ОТРАВЯНИЯ С ГЪБИ

Публикувана на: 16.10.2008, от Eli_83
Кoментари:21

   Здравейте, исках да засегна тази тема и да ви поднеса определена информация свързана с отравянията от гъби-едни от най-честите и тежко протичащи хранителни токсикози! Перспективите са тази тема да бъде доразвита и да се обхванатмакимален брой токсикози! Без да искам да всявам страхове, но гъбите са храни, с които трябва наистина твърде много да се внимава! Дори мой много близък човек лекар казва, че се пропоръчва като цяло гъби да не се ядат! Дори и да не са отровни те все пак са като филтър за почвата и могат да всумкват доста вредни в-ва от земята!

  Една от най-често ядените гъби в България е печурката! Нейн двойник са зелената и бялата мухоморка, като повече отравяния са регистрирани от зелената мухоморка!

  токсикозата с нея е много тежка! Съдържа токсини, които са термоустойчиви, като увреждат най-вече черния дроб!

  Латентен период: Продължителност от 8 до 30 часа, обикновено 10-12 часа след консумирането на гъбното ястие!

 Клинична картина: Протича в два стадия в зависимост от доминиращия синдром-гасто-ентеритен и хепатален!

  Гаастро-ентеритен стадий! Заболяването започва с гастро-ентеритен синдром, който преобладава в клиничната картина!Появява се упорито повръщане, което през второто денонощие постепенно се съчетава и с диария, продължаващи 3 , 4 денонощия! Те причиняват тежка дехидратация на организма!

  Хепатален стадий! Той започва 3-4 дни след началото на отравянето! Проявява се с тежест или умерена болезненост в дясното подребрие! Умерено увеличиение на черния дроб, иктер /жълтеница/!

   Прогноза: Съмнителна до неблагоприятна! Леталитет между 40 и 80 %!

   Мога да ви предоставя и болничните картони на някои хора с такова отравяне!

  Б.Б.П. 42 годишна и.з. 9860, постъпила на 1.VІІ. изписана на 1. VІІІ.

  Диагноза: отравяне с мухоморка!

  Анамнеза: Шест часа след консумацията на ястие с гъби започнала да повръща обилно, появила се и диария, която продължила през цялата нощ! Чувства се много отпаднала, заявява, че има виене на свят, видимо е психически объркана!

  Статус: Общо състояние силно увредено! Хоризонтален нистагъм /означава, че си движи очите в хоризонтална посока неволево/! Език сух, пулс-110, кръвно 110 на 80! Повръщането спря на третия ден, а диарията на 4-тия! През третото денонощие черния дроб се увеличи два пръста под ребрената дъга, мековат, болезнен при пипане! Жълтеница се появи на 4-тия ден, а черния дроб се прибра към нормалната си топография на 12-тия ден! След проведеното активно лечение бе изписана здрава!

   И още един картон имам!

 П.И.Г., 38-годишен и.з. Nо: 10 025, Постъпил на 4.7. изписан на 26.7.

  Диагноза:Отравяне с гъби мухоморки!

 Анамнеза: В 8часа сутринта изял три сурови гъби, в 14часа ял сготвени такива! 18 часа след последното ядене получил масирано повръщане и умерена диария! Почувствал се много отпаднал!

 Статус: Общо състояние много тежко! Съзнание запазено, пулс-76, кръвно- 120 на 80! Корем мек, болезнен припалпация, особено в дясното подребрие!

  Повръщането спря на третия ден, а диарията се усили на втория и спря на четвъртия!Същият ден се появи жълтеница, черния дроб се увеличи с два пръста под ребрената дъга, състоянието се влоши! През следващите няколко дни жълтеницата се засилваше, но към 10-тия ден общото състояние започна да се подобрява, иктерът /жълтеницата/ да избледнява! Беше изписан здрав след проведеното лечение!

  Тези картони ги качиш, защото описват най-ясно интоксикацията като един нагледен пример!

  

Коментари 21

08.07.2009 Eli_83

Profile

 

user: Potrebitel

Познавам няколко гъбари, натровени по този начин, единият от които почина заедно с още двама души от семейството му.

 Съжалявам много за Вашите познати, които са починали от гъбна интоксикация,Sad надявам се всички ние, които се включихме по темата, да сме полезни по някакъв начин на хората и да им заострим вниманието! 

06.07.2009 Eli_83

Profile

Мерси, много за включването по темата, доста интересен пост, поздрави!Smile

   Реших да поразширя малко токсикологичната тема като включа и отровните змии!

   В България се срещат четири вида отровни змии: пепелянка / Vipera ammydotes/, усойница /Vipera berus/, каменарка /Vipera aspis/, остромуцунеста пепелянка /Vipera ursisni/! Отровата им се образува в максиларните слюнчени жлези и се излива през кухите  горни кучешки зъби на змиите!

  Токсикологично д-вие: Отровата на змиите проявява хеморагични, хемолитични /разрушаващи, лизиращи еретроцитите/, местни некротизиращи /на и около мястото на ухапването/ и невротропни ефекти. Тези ефекти се дължат на ензимни системи, съдържащи се в змийската отрова, едни от които действат локално около ммястото на ухапването, другите увреждат кръвта и кръвоносните съдове, а третите действат негативно върху нервната система.

