Невъзможният глас: Фреди Меркюри

Публикувана на: 24.11.2008, от zdravkop
Кoментари:11


Фреди Меркюри
На днешния ден преди 17 години умира един от най-великите съвременни музиканти.

Фарук Булсара, който по-късно ще се нарече Фреди Меркюри, се ражда в Занзибар на 5 септември 1946 г. Родителите му са  представители на етнорелигиозната общност от Индия парси. Детството си Фарук прекарва в Индия, а през 1964 г. семейството му отива в Лондон.

Там Фарук, който от дете се интересува изключително много от музика,  се записва в училище за изкуства. Налага му се да работи – на летище „Хийтроу” и в магазин за дрехи втора употреба. Междувременно основава няколко музикални групи, които обаче нямат успех.

Фреди МеркюриКитаристът Браян Мей и барабанистът Роджър Тейлър срещат през 1970 г. един млад човек, срамежлив и тих, без специализирано музикално образование, който иска да направят група и да я кръстят Queen. В началото двамата не харесват името и силно му се противопоставят, но Фарук Булсара успява да ги убеди. Те едва ли знаят, че в онзи момент пишат историята на съвременната музика. По същото време Фарук официално сменя името си на Фреди Меркюри. Оттогава до края на живота си той няма да говори публично нито за името си, нито за индийските си корени.

Когато през следващата 1971 г. към тримата се присъединява басистът Джон Дийкън, Queen вече е в пълния си състав. Групата ще съществува 27 години, като през 21 от тях Фреди ще е нейният фронтмен.

 

Коментари 11

25.11.2008 zdravkop

Profile

user: iv_2007

От мен поздрав с Who Wants to Live Forever

Благодаря за поздрава с любимата ми песен!

П.С. По- горе бях написал "Бохемска рапсодия", а виждам само рапсодия.

25.11.2008 anna pashova

Profile


"Влюбвам се много бързо, но накрая винаги съм наранен. Имам белези навсякъде. Но не мога да се спра, тъй като по начало съм мекушав. Притежавам тази твърда, мъжествена обвивка, която показвам на сцената, но вътре в мен живее и много нежно ядро, което се топи като масло." Фреди Меркюри

 http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=587996

 

25.11.2008 anilenas

Profile

    Нима минаха 17 години! Нямам такова усещане! Музиката му сякаш е още по-жива и продължава да звучи със същата сила...

    Стойностните неща не познават ограниченията на времето. Фреди Меркюри е талант, чиято емоция няма да престане да наелектризира публиката! Наистина уникално присъствие на световната сцена!Wilted FlowerWilted Flower

 

         

   Един хит - предизвикателство, който е любим на всички поколения!

     

24.11.2008 Eli_83

Profile

     Лека му пръст!

24.11.2008 iv_2007

Profile

От мен поздрав с Who Wants to Live Forever

24.11.2008 mimi70

Profile

Благодаря, Здравко!

Поклон пред паметта му!

Неповторим с творчеството и изпълненията си!

Искам да ви поздравя с последната му песен от последния му албум, песен, която носи голямо послание -

http://www.youtube.com/watch?v=4ADh8Fs3YdU

24.11.2008 zdravkop

Profile

user: radivdani

    Велик!!!!

 YouTube - Too Much Love Will Kill You

 

Любимата ми композиция на Куийн, освен, разбира се"рапсодия", е "Кой иска да живее вечно?"- музика от филма "Шотландски боец". Това е невероятна песен, която ще звучи (надявам се) и на смъртта ми.

24.11.2008 zdravkop

Profile

Никога няма да го забравя този черен ден- 24 ноември. Големият ми син беше бебе на два месеца, гледахме телевизия с жена ми, когато го съобщиха. Направо настръхнах от ужас и мъка. Любимият ми вокалист Фреди го нямаше вече между нас, замлъкна завинаги този невероятен глас, какъвто няма никога да се роди! Изключителен вокалист, артист, шоумен, изобщо многостранно надарена личност- Фреди ще остане завинаги част от мен, а и от милиони (защо не и милиарди) хора по света.

Бог да го прости (независимо кой Бог)! 

24.11.2008 radivdani

Profile

24.11.2008 zdravkop

Profile

Фреди МеркюриЗад всичко това обаче човекът Фреди Меркюри е доста различен. Не обича да дава интервюта и си е същото срамежливо момче, което е бил при създаването на групата, през 1970 г. Веднъж той споделя, че на сцената може да е екстравагантен и ексцентричен, но далеч от публиката е съвсем друг.

През 1987 г. Фреди Меркюри се изследва за HIV и научава, че е болен от СПИН. Пресата не го разбира от него – той отрича да има вируса, но таблоидите ровят около личността му и публикуват все повече материали за сериозното му състояние.

Неизвестността, малкото публични появи на певеца и догадките около здравето му продължават четири години. На 23 ноември 1991 г. Фреди Меркюри изпраща на пресата съобщение, в което казва, че има СПИН и че го е пазел в тайна заради личната си неприкосновеност, както и заради спокойствието на близките си. „Но дойде моментът моите приятели и фенове по целия свят да научат истината. Надявам се, че всички ще подкрепят моите лекари и всички останали, които се борят срещу това ужасно заболяване.”

На следващия ден, 24 ноември 1991 г., Фреди Меркюри умира от бронхопневмония на 45 години.