За продажбата на тестовете по БЕЛ за прием във ВТУ"СВ. св. Кирил и Методий"

Публикувана на: 21.07.2008, от ileto
Кoментари:7

 Продаваха се 3-те варианта за тест за прием във ВТУ 3 дни преди изпита, който се проведе на 20.07.08. По данни на вестник "Янтра днес", дори учители по български език са ги продавали. Колеги, прочетете това!

  http://www.dnesbg.com/showNews.php?id=5779

 

Коментари 7

24.07.2008 Wespe

Profile

 Същото се е случило и с тестовете по история.

И отново във Великотърновския университет...

Имах желание да копна информацията във форума, но модераторите не знам поради какви причини все още обработват мнението ми...

Бихте могли да откриете информация на: www.bgrod.org под заглавие "Тестът по история продаден".

24.07.2008 Wespe

Profile

 Ново двайсет, а?Wink

Тестът по история продаден PDF Печат Е-мейл
Автор Administrator   
23 юли 2008
Нов скандал е на път да избухне във Великотърновския университет. Дни след като стана ясно, че тестът по български език за ВУЗ-а се е продавал срещу сумата от 550 лева, се разбра, че същата участ е имала и темата по история.
Кандидат-студенти обявиха час след началото на изпита по история на България вчера, че са си купили "правилния" тест ден по-рано. Сумата била далеч по-скромна от този по български език - само 50 лв. за комплект от три теста, един от които трябвало да се падне. Причината за ниската цена била, че историческият тест не бил решен. Въпреки това обаче кандидат- студентите споделиха, че ако разполагаш ден преди изпита с правилния тест, той може да бъде решен с помощта на учебниците и след това назубрен за 5-6 часа.
Някои от по-досетливите кандидат-студенти бяха заснели с видеокамера купения тест, за да запишат датата и часа на получаването му. От таймера на камератa се вижда, че заснемането е станало на 22.07.2008 г. в 13,38 ч. Кандидат-студентите не пожелаха да кажат откъде са се сдобили с тестовете, но намекнаха, че хората, които им ги продали, са техни познати. Не е изключено и в този случай също да става въпрос за предприемчиви даскали, решили покрай кандидатстудентската кампания и познанството си с преподаватели от ВТУ да си докарат някой ваканционен лев допълнително.
Междувременно, след като "Телеграф" писа за далаверата с тестовете по български език, студентка филоложка от търновския ВУЗ обясни, че това не било нещо ново.
 "Преди две години, когато аз кандидатствах, също ми предложиха да ми продадат теста който ще се падне по български език. Тогава сумата беше по-ниска - 150 лв., а човекът, който ми направи предложението, бе бившата ми учителка по български език от средното училище. От това, което впоследствие разбрах във Велико Търново, има няколко преподавателки, които от доста време с това си докарват всяко лято доста добри пари", коментира момичето, което пожела анонимност.
След като далаверата с тестовете по двата най-големи и основни за Великотърновския университет изпити стана публична, вчера ректорът на ВУЗ-а проф. Пламен Легкоступ в изявление по местното кабелно радио обвини журналистите, че прекалено много са раздухали историята с търговията с тестове и по този начин са нанесли сериозни щети върху имиджа на ВТУ.
 
Материалът е взет от: www.bgrod.org
 

23.07.2008 Wespe

Profile

 "Оттам обясниха, че сега единствената възможност за децата е да положат изпит по предмета. Той ще се проведе в началото на септември. Преди това ще бъдат организирани часове, в които пропуснатият през годината материал ще бъде преподаден, увериха от ръководството на училището"-

Марго, горният цитат ме шокира. Напълно съгласна съм с коментара ти. Не мога да си обясня как ще задължат учениците да посещават тези часове и защо определиха, че е даскалски гаф.

Относно въведеният соурс код: не зная как се получи.Sad

Ако имаш желание, помогни ми да се коригирам. Не съм толкова напред в нещата...

 

23.07.2008 margomalinova

Profile

От това нищо не разбирам!?Не е ли грешка, че сте въвели соурс код?

user: Wespe

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Относно инфото от линка: 

Изучавали са 3часа, което означава ЗП по БЕЛ.Може да не са искали изобщо и да не са подавали молби за ЗИП по БЕЛ!?

Моите ученици за 9 клас имат 3 часа ЗП по БЕЛ и трябваше да си изберат 1 час ЗИП, но те не искат БЕЛ, а избират ИТ.Подали са молби за това!Зам.Дир. каза че не може да избират ИТ, но въпреки това , положението е такова.Какво ще правим тогава?Насила ли ще ги караме да пишат нови молби за БЕЛ? 

22.07.2008 Wespe

Profile

 Как бихте коментирали това, колеги?

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

http://www.standartnews.com/news/details/id/6082/ -

 

22.07.2008 ileto

Profile

Признават го, върви разследване от ректора, същото е и за днешния тест по история !!!!!!!! Но няма да отменят изпитите. Представете си нахалство- по търновското радио ректорът заяви, че това били работни варианти, макар и със същото съдържание !! 

22.07.2008 margomalinova

Profile

 ДАаааааа! Едва ли ще си признаят гафа!

Жалко за трудолюбивите ученици, които са положили усилия за подготовка.