Как да се погрижим за нашето здраве?!

Публикувана на: 05.09.2008, от Eli_83
Кoментари:5

    Тъй като съвсем скоро имаше случай на бяс в близост до Сфия исках да обърна малко певече внимания на грижата към нашите домашни любимци! А и грижата за тях означава грижа и за нас самите!

  Virrus lyssae е причинител на болестта бяс! Има форма на куршум, генетичната му информация е представена от едноверижва молекула РНК! Болестта засяга всички бозайници и човека! Сега във връзка с неблагоприятната епизоотична обстановка в Европа тази болест придобива отново актуалност! Бесът е разпространен в по-висока степен в Западна Европа като се придвижва периодично на вълни от запад на изток! От тази болест се заразяват и боледуват всички видове домашни и диви бозайници, които могат да бъдат вектор за заразяването на човека! Сравнително слабо възприемчиви са птиците, а земноводните и рибите не боледуват! От домашните животни най-чувствителни са :говедото, овцете, кучетата и котетата, а от дивите-лисица, вълк, чакал! Основен разпространител и резервоар на вируса за Европа са лисиците!

  Разпространение. Това е една изключително контактна инфекция, разпространява се чрез ухапване или попадане на слюнка върху наранена кожа! Възможно е чрез попадане на слюнка върху лигавица или в окото! Котетата могат да предават тази болест чрез одраскване, тъй като си ближат лапичките и по тях има следи от слюнка!

  Важно е да се знае, че при кучетата вирусът започва да се отделя в слюнката 14 дни ПРЕДИ проявата на клиничните признаци!!!!!!!!!!!!!

  Като клиничната картина преминава през следните стадии!

 

  1. Начален, характеризиращ се с промяна в настроението (редуване на весело с меланхолично); халюцинации, сърбеж, промяна във вкуса, гласа, хидрофобия, както и силно слюнотечение.
  2. Възбуден стадий, протичащ за около 3-4 дни и характеризиращ се най-вече с агресия, насочена главно към други животни и по-малко към хора. Кучето се нахвърля без да лае. През този период се наблюдава парализа на ларингеалните нерви, поради което кучето добива дрезгав глас или пък го изгубва напълно.
  3. Паралитичният стадий е с продължителност около 3 дни. Най-напред се парализират долната челюст, глътката и езикът, а накрая настъпва парализа на задницата и опашката, поради което животното започва да се влачи. Смъртта настъпва на 6-8 ден, поради пълното изтощение на организма.

   При човека инкубационният период е от няколко седмици до около 8 месеца! Вирусът е невротропен т.е. когато попадне в раната започва по нервните влакна да се пренася към ЦНС, достигайки там отново по нервите инервиращи слюнчените жлези се пренася, като накрая се отделя със слюнката! Това важи както за животните така и за човека! Но освен чрез слюнката вирусът се излъчва също така чрез урината и периодична с кърмата! Инкубационният период зависи от мястото на ухапването! Най-къс е ако ухапванията са множествени, по главата, ръцете, в областта на гръдния кош, тъй като тогава вирусът ще измине по-кратък път до ЦНСи болестта ще се развие по-бързо!

   Клиничната картина е изключително тежка!

  В началния период се наблюдават оток и зачервяване на мястото на ухапването или необичайна чувствителност, стрелкащи болки, парене, По-късно се наблюдава главоболие, безсъние, изключително силна тревожност, болки в гърлото!  През възбудния стадий болните освен, че са тревожни и изпитват страх от смъртта (танатофобия), стават чувствителни на шум и светлина, дразнят се от висок говор и силна светлина като получават спазми на ларинкса, появява се невъзмоност за приемане на течности, имат зрителни и слухови халюцинации, наблюдава се буйстване и панически пристъпи! Смъртта настъпва след няколко дни поради парализа на дихателната мускулатура и задушаване!

   Като съвет: ВАКСИНИРАЙТЕ всяка година домашните си любимци, ако ви ухапе куче ваксинирайте себе си! Болестта е неизличима, ако започнат да се развиват клиничните признаци завършва винаги летално!!!!!

   Най-чести разпространители на беса както споменах са лисиците! Болните такива са с променено поведение, нямат страх от хора и други животни, влизат спокойно в населени места!

   Целта на този пост не е да всявам някакви страхове, а да напомни, че редовната ваксинация на домашните любимци е гаранция за защита от тази болест, защото както при СПИН така и при беса профилактиката е единствения начин за борба! А до каква степен ще сме стриктни зависи единствено от нас! След като се появи случай в близост до София се порових за беса! Разбрах, че една бясна лисица или вълк може да измине огромно разстояние и да премине дори границите на отделни държави!

