За ромите...

Публикувана на: 04.09.2008, от vstoianova
Кoментари:63

Колеги, има ли такива сред вас,които работят само с ученици-роми?Ако има такива-мисля,че има за какво да говорим... 

Коментари 63

23.03.2009 zdravkop

Profile

user: divna

Истината е ,че с циганите се работи много трудно.Имам ги в класа си достатъчно и всеки ден се прибирам с главоболие.На моменти не се чувствам като учител, а като пазвантин.Не разбират какво е ред и дисциплина, а като му направиш забележка -сякаш си го похвалил.Изобщо трудна работа и отчайваща.Годидината почти измина, а тяхното развитие не е чак толкова голямо.

 

Я виж ти- един искрен учител! Бях се отказал да твърдя, че с цигани е почти невъзможно да се работи. От пишман филантропи и циганолюбци държавата ни ще заприлича след няколко десетилетия на Афганистан по времето на талибаните. Искрено се радвам, че няма да доживея да го видя, но от друга страна ще оплаквам от оня свят децата ми и бъдещите ми внуци, които ще бъдат принудени да се подчиняват на сган, от която няма да има никога отърване.

23.03.2009 divna

Profile

Истината е ,че с циганите се работи много трудно.Имам ги в класа си достатъчно и всеки ден се прибирам с главоболие.На моменти не се чувствам като учител, а като пазвантин.Не разбират какво е ред и дисциплина, а като му направиш забележка -сякаш си го похвалил.Изобщо трудна работа и отчайваща.Годидината почти измина, а тяхното развитие не е чак толкова голямо.

26.01.2009 anna pashova

Profile

Ели, напълно те подкрепям.

 Не е важно какъв си, а е важно какво правиш.

 В България има различни етноси, важното е те всички да се уважават взаимно и да бъдат равнопоставени.

 

25.01.2009 Eli_83

Profile

  Да са живи и здрави!Smile

  Аз лично не приемам да обвиняваме точно определен етнос за положението, в което се намираме! Всички вършат престъпления. Престъпленията извършени от българи да не би да са по-хуманни, все са си престъпления! Можем да си позволим нападки срещу определен етнос само в случаите, когато искаме да оправдаем или да не признаем собствената си некадърност! Тогава е лесно да кажем, че циганите са виновни, сърбите, руснацити, американците и т.н.Smile

14.01.2009 kr_bozhinov

Profile

 

Честит празник на ромите !!!

Васильовден, или Банго Васили (буквално "Куцият Васил") се празнува от всички ромски групи в България. Повсеместно е известен като "Циганската Нова Година". При калдарашите и рударите празникът се празнува по-скромно, докато при йерлиите и особено при бургуджиите и дръндарите той се явява основен празник, съизмерим единствено с Гергьовден(прочетено нейде:)).

 

Лек, ползотворен ден и за вас

14.01.2009 dostoevski

Profile

                                      

                                         Колеги, не мисля, че темата е опорочена. Има отделни отклонения от нея, но това не я прави незначима. А това,че има различни тези, трябва да ни радва,защото те се заявяват открито и смело.Бих казал това е едно от малките завоевания на прохождащата ни демокрация. Преди 1989 г. това нямаше как да се случи.

                                          Дебатът по темата трябва да продължи,защото, както се изразиха доста от колегите проблемът ще бъде особено актуален и занапред. Жалко е, че управляващите от тройната коалиция и особено тези, за които гласуват циганите(БСП и ДПС) нехаят.

                                          А колкото до това,което казва Zdravko-"за състоянието и управлението на държавата" напълно се съгласявам с него.

13.01.2009 tania-vid

Profile

                 Тази тема , даде храна за много колеги , които нищо не разбират от обучение на билингви да изказват своето" ЗА" или"ПРОТИВ" ромите.

       Нека само припомня ,че има Конституция и всеки има право на образование. Ние искахме да обменим мнения , идеи които ни касаят пряко.

Вие се намесихте там където нищо не разбирате.  Доколкото това ,че двете колежки сами са си изработили критерии, показва ,че отдавна стоят на едно място. Има ДОИ и те се покриват , тестовете в 4 клас го показват ,. ПРи нас винаги присъстват представители на РИО. Колкото до това ,че показват средни и добри резултати , които се интересува да прочете за обучението на деца билингви.

             Ние сме обикновени провинциални учители, които работят със желание, без да се величаем колко ПКС имаме , колко курсове и преквалификации се преминали.

              Колкото дотова дали сме гледали клиповете - Да. Провинцияна изпитва тази криза 20 години . Софиянци едва сега го разбраха.

     Но ги подкрепяме.

13.01.2009 V3rBa7iM

Profile

Всеки гледа ромите, а не гледа себе си....

13.01.2009 gabitttyyy

Profile

Юонче според мен ти не си права!Това че цветът на кожата е по-тъмен отколкото нашия не е ОПРЕДЕЛЯЩ ФАКТОР за да мразиш хората.Предполагам, че ти не си си патила и нямаш право да говориш така за хората

13.01.2009 Avril_lavigne

Profile

кво мога да кажа за ромите ........ имам приятели роми .... познавам ги и не виждам никаква разклика с останалите .... напротив не ме е срам да излизам с тех и да ходя на обществени места...за мен няма никаква разлика между хората .... кво толкова че цвета на кожата е различен тва няма никакво значение ... и те са хора .... забелязала съм че понякога се комплексират когато аудиторията почне да им се смее или най - малкото да ги обижда но това са подробности.....за мен няма разлика между роми и българи .... аз ги уважавам такива каквито са ....