионален бакалавър)     Професионална квалификация    

Висше училище и година на завършване на висшето образование       
1.
                               
2.
                               
3.
                            

22.01.2009 mirey

Profile

  Здравей Artman! До сега нищо не е казано да има ограничения в бройката и се учудвам, че има неодобрени. Освен да има в някои области страшно много кандидати. Цялото това обучение е краен етап от работа по проект. Хората, които са работили по проекта, сега имат интерес да обучат повече хора, за да отчетат проекта като успешен. През октомври-ноември 2006 год. имаше подобно обучение за учители по IT 5-8 кл. Тогава 5 университета бяха спечелили - СУ, ПУ, ВТУ, РУ и Шуменски университет. Не знаем сега пак ли така ще бъде. Нямам информация.

22.01.2009 artman

Profile

 Благодаря отново, Mirey! 

И да не ме класират, ще го преживея! Бих искал да зная обаче защо. Ето, Галя също се притеснява, че е възможно да са дали някакви права за отсяване на инспекторатите или пък те са си присвоили такива.