  

Коментари 5

12.09.2008 Eli_83

Profile

   Друг проблем е недобре обработеното термично месо от свине! Това би могъл да бъде път за заразяване със свинска тения! Ето защо сурово месо, кайма и т.н. не бива да се консумират! При този паразит човекът е вече краен гостоприемник, в неговите черва се развива паразит, който е с големината на 1.5 метра средно, но проблемът е, че както е краен така би могъл да стане и междинен гостоприемник! Това може да се случи най-вече при лоша гихиена на ръцете....позволяваща поглъщането на отделящите се яйца с изпражненията, а също така и при повръщане-тогава имаме обратна перисталтика на червата и част от яйцата вместо да се изхвърлят навън от организма тръгват в обратна посока към стомаха! Когато човек е междинен гостоприемник се развиват също мехури, но за разлика от прасетата, при които мехурите са най-вече в мускулатурата, при човека се развиват в очите или мозъка!!!!!

  Подобен проблем имаме и при говеждото месо-там се открива говеждата тения!!!! Отново причината е заразено месо, което не е добре ТЕРМИЧНО обработено! Но тази тения не е толкова страшно, защото човек тук е само КРАЕН гостоприемник без никакви шансове да стане междинен както е при свинската! Когато човек се зарази просто в червата му се развива само паразитът, който е дълъг няколко метра, вредните последствия са свързани с това, че той /паразитът/ изсмуква част от хранителните вещества, които човек приема!! Живее около 6 години, след което умира и се изхвърля от организма!! Общо взето безоидна работа е..в сравнения с другите два паразита!!!!

 

12.09.2008 Eli_83

Profile

  Здравейте г-жо Аниленас, благодаря Ви, че сте се включили по темата следователно, че сте прочели написаното от нас!

  Наистина проблемът с бездомните кучета е доста сериозен, освен, че могат да причинят ухапвания и съответно стрес, фобия у хората  , също така е възможно и предаването на паразитни болести! Най-страшната, от които е кучешката тения! Кучетата, вълци, чакали..са крайни гостоприемници и паразитът живее в техните черва, приличайки на обикновен червей, който е с изключително малки размери 4 до 8 милиметра! Ето защо едно опаразитено животно никога не е носител само на един паразит от този вид, а на стотици, а е възможно дори и на хиляди! Яйцата на паразита се отделят с изпражненията на животното във външната среда, разнасят се с вятъра като едно единствено куче е способно да опаразити и замърси огромна площ! Човекът  се явява междинен гостоприемник, заразяването става най-вече чрез замърсени ръце, когато яйцата на паризата попаднат през устата! В човека те /яйцата/ претърпяват изменения като се превръщат в мехури, които се развиват в най-различни органи-черен дроб, бял дроб, мозък...практически на всякъде е възможно да се развият като нарастват непрекъснато, така те могат да достигнат размери на детска глава! Лечението е оперативно..Вет. лекарите препоръчват кучетата да се обезпаразитяват ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на три месеца, това е като максимално допустим срок на отлагане! Но за да се зарази кучето от тения трябва да изяде въпросния мехур, намиращ се в междинния гостоприемник /освен човек междинни са и преживните животни/ ето защо тази болест се среща повече в близост до кланници и по селските региони! Най-често как става? Например колят овца заразена от тения /междинен гостоприемник/, виждат, че в черния й дроб има мехур..решават, че е негоден /правилно/ и какво да го правят? Решават да го дадат на кучето да го изяде /грешка/ в него се развива тенията и то става краен гостоприемник и започва да излъчва яйца във външната среда, така цикълът се затваря! Въпреки че ще е по-безопасно хората да го изядат този черен дроб отколкото да го дават на кучето и да продължат цикъла на паразите-от междинен на междинен гостоприемник не се предава тази болест, но не се препоръчва в никакъв случай и орган с мехур да се яде, защото най-вероятно е възпален, некачествен и опасен от друга гледна точка!!! Но най-вече поради слабата информираност на населението...този паразит продължава да взима своите жертви!!!

  Аз си мисля, че бездомните животни трябва да се прибират в нещо като кучешки хотели, отговарящи на всички изисквания за хуманно отношение, разбира се! Там да се гледат, да получат медицинска помощ, да се хранят качествено, но да не им позволяват да се размножават повече и да не ги връщат отново на улицата! Това е жестоко за животните...,а и за хората не е добре! Те зимата са гладни и им е студено...нормално е да са агресивни и да нападат!!! Вината не е в животните определено!

