ВИРУСИ НА ГРИПА /Илайза тест/

Публикувана на: 06.10.2008, от Eli_83
Кoментари:6

  Грипът е остро силно заразно инфекциозно заболяване, което се причинява от голяма група вируси, обединени в род Influenzavirus! Вирусът на грипа съдържа РНК като насител на генетичната си програма! Засега са известни три типа грипни вируси -A, B и С! Тези вируси причиняват заболявания по много жимотни и човека, като от тип В, боледува само човекът! Само ще отворя скоба за т.нар. птичи грип, за който така се шумеше преди години! Той е от тип А, по хемаглутинина /Н/са познати 25 различни подтипа, а по неураминидазата (N) 9! Като най-страшни са щамовете Н5 и Н7! Последният случай преди години бе от щама H5N1! Човек при близък контакт с птици би могъл да се зарази от птичи грип, но не може да зарази друг човек! Възможно е да се получи хибрид м/у  грипа по птиците и този при хората, като тези вируси имат хемаглутинин /Н/ от птичия грипен вирус и неураминидаза от човешкия! Предполага се, че през зимата на 1918г-1919г. върлуващата "испанска треска", отнела живота на повече от 30 милиона човека, е била точно такъв хибриден вариант м/у човешки и птичи грипен вирус!

  Резистентност на вирусите! Слабо устойчиви са на физични и химични въздейства, като бързо се инактивират при ползването на традиционни дезинфектанти! При темп. 60 градуса загубват инфекциозните си свойства за няколко минути! При обикновена стайна температура се инактивират за около 3 часа!

 Епидемиология! Грипът може да протича като единични случаи, епидемиологично /масово/ или пандемично/като вълна, която бързо се разпространява на големи територрии и въвлича огромен брой хора в епидемиологичния процес, като преминава границите на отделни континенти/! Източник на инфекция е болният човек, инфекцията се реализира по въздушно-капков път, засягат се всички възрастови групи като особено чувствителни са децата до 3 годишна възраст! Повечето грипни епидемии се явяват през есенно-зимните месеци! Най-опасни са епидемиите предизвикани последователно или едновременно от вируси тип А и В!

  Клинична картина! Грипните вируси имат епителотропни и пневмотропни свойства, като се размножават в клетките на ресничестия епител-лигавиците на дихателните пътища! Те предизвикват дегенеративни и некротични изменения на клетките с увреда на кл.ядро и цитоплазмата! Срещат се и атипични форми- афибрилни /без повишаване на температурата/, акатарални, мълниеносни! Усложненията от грипа са чести и се дължат на активирането на бактерии, които нормално живеят в лигавиците на дих.пътища, но вирусът на грипа нарушава локалния имунитет на лигавиците и тези бактерии рязко се намножават! При тежки усложнения би могло да се активират и бактерии, които да предизвикат усложнения и от страна на други системи, като ССС /сърдечно-съдова/, бъбреци, минингит и т.н.!

  Имунопрофиактика! Съществуват ваксини, които всяка година се изготвят срещу очакваните щамове, които би трябвало да върлуват!

  Терапия! Не се препоръчва самолечението, терапията се преписва от лекар и състоянието трябва да се проследява за възможни усложнения! Често за предотвратяване на вторична бактериална инфекция се изписват антибиотици /по принцип те са против усложннеия, не действат на вирусите/!

Коментари 6

12.11.2009 Eli_83

Profile

   Определено стратегията за всяване на страх и ужас у хората постига своите цели- противогрипните препарати добре се харчат най-вероятно, но това е нож с две остриета, така скоро ще бъдем изправени без адеквтани лекарства срещу нови вълни от грип, вирусите ще станат устойчиви на медикаментите, с които разполагаме.

   Много хора вярват, че вирусите от тип А са нови и едва ли не са се появили преди десетина години! Това изобщо не е вярно, ще ви представя динамиката на грипната епидемия по птиците по години, страни и щамове/разполагам със статистиката само до 2004г, но е достатъчна за една обща представа/. Е, медиите тогава са пропуснали шуменето и обработването на съзнанието на хората и така:

    1959, Шотландия Н5N1

    1963, Англия Н7N3

    1966, Онтарио Н5N9

    1976, Виктория Н7N1

    1979, Германия Н7N7

    1979, Англия Н7N7

    1983, Пенсилвания Н5N2

    1983, Ирландия Н5N8

    1985, Виктория Н7N7

    1991, Англия Н5N1

    1992, Виктория Н7N3

    1994, Кунсланд Н7N3

    1994, Мексико Н5N2

    1994, Пакистан Н7N3

    1997, Хонконг Н5N1

    1997, Италия Н5N2

    1999, Италия Н7N2

    2002, Чили Н7N3

    2003, Холандия Н7N7

    2004, Тайланд Н5N2

    2004, Виетнам Н5N2

    2004 Повече азиатски страни са обхванати от Н5N1

   

 

11.11.2009 Eli_83

Profile

   Днес бях в поликлиниката при една позната лекарка, направи ми впечатление, че върлува меко казано психоза от свинския грип!