  Клинична картина:

          Локални признаци: 1. Силна болка и оток на мястото на ухапването, като ясно личат /в повечето случаи/ отпечатъците от двата кучешки зъба.

                                      2. Подкожни кръвоизливи, които могат да се появят и на по-отдалечени места от мястото на ухапването.

                                      3. Подуване на най-близко разположените лимфни възли-регионален лимфаденит.

         Признаци от общ характер-настъпват скоро след ухапването.

                                    1. Отпадналост

                                    2. Алергични признаци: уртикария, сърбеж по кожата на цялото тяло, отоци около очите, възможно е и на ларинкса.

                                    3. Парализи, особено на горните клепачи, потиснато съзнание, възможни усложнения са гърчовете или изпадането в кома.

                                    4. Възможна проява на коремни болки, гадене и повръщане-основно при деца!

    Лечение:

  1 Обработка на раната- инцизия, но не се препоръчва изсмукване, поради възможността от попадане на отровата в кръвообръщението при наличие на рани в устата или кървящи венци. Разрезите имат някаква стойност ако бъдат направени през първите 30 мин.

  2. Промивка на раната, поставяне на студени компреси.

  3 Поставяне на турникет на крайника, не много стегнат, целта е да се притиснат вените, които са разположени по-повърхностно от артериите. Презвръзката периодично леко се отпуска и после пак се стяга, не може да стои много продължително!

  4 Обездвижване на болния крайник.

  Болнична терапия:

     Противозмийски серум около мястото на ухапване и мускулно инжектиране. Стероидни противовъзпалителни средства като урбазон в ударни дози, венозни антибиотици-първоначално в ударни дози..пускане на системи и вливане на интравенозни разтвори..

 

 

 

  

21.03.2009 Potrebitel

Profile

user: radivdani

...Познавам печурката / тя отдолу винаги е от розова - до кафява, в зависимост от възрастта и за разлика от двойника и мухоморката, която е с бели ресни/,...манатарката / двойникът и е дяволската гъба, която при разчупване посинява...
Не съм учител и попаднах случайно в този сайт, но бера гъби отдавна и искам да обърна внимание на някои заблуди в коментирания пост. По-опасната е за печурките. По принцип е вярно, че те от долу винаги са розови до кафяво-черни, докато зелените и бели мухоморки са бели до жълтеникави. Това обаче не бива да се използва като разграничителен критерий за диворастящи гъби! Причината е, че ако печурки и мухоморки растат на малко разстояние едни от други, те споделят общ подземен мицел. И понякога се появяват гъби с тъмно оцветяване отдолу, които обаче съдържат аматоксини. Познавам няколко гъбари, натровени по този начин, единият от които почина заедно с още двама души от семейството му. За съжаление много гъбари имат навик да изкореняват и размазват намерените мухоморки - с цел да не се разпространяват, предполагам. Така обаче се появява опасност берящите след тях да не забележат опасността от отровни печурки, споделящи мицел с мухоморките. Другата масово разпространена заблуда е, че дяволската гъба при разчупване посинява, докато манатарката - не. В действителност има над 10 вида манатарки, някои от които (огнена манатарка, кадифена манатарка) при разчупване посиняват доста по-интензивно от дяволската гъба. Критерият за разпознаване би трябвало да включва и цвета на гуглата - при дяволската гъба той обикновено е сребристо-сив, докато при посиняващите манатарки - червено-кафяв. Но това не е болка за умиране, защото най-лошото, което е в състояние да причини дяволската гъба, е еднократно повръщане и ден-два разстройство.

07.12.2008 Eli_83

Profile

  Първа помощ!!!

  Клиничните изяви на различните типове отравяния сме ги описали вече /без медикаментозната терапия, тъй като не съм сметнала за необходимо да отежнявам темата с нея/! При каквото и да е отравяне с гъби веднага се търси лекарка помощ!

  Докато дойде екипът ва спешна помощ, пострадалият трябва да бъде поставен в пълен покой на легло! Поставяне на грейки на краката и коремната област, даване на малки глътки /ако се разгръща коматозно състояние не се дават никога течности, по принцип на припаднал човек не се дават течности, независимо от причината за припадъка, нарущен е рефлексът за гълтане!!!!!!!!!/студена, леко подсолена вода! Също така може да се даде мляко или мед!

  Напълно противопоказано е даване на алкохол!!!! Етанол спомага за по-лесното всмукване на гъбните токсини!!

  Гъбите от яденето не се изхвърлят никога, запазват се и се дават за лабораторен анализ, което ще спомогне да бъдат установени точните токсини!

   П.С. Информация бе събрана  от Ели с много любов за потребителите на www.teacher.bg! Постовете имат общообразователен характер, не внушавам на никого дали да бере гъби или не!

07.12.2008 Eli_83

Profile

   Исках да продължа още малко темата като кажем на какво не трябва да се доверяваме!

