За “Етичен кодекс на учителя”

Публикувана на: 15.07.2008, от kr_bozhinov
Кoментари:7

 

Нов етичен кодекс на учителя разработва просветното министерство, както стана ясно миналата седмица. Той има за цел да спре частните уроци и приемането на подаръци от учителите.
Дали кодексът не е излишен!?!?.

Тези текстове от кодекса  трябва ли да да бъдат вкарани в правилника за приложение на Закона за народната просвета или да се усъвършенстват длъжностните характеристики не учителите и вътрешните правилници на училищата.
 

Частните уроци и приемането на подаръци от преподавателите ще бъдат заклеймени в "Етичен кодекс на учителя". Документът в момента се разработва от МОН, без да е обсъден широко

Дали това е наистина e "Големият проблем" на образованието!?!?!

Според мен не е .....

Защо не се обърне повече внимание  за  постигане на качество на образованието, което да гарантира достъп до профилираните училища и университетите????

Какво мислите вие  колеги!?!?...

Споделете...

Лек, доходен и на вас ден

 

Коментари 7

28.07.2011 sunshine81bg

Profile

Да, разбира се. Ще залепим съобщение, че на 15 септ. няма да се приемат цветя от етични съображения...

18.07.2008 ema58

Profile
Доскоро имах такъв примерен етичен кодекс, за съжаление наскоро го изхвърлих, защото го сметнах за остарял /от миналата година/. Не помня откъде беше, но основната идея се въртеше все около защита правата на детето. Нищо чудно и това да стане нещо като приоритет в образованието през следващата учебна година. Горко на тези, на които им възложат да пишат такова нещо в някое отделно взето училище!

16.07.2008 margomalinova

Profile

 

user: kr_bozhinov

Нов етичен кодекс на учителя разработва просветното министерство, както стана ясно миналата седмица.

user: kr_bozhinov

Нов етичен кодекс на учителя разработва просветното министерство, както стана ясно миналата седмица.
 

Откъде е тази информация?

Вярно , че всяка професия трябва да има етичен кодекс.

И ако все още има добри учители , то те са останали въпреки всичко случващо се в системата. 

НО......... 

user: kr_bozhinov

Той има за цел да спре частните уроци и приемането на подаръци от учителите.
.

Това е ГАВРА...."КРАДЕЦА ВИКА -ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА" 

Появилите се частни школи се рекламират заедно с издаваните от МОН учебници !!!

user: kr_bozhinov

Защо не се обърне повече внимание  за  постигане на качество на образованието, което да гарантира достъп до профилираните училища и университетите????

Частните курсове и уроци допълват в много случаи обучението по математика в 7 клас , защото часовете са недостатъчни за упражнения.

Родителите ,които са много амбициозни не са се сетили , се сещат чак когато децата станат в  7 или в 12 клас да попълват пропуските на децата си.

Така , че ако МОН действително иска да премахне частните уроци , то нека да даде повече часове по избор на учениците за подготовка за конкурсни изпити  и да ги финансира.

 Частните уроци не ги провокират учителите.

Всеки себеуважаващ се учител се гордее с успеха на своите ученици , които не посещават частни уроци.

Аз лично се гордея с успеха на своите ученици, дори когато той е минимален , защото знам , че това което са постигнали са го постигнали със собствения си труд, следвайки съветите ми.

И не съм получавала подаръци за това, освен "БЛАГОДАРЯ".

16.07.2008 anna pashova

Profile

Права си Мими, но .....

16.07.2008 mimi70

Profile

Вчера не можах да мина през митницата май?Smile

Ако се постигне качество на образованието, автоматично ще изчезне необходимостта от частни уроци. А да се говори за подаръци, ми звучи смешно.

Иначе, ако има търсене, ще има и предлагане, независимо от кодекса. Тази мярка ми напомня на недалечния социализъм - остарял метод.

В езиковата гимназия във Видин са приели на съвет етичен кодекс, в който основно е залегнало осемчасовият работен ден, като това включва и времето за подготовка за училище - вкъщи. Колегите ще пишат отчет за всеки ден, как са оползотворили тези часове. За мен това е загуба на време. Биха могли да използват това време за нещо по-полезно и пак да е за работата им в училище - квалификация, подготовка и т.н. Но всичко е обяснимо - с тези делегирани бюджети, диференцирано заплащане и криза за деца, настъпва време на жестока конкуренция и надпревара в нашето съсловие.

И аз мисля, че има далеч по-важни неща в системата ни, за да се работи по такъв кодекс. Например четох, че сме на последно място по грамотност в европейския съюз. Това е проблем и трябва да се обърне внимание на качеството на образованието, а не да се отчита дейност и да се брои за реформа в образованието.

15.07.2008 mimi70

Profile

Някои колеги не мислят така -

Етичен кодекс приеха учителите от видинската езикова гимназия

Според мен това е излишно. Може би ще се отчете като част от реформата в българското образование, но това не е най-същественото за образованието. Както посочвате, от първостепенно значение е качеството на образованието и адекватното внедряване на завършилите ученици във висшите училища. Четох, че сме на последно място в европейския съюз по грамотност на учениците. Ето това е проблем, а не да си измисляме работа и да отчитаме дейност.

А приетият кодекс от колегите във Видин, ме навежда на мисълта - "Борбата е безмилостно жестока". При тези условия на делегиран бюджет и криза за деца в училищата, ще има жестока конкуренция и надничане в канчето на ближния. Но това е живота - борба и нашата сфера не е изключение.

А аз мисля, че всичко опира до съвестта на отделния човек и никакъв кодекс не е в състояние да промени коренно нещата.

15.07.2008 Eli_83

Profile

Чудят се вече как да имитират, че уж работят! Нали идват избори и трябва да се похвалят с "постиженията" си! Ето защо истинските проблеми на държавата стоят нерешени, отвличат вниманието на хората с всякакви други маловажни неща! Нищо ново - стар трик използван още от римляните!

  Така образованието ще стои на едно място, а даже вървим и назад, а те ще отчитат, че са свършили много работа! Всичко е един цирк! След експлозиите в София вече изобщо не им вярвам за нищо! Проблемът е дълбок доста! Аз вече не се чувствам защитена в тази държава изобщо! Буквално вече ме е страх да живея тук!