   Почти всеки, на който му бе поставена диагноза грип иска да ходи да дава кръв и да се изследва дали не е заразен от свинския щамIndifferent

   Реално за мен специално това са пари хвърлени на вятъра, резултатът от серологичния тест не променя принципа на терапия, той зависи от тежестта на клиничната картина, възрастта и т.н.-дори има тенденция, че върлуващият класически грип протича по-тежко от свинския щам! Е, който желае може да се изследва, никого не спирам!Smile

   Въпросът с "испанската треска" е спорен и лежи на предположения, определено през онази зима никой не е чувал за Илайза или Уестърн блот, ВНР /вирус неутрализационна реакция, PCR и т.н./, за да го определи със сигурност и класифицира! Дори има предположение, че се е касаело за обикновен грипен вирус от група В, който тогава е възникнал за първи път! Последващите мутации са поставили началото и разгърнали цялата група В, ясно е, че при първа среща с непознат вирус заболяването протича изключително тежко, следващите срещи вече не са така фатални, дори и вирусът да мотира! Подобно нещо се наблюдава с причинителя на чумата- първите срещи са отнели живота на много хора, впоследствие се наблюдава вид "приспособяване" на възприемчивите групи към инфекта, на този етап причинителят е загубил почти напълно значението си в инфекциозната патология!

   Друго предположение, което не лежи на основателни доказателства е, че причинителят на "испанската треска" е хибрид между вирус от група В /човешки/, и вирусите по птиците от група А и щам свински грипен вирус отново от група А! Инфото, с което разполагам е, че ПОДОБНА конфигурация е невъзможна, единствената опция върху, която се работи е, че е имало хибридизация само м/у птичия и човешкия грипен вирус, като тази хибридизация е протекла в организма на прасетата, та те вече като вектор са разпространили инфекта и върху хората! Явно тази хибридизация е възможна само в свински  клетки!

   Естествено, че не пртендирам за пълна компетентност в темата, аз съм обикновена кандидат лекарка все още!Smile

03.03.2009 Eli_83

Profile

  Оо.., Вие сте и биололошка и химик!Smile Поздрави!

  Много интересна е и имунофлуоресценцията като метод на диагностика, въпреки че Илайзата има много по-огромни възможности!

  Аз само съм гледала оцветени клетки с флуоресциращи бои на флуоресцентен микроскоп. Много са красиви..то нали влизаш в една тъмна стаичка без прозорци, поставя се предметното стъкло на микроскопа, гаси се лампата и се гледа....светят като светофари...едни в ярко зелено, други в в ярко червено...много красив метод за наблюдение....Smile

03.03.2009 Eli_83

Profile

  Здравейте!!!Smile

  Чак сега виждам поста Ви, мерси много за проявения интерес!Wilted Flower

  Темата за СПИН е ето тук:

  http://teacher.bg/cs/forums/t/4085.aspx

01.03.2009 pepi2008

Profile

user: Eli_83

... , за който вече стана въпрос при темата са СПИН!...

Бих искал да попитам къде точно е тези тема, защото за сега не виждам как може да се търси по ключова дума в този форум?

02.02.2009 Eli_83

Profile

  Здравейте отново!

  В областта на вирусологичните заболявания често се налага диагнозата да се поставя въз основа на серелогични тестове, като един от най-разпространените такива е теста Илайза, за който вече стана въпрос при темата са СПИН! Преглаждайки българските сайтове не открих технологичния принцип на теста Илайза. Ето защо реших, че ще бъде полезно да има и на български описана методиката. Тестът се използва най-често за откриване на антитела образувани срещу определен антиген /конкретно за вирусите антиген е онази част от него, състояща се от молекулни групировки, които са отговорни за индуцирането на имунния отговор, антителата са специфични за всеки антиген/. Повечето плаки, използвани в практиката са с фабрично колтнати антигени на дъното на всяка ямка, но аз искам да опиша целия процес при работа с теста.

  1 Стъпка е колтването на антигена или натоварването на антигена. Както вече казах реакцията антитяло-антиген е строго специфична. Ние имаме антигени, които са ни познати, например на някой конкретен вирус и ще търсим антитела в кръвта на болния. Взимаме антигена, разтваряме го в колтинг буфер, най-често PBS в количество 1, 2 или 5 микрограма на милилитър на ямка. Оставяме плаката с антигена да престои около 18 часа при 4 градуса.

  2. Washing миене, промиваме ямките с 0,05% Tween 20 РАЗТВОРЕН В PBS, промиваме три пъти по 5 минути.

  3 Blocking блокиране-извършва се за един час на 37 градуса  с блокиращи буфери, най-често се използва обезмаслено сухо мляко 3% в PBS.

  4  Washing по стандартната схема.

 5 Първо антитяла се поставя, кръв от пациента в падащи концентрации в отделните ямки. После миене

 6 Второ антитяло, за което е закачен маркер, пероксидаза или АФ! После миене

   Ако има антитела, те ще се закачат за антигена, второто антитяло е натоварено с маркер, така се образува по-голям комплекс, маркерът ще позволи да светне при положителен тест.

   Другата разновидност на теста е сандвич. Там колтваме антитела, антигена го поставяме за тях и после слагаме второто антитяло, при положителен резултат от така образувалия се голям комплекс ще бъде засечен и визуализиран.

     При повечето болести тестовете са фабрично направени и само остава да се накапе кръв....тук е описан целият процес!

  Не е много професионално написано, но все пак е хубаво тази методика да я има и на български! Естествено тестът има приложение не само във вирусологията, но и за откриване на полени, различни белтъци и т.н. Принципът е същия!