   Знае се, че бързи, прости и надеждни методи за определяне на отровните гъби няма! Мнозина обаче "препоръчват" някои методи /известни сред научните среди по-скоро като митове/ за разпознаване на отровните гъби! Ето някои от тях:

   Мит І При варене на съмнителни гъби във водата се пуска сребърна монета или лъжичка! Ако сребърният предмет потъмнее значило, че гъбите са отровни! Ако не потъмнее били ядливи! От химична гледна точка потъмняването на среброто се дължи на сяро-съдържащите аминокиселини, които нормално ги има във всяка една гъба, като съставен елемент на белтъчните молекули! В резултат на действието на тези аминокиселини се получава черна коричка от сребърен сулфид! Както споменах тези аминокиселини се съдържат във всички гъби, но тяхното отделяне при нагряване не е еднакво за всички тях! Зависи най-вече от възрастта на гъбата, като отделянето на посочените аминокиселини е по-интензивно при презрелите както ядливи, така и отровни гъби!

   МитІІ Ако при варене с гъби глава от лук-кромид или чесън потъмее до кафяво, това се дължало на присъствието на отровни токсини! Помътняване на лука или чесъна може да се дължи както от ядливи, така и от отровни гъби! Зависи от присъствието на количеството ензим тирозиназа, който се съдържа в тях! Този ензим няма общо с токсините по никакъв начин!

   Мит ІІІ Личинките на различни насекоми и охлюви не наяждат отровните гъби! Следователно всички наядени и червясали гъби не са отровни! Това е огромна грешка, всъщност личинките на насекомите и охлювите предпочитат дори повече отровните гъби, освен и ядливите!

29.10.2008 Eli_83

Profile

  Здравей, Радивдани! Отново ти благодаря за включването по темана!Smile

  Не зная как биха се сбъркали, аз само посочвам случаи, когато  е мало подобни грешки! Щом са описани такива отравяния и лекарите трябва да ги знаят и разпознават...значи не е излишно да се напише, че има и такъв двойник! Да се има предвид все пак, а не да се бере всичко, което прилича на пачи крак, защото уж нямали двойници! Целта на постовете е да се повиши обществената здравна култура, а не се всяват страхове!

  Не съм практикуваща гъбарка и не зная дали много или малко си приличат!Sad Само пиша това, което прочетех за отравянията!

  Отново повтарям, че от гъби не разбирам, това не са обучаващи постове по гъбарство! Единствено алармирам за внимание! Всичко, което знаех съм го написала и за да не се въвличам вече в подобни недоразумения заключвам моите постове, повече нищо не мога да кажа или добавя по темата! А и всеки сам решава какво да яде и какво да върши..изобщо! Нямам намерие ВЕЧЕ да се вталясвам за всеки един!

 

 

29.10.2008 radivdani

Profile

  Кой е казал ,че не е достоверна? Лично аз написах това ,което знам, а не което в действителност се знае.

Благодаря ти за информацията за двойника на пачия крак. Все пак от това ,което се вижда на снимките ,според мен трудно биха се объркали двете гъби.

28.10.2008 Eli_83

Profile

 Здравейте, радвам се, че сте писали по темата!Smile

 Информацията качена от мен е напълно достовернал а болничните картони са автентични!

 

 Cortinarius orellanus Това е един от двойниците на пачи крак, из българските сайтове няма да го намерите най-вероятно /освен из моите писаници/, но може да проверите в англоговорящите! Например  ето тук:

   http://en.wikipedia.org/wiki/Lethal_webcaps

  До сега не съм и няма да кача лъжлива или подвеждаща медицинска информация!

  Идползвала съм учебник и съм правила консултации с мой близък лекар преди да пиша! Използваният учебник е Клинична токсиклогия!
  Автори:

 Професор д-р Александър Монов

 Професор д-р Веселин Петков

 Професор д.р Лулчо Кръстанов

 Д-р Светка Андреева

28.10.2008 radivdani

Profile

    Да си призная и мен доста ме е страх от гъбите. Познавам печурката / тя отдолу винаги е от розова - до кафява, в зависимост от възрастта и за разлика от двойника и мухоморката, която е с бели ресни/, сърнелата /ако пръстенчето и може да се мести нагоре-надолу по стеблото, значи не е пантерка/, челядинката / нейните реснички винаги са с различна дължина, за разлика от ресничките на двойниците и, но също така знам ,че нейните двойници са по-скоро дрисливиBig Smile,отколкото смъртоносно отровни/,манатарката / двойникът и е дяволската гъба, която при разчупване посинява/, пачи крак/ не знам да има двойник/. Не сам гъбар, предпочитам да си купя от магазина , когато ни се доядат гъби / от страх лозе пази/, но Марги е права , че култивираните гъби не могат да се сравняват по вкусови качества с горските. Осмелявам се да си бера само челядинки, които сушим и използваме за различни манджурийки през зимата.

28.10.2008 toniiv

Profile

Да, Марго сърнелите са страхотни гъби - много са вкусни. Стига да има познавач, който да ги бере.

    И тъй като в момента нямам такъв познат, доверявам се само на култивираните печурки.

                   С гъбите наистина трябва много да се внимава!