Информационна линия за наркотиците

Публикувана на: 30.09.2008, от latihan
Кoментари:40

Здравейте, според вас необходима ли е национална информационна линия по проблемите с наркотиците? Питам, защото доста информация има в интернет, училищата са целева група за разпространение и въпросът е откъде учители, родители и ученици получават информацията, която им е нужна за наркотичните вещества, за да са надеждно осведомени?

Приятен ден!

Милена Ненкова

Коментари 40

21.07.2009 latihan

Profile

За всички колеги, учители, журналисти и приятели, които се интересуват от темата за училището и наркотиците...

Асоциация за рехабилитация на зависими "Солидарност",
Първа национална информационна линия за наркотиците и
Център за култура и дебат "Червената къща"
организират събитие, посветено на темата.

Работното заглавие на дебата е "Време за училище - време за лесно намиране на дрога?"

За преглед на основните въпроси и поставяне на нови такива, както и за стартиране на дебата в интернет пространството, заповядайте тук:

http://www.drugsinfo-bg.org/forum/viewtopic.php?f=3&t=45&p=362&sid=e1f153f4715b89c0e653a978aee894dd#p362

Събитието е планирано за 24 септември, нека го започнем заедно сега!

24.06.2009 latihan

Profile

Това е наистина много важен въпрос. Понякога хората, които са затънали в някакъв проблем 1) отричат до последно; 2) казват, че нещата са изцяло в техен контрол и могат да спрат, когато си пожелаят; 3) не смятат това за проблем изобщо.

Как да помогнем на такива хора? И тук идва още един важен въпрос: имаме ли право да помагаме на някого, който не е помолил за помощ? Много често усилията ни, насочени към това да подпомогнем някой в беда, биват отблъснати и се чувстваме наранени.

 Това, което аз съм открила, че работи, е да питам: Имаш ли нужда от помощ? Понякога питам веднъж, понякога питам няколко пъти, според човека. Така и аз съм спокойна, че ще дам само ако някой е поискал и че ако някой не желае помощ или подкрепа, съм уважила неговото желание.

Поздрави за хубав ден!

30.05.2009 Eli_83

Profile

  Това са следствията от "демокрацията", която са ни натресли!Sad

    http://vbox7.com/play:d8055897

  Засегнатите по този начин хора дали изобщо искат да им се помогне, дали изобщо имат желание да прочетат нещо?

27.04.2009 latihan

Profile

Благодаря за милите думи!
Кураж винаги е необходим, за да споделим проблем, още повече, когато той касае тема, която в обществото ни се смята за ТАБУ. А често тези хора имат най-много нужда от подкрепа! Първо човекът с проблем да признае, че има такъв проблем и след това той или близките му да потърсят съвет или помощ. Затова нашето основно усилие в момента е да разпространим номера и сайта на информационната линия, още повече, че към нея има и ЧАТ за онлайн консултиране. Така тази информация ще достигне до хората, които реално се нуждаят от нея!

Тук ги поствам още веднъж, за да могат колегите да подпомагат разпространението им!

0888 99 18 66

WWW.DRUGSINFO-BG.ORG

С поздрави! 

30.03.2009 Eli_83

Profile

  Искам да кажа още веднъж, че искрено се възхищавам от усилията на г-жа Милена Ненкова! Зная, че работата Ви е изключително трудна, трудно се работи по принцип с хора, а особено много енергия изисква работата с хора, които имат подобни проблеми! От близките ми хора между, които има лекари зная, че с болни хора се работи твърде трудно, също така имам познанства и с хора обвързани в Анимус и БАСП! Най-добре е да се залага на профилактиката един вид, като се пропагандират опасностите, които крият наркотиците и безопасните полови контакти! Що се касае за жените жертва на сексуално насилие и трафик, с които работят Анимус....там вече сме почти безсилни да извършваме каквато и да е "профилактика", необходима е силна намеса от страна на държавата за предотвратяване или поне за намаляване на броя на пострадалите! Но важното е, че каквото зависи от нас, ние ще го правим!!! Мисията е трудна и коства адски много усилия, преди време написах, че хората, които консултират или да го кажем -просто разговарят с такива групи от хора, самите те се нуждаят от пдкрепа!!! 

