колко часов е работния ден на учителя ?

Публикувана на: 13.08.2008, от stefanova62
Кoментари:45

 

Коментари 45

17.04.2011 ninany

Profile
Да, много сте права за всичко. Казва се: "Желателно е да участваме". Всичко е типично по български.

16.04.2011 kosmicheska_63

Profile
Аз лично - не вярвам ...макар ,че имам 26 годинки стаж

16.04.2011 kosmicheska_63

Profile
А какво ще кажете когато се налага да свършите някоя и друга " облагородяваща " двора или "обогатяваща " материалната база задачка в съботния или неделния ден ....ей тъй ...от добра воля ....например още 6 часа във физически труд , а ? Това не е нареждане на директора , но е казано "упоменато " на съвета и ....отново там са все едни и същи хора !Да , няма разлика ...когато трябва да се хабиш и няма значение това , но ако се заговори за някакъв вид парична наградка в края на учебната годинка ....елате вижте кой най-много се бори за нея .....точно тези , които са бягали от извънредния труд в почивни и ваканционни дни ....ха, ха , ха ...България ...нали !

05.04.2011 valpan

Profile
Здравейте! За всички е ясно, че по закон работният ден е 8 часа, което се прави по време на дежурствата през лятото. През учебно време е различно - винаги има подготовка за следващия ден (особено началния учител!) допълнителни материали, контролни, проверка на тетрадки (което след 4. клас не се прави!) така че не виждам защо трябва да се стои в училище след учебни часове, в изкл. на случаи, когато има работа по училищна документация, с ученици, родители, педагогически сбирки и т.н. Дали ще останеш в уч-ще да провериш писмените работи на уч-те си или ще вземеш тетрадките за домашно:) вкъщи - всеки решава за себе си. А както някой вече спомена, в училище трябва да има условия за работа на учителя. При нас има една учителска (метър на два...) къде да работиш? Аз отивам в 9 и се прибирам в 17...май ги правя осемте часа, а:)

04.04.2011 azacheva

Profile

 Критерии има, възможност за заплащане има, НО...Щом се стигне до парите, нещата изглеждат по друг начин. Има учители, които ги натоварват с много задачи, допълнително по своя инициатива също допринасят за просперитета на училището, но това не се отразява нито в заплатата, за диферинцираното заплащане да не говорим, там забравят да дадат точки за свършената работа, въпреки критериите. Нищо, че и в къщи работата ни продължава. Работата ни дори не е за слава. Важното е, че я имаме и да не забравяме тези споделени помежду ни мисли, ако един ден някой от нас стане директор.

04.12.2010 ninany

Profile
А какво ще кажете за работното време на предучилищните педагози, т. е. на учителите в детските градини? То колко часа е според Вас? Може ли детският учител да се подготвя в детската градина при тази остаряла материално-техническа база или е по-добре да ползва компютъра си у дома? А сещал ли се е някой, че детските учители работят и на 24 май, и на 1 ноември без да им се плаща извънреден труд? Че участват в общоградски изяви-конкурси, концерти и т.н. и са ангажирани с това извън регламентираното работно време, за това знаете ли? Че нормативът не е 20 часа седмично-това знаете ли?

10.11.2010 lexx

Profile

 Работния ден трябва да бъде 8 часов, и през това време учителят да е в училище!

Не съм съгласен, когато някой каже, че се подготвял в къщи. Първото което е - може да го рпави в училище, а в къщи няма да има контрол, а и няма да има кой да пита. Отделно не би трябвало да отдели кой знае колко време за подготовка, ако е достатъчно подготвен по предмета си - какво има да се подготвя по физкултуъра, геопграфия, а дори и математика ако си напълно наясно със задачите и проблемите при всеки тип! А и да не забавяме, че има и учебници по които да се води! А освен това мога да кажа, че почти всяка друга професия искаща малко интелект изисква подготовка помалко в къщи, ако човек не знае нещо - например програмист, инженер, електротехник и др.

Проблема са малкото парти и затова всеки гледа да дава уроци или нещо друго и затова седи малко в училище, инче ако седи 8 часа, то тогава би си уплатнил времето с някакви инициативи или кръжоци, но както казах проблема идва от парите!

 А по закон работния ден е 8 часа и той трябва да се спазва, но очевидно е, че масово се нарушава от учители и от контролиращите органи, но обесних защо е така! А за това, че цялата учебна система е сбъркана няма 2 мнения!

26.09.2010 Inna

Profile

Няма да откриете образеца в интернет, но предполагам директорът го е съгласувал предварително и е получил одобрение за това разпределение на часовете.

26.09.2010 Nelumbo

Profile

 Така погледнато - три почивни дни са. Всъщност бих предпочела да имам часове от понеделник до петък всеки ден, а през уикенда да съм със семейството си, но аз не мога да избирам. Рових се в сайта на МОН, но не открих нищо за такъв одобрен вариант. Бихте ли ме насочили, Inna.

24.09.2010 Inna

Profile

Но във вторник и петък нямате часове/ доколкото прочетох/, значи Ви се събират 3 дни почивни. А пък мероприятията не са всяка седмица. Мисля, че ако директорът планира мероприятията в други дни, ще засегне други колеги. А този вариант е одобрен от министерството / с ученето в събота/.