 

 

07.09.2008 anilenas

Profile

    Поздрав към Ели и Марго!Wilted Flower   

 Въпросите свързани със здравето са най-важните, защото за да бъде нормален живота на всяко живо същество, то трябва да е здраво физически и психически.Idea

   От години в България стои въпроса с безстопанствените кучета и проблемите свързани с тях. Скоро пак показваха случай с нахапано малко момченце от съседско куче. Толкова хора има, които обичат животните, особено кучетата. Ние у дома винаги сме имали домашен любимец, само че в двора /баща ми е ловец и от дете съм израсла с куче/. Изумява ме това, че собственик на домашно животно /каквото и да е то/ може да не се погрижи истински за него /периодични ваксини, лечение при заболяване, хигиена.../. Ваксинирането на животните наистина е много важно, защото заболяването може да се предаде не само чрез охапване и одраскване, а и чрез близване на наранено място. Трябва да сме много внимателни за информираността на децата, а малките просто да пазим, доколкото това е възможно.

    Цялостното позитивно решение на проблема /тъй като става въпрос и за диви животни/е свързано с  последователна държавна политика и отговорно лично отношение, където нещата са свързани.

   Проблемът с тебеширения прах си го носим "доживотно".:) Финализирането му явно е свързано с белите дъски, но и там мненията са противоречиви. Нямам преки наблюдения в тази посока, което разбира се не означава, че той не съществува.Sad

   Повечето от заболяванията са свързани с нервната система. Стресът е водещ в това отношение, но системното напрежение също е разрушително за здравето. Преди две години събуди интереса ми едно изследване на психолози, което приключваше с извода, че хора, на които никога не им се е налагало  да вземат отговорни решения, засягащи други хора, са много по-беззащитни в екстремни ситуации и срива на нервната система при тях е с фатални последици. Така че не винаги е за завиждане пълното спокойствие. Получава си нещо като липса на тренинг. Все едно да се постави пред някого изискването да бяга бързо, а той винаги дотогава само е ходил. Инсултите и инфарктите /а само те ли/ по принцип са повече при хора от този тип. Любопитно, нали?...Макар че правила без изключения няма, а понякога те дори са повече. При нас учителите опасността от липса на тренинг не е голяма.:)

   Благодаря за темата и изразените мнения!Wilted Flower

   Лек ден и здравословна почивка!Big SmileWink

06.09.2008 Eli_83

Profile

  Здравейте, Марги!Wilted Flower

  Да, разбира се, аз много ще се радвам, а също и поста за СПИН би могъл да достигне до възможно повече ученици! Щастлива съм, че сте проявили интерес!!

  А за шума идеята наистина е страхотна, ще се поровя, а и ще се консултирам с мой близък лекар! Ще потърся методики за възстановяване на организмо от шума също така!

  А и това за тебеширения прах е много важно и актуално, мерси за идеята! Скоро на майка така й се бе инфектирал пръста, имала малка раничка, на която не обърнала внимание, но непрекъснатото замърсяване с тебешир доведоха до доста тежка инфекция...пръста й набра и започна да тупти...доста неприятно нещо..

  И за домашните любимци ще поговорим, разбрах, че броят им е огромен и бях много шашната след като разбрах, че по-голямата част не се ваксинират редовно от стопаните си! И това стана ясно покрай случая на бяс, който се появи!

  Много благодаря за креативността и идеите! Лека вечер и всичко най-добро Ви желая!Wilted Flower

 

06.09.2008 margomalinova

Profile

 Признавам, че като прочетох темата в мен се появи съвсем друга асоциация -за здравето на учителя и учениците в обстановката на учебния процес.

Използването на тебеширите в класната стая довежда до множество заболявания ,които се проявяват като различни алергии и заболявания на белите дробове.

От тях страдат, както учители така и ученици.

Разбира се за вредните последици от тебеширения прах няма оповестени изследвания,или на мен не са ми известни.Така както няма изследвания и за шума на който са подложени учителите в училището по време на междучасията на които са задължени да въдворяват ред в коридорите.

 

Информацията , която ни предоставяш за болестите, от които трябва да се предпазваме, отглеждайки любимци-кучета може да се разшири и за други домашни животни. Тази информация ми хареса и ако имам разрешението ти бих я споделила с учениците си в часа на класа. 

Благодаря!