  Пожелавам ви още веднъж успех и много кураж!Wilted FlowerWilted FlowerWilted Flower

 

29.03.2009 Eli_83

Profile

 Най-напред исскам да благодаря на г-жа Милена Ненкова за полаганите усилия за борба с този страшен порок и да й пожелая всичко най, най-хубаво! Радвам се, че има хора като Вас!!!Wilted FlowerWilted FlowerWilted Flower

  Метиловият алкохол по органолептични показатели не се различава от етиловия, присъства в значителни количеества в някои недоброкачествени алкохолни напитки! Алкохолите принадлежат към групата на наркотичните вещества!

   Попаднал в организма МА се елиминира бавно, главно през бъбреците и белия дроб! Една част се МЕТАБОЛИЗИРА, той се окислява бавно и образува формалдехид и мравчена киселина, които продукти променят КАС към киселат скала и създават тежка ацидоза, също така увреждат директно нервната система, особено зрителния нерв! Увредите се дължат на настъпили функционални смущения в клетките в резултат на настъпването на поредица от метаболитни блокове, в резултат понижената или блокирана активност на редица ензимни системи! Силно изразена е блокадата над ензима хексокиназа. Естествено в резултат на функционалните нарушения предизвикани от потофизиологичния химизъм на клетките, възникват като следствие и структурни такива, изразяващи се на тъканно ниво!

  HCH2OH---------)H-CHO /ФОРМАЛДЕХИД/--------)H-COOH /МРАВЧЕНА К-НА/-------------)CO2 ИЗЛЪЧВАНЕ ПРЕЗ БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ

  Летална доза-от 10 до 100 милилитра в зависимост от индивидуалните особености!

  Патоанатомична находка: при отваряне на трупа се долавя миризма на алкохол, установява се хиперемия и оток на мозъка, също и дистрофични процеси и некротични огнища в мозъка /в най-тежка степен е засегнат  зрителният нерв/ и паремхимните органи.

  Латентен период: от няколко часа до няколко ДЕНОНОЩИЯ!!!!!!!!!!

  Клинична картина: започва с гастро-интестинален синдром-гадене, коремни болки, повръщане. Постепенно се разгръща и церебралният синдром: атаксия, силно главоболие, възможни са конвулсивни пристъпи, изпадане в кома, хипертермия. Наблюдава се повишен тонус от страна на мускулите на крайниците и тила. Характерни са симптомите от страна на очите. В началото на интоксикацията могат да се изразят само с разширение на зениците и липса на реакция към светлина, постепенно се влошава зрението като настъпва пълна слепота с избледняване на очните дъна! Лечението на слепотата на този етап е неуспешно, нервът е силно увреден и дистрофичен!

 

24.03.2009 latihan

Profile

Привет, колеги!

Нека и тук да напиша информацията, която е добре да знаем в случай на нужда:

От месец февруари 2009 официално стартира национална информационна линия за наркотиците.

Всеки, който има въпрос, иска да сподели притеснение, има нужда от подкрепа при решаване на труден случай с близък човек, свързан с темата за наркотиците, може да се допита до горещата линия.

Номерът е 0888 99 18 66, като цената на обажданията е според тарифния план на човека, който се обажда.

Към инфо линията има също така разработен и интерактивен уеб сайт, където има форум, мейл и чат за по-голяма достъпност на линията за всякакъв вид потребители. Ето неговият адрес: www.drugsinfo-bg.org

 С поздрави,

Милена Ненкова
Екип на инфо линия за наркотиците

13.03.2009 Eli_83

Profile

   Към тази група на спихофармакологията спадат стимулиращите амини, с най-често употребяван представител Amphetaminum!

 Токсично действие: Прониквакнали веднъж в организма се елиминират главно през бъбреците. Една част се метаболизира в черния дроб, като в хепатоцитите трансформацията на молекулите на отровата протича по следния начин: бензоловото ядро се подлага на хидроксилиране и конюгация, аминопропиловата група се дезаминира, като се образуват кетони и терциерен алкохол, който пък се окислява в бензоена киселина. Причиняват форсирано освобождаване на норадреналин и силна възбуда на ЦНС, които ефекти обуславят и токсичното им действие. Последното се обуславя още от съчетанието на бензолова, изопропилова и аминна група в молекулата и се потенцира от катехоламините-адреналин, норадреналин.

   Остро отравяне-предизвиква се от поглъщането на токсична доза.

Изпъкват три синдрома: Гастро-интестинален, сърдечно-съдов и церебрален. Интоксикацията започва със сухост в устата, гадене, повръщане, понякога диария и силни коремни болки. Появява се тахикардия, стенокардия, ритъмни нарушения, преходна хипертония, а при тежки случаи и колапсно състояние. Церебралният синдром е основният, като се проявява с безсъние, обща възбуда, делирозни прояви, комбинирани с халюцинации, желание за сомоубийство и др. В крайно тежки случаи настъпва кома с тежки пристъпи от клонично-тонични гърчове, като при тези болни е възможно и разгръщането на тежък белодробен оток.

 Препаратите от тази група предизвикват и лекарствена зависимост, която може да доведе и до токсикомания.

   П.С. Тези постове имат само информативен характер, по принцип избягвам да давам терапията, тя се прилага само от лекуващите лекари, самолечението е недопустимо...

 Лечението е насочен към прилагането на средства потискащи проявите на трите синдрома: стомашна промивка, антиконвулсивни средства, барбитурати с къс ефект, потискащи огнищата на възбуда в ЦНС, средства понижаващи артериалното кръвно налягане, включително и форсирана диурезя, диализни методи...

07.03.2009 Eli_83

Profile

 При хероиновата зависимост се наблюдава пълната триада: психична зависимост, физическа и привикване. Ефектът на хероина е свързан с потискане на импулсите към живот, с липса на реакция...Не е необходимо да се прави нищо-всичко е така, както би трябвало да е. Венозната инжекция предизвиква топли вълни по кожата, особени усещания в долните части на корема, които се описват от наркоманите като подобни по интензивност и качество на сексуалния оргазъм.

  В случай на зависимост, първите признаци на абстиненция се наблюдават кратко време преди момента, когато би следвалло да се постави следващата доза. Тези симптоми постепенно нарастват по интензивност, като достигат най-голяма изразеност от 36 до 72-рия час след последната доза. После абстинентните явления започват да отслабват. От 8-мия до 12-тия час след ПД /последната доза/ се появяват сълзотечение, хрема, прозяване, изпотяване. От 12-тия до 14-тия час след ПД се наблюдават засилващо се безпокойствие, психическа напрегнатост, сънят е неспокоен, накъсан и повърхностен, след ставане от сън страдащият е още по-неспокоен и напрегнат. След 14-тия час клиниката на синдрома продължава да се разгръща, като се добавят нови признаци: разщирени зеници, безапетитие, възбуда, треперене.  Във върховия момент се наблюдават още: силна възбуда, безсъние, непрекъснато прозяване, мъчително кихане, сълзене, хрема, пълно безапетитие, гадене, повръщане, коремни болки /спазми, на отделни силни пристъпи/, учестен пулс, повишено кръвно налягане, мръзнене, сменящо се с топли вълни и силно изпотяване, болки в костите и мускулите, мускулни спазми, В резултат на централнонервна възбуда у мъжа е възможно да настъпи еякулация /в начало с, а после е възможно и без предхождаща ерекция/, а при жените оргазъм...

  Отказът от храна, течности, съчетани с повръщане, потене, диария довежда до дехидратация, кетоза, нарушения в КАС /киселинно-алкалното състояние, баланс/. Възможно е и настъпването на сърдечно-съдов колапс. Прилагането в който и да е момент от абстинентния синдром на подходящ опиат, напълно и драматично потиска явленията му. Но, разбира се, прилагането на опиат не може да възстанови телесните течности, pH, следователно синдромът е само напълно привидно отстранен. Без лечение /тук се има предвид прилагането на подходящи препарати за отказване, а не нова доза хероин/ синдромът следва своята еволюция, като повечето от наблюдаваните симптоми изчезват към 8 - 10-ти ден.

  

27.11.2008 latihan

Profile

Ами за съжаление....никой не е застрахован, близките на никого не са застраховани....но факт е, че не можем да носим отговорност вместо някого, можем да носим само за себе си! Представете си обаче какво би било ако всеки носи отговорност за това, което прави, мисли, желае...нещата щяха да са доста по-различни:)))

Поздрави и приятен ден! Нека отговорността, която носим днес, да е лека!