Кариерно развитие

Публикувана на: 05.07.2008, от neva
Кoментари:5

 Колеги,знаете ли нещо повече за предстоящото кариерно развитие ,откога ще го въведат,какви са критериите за оценка на учителите и кой ще ги оценява ?

Единствено разбрах,че ще има 5 степени -младши учител,учител,главен учител,старши учител,учител - методист .Ако някой има повече информация,моля да я сподели.

Коментари 5

07.07.2008 lucy

Profile

   Колеги, това което е побликувано но сайта на СБУ е само проект. Разбира се, че ще се предвидят в тази система и колегите, които са без ПКС и тези които имаме повече от20 години стаж в системата. Безспорно проекта е с много пропуски и слабости. За това най-отдолу е побликуван адрес на който можем да изпращаме нашите препоръки , идеи и предложения. Просто трябва да се възползваме от предоставената ни възможност!

06.07.2008 ksi2471

Profile

 Какви ще се водят преподавателите без защитено ПКС? Още повече, че в наредбата за ПКС е записано, че може да защитиш най-ниската степен след като имаш навършени 4 непрекъснати години. А също така има и много колеги с по 10-15 години стаж, които нямат защитена степен ПКС те къде се вписват в така изброените степени във въпросния проект. Проекта има и много други слабости.  

06.07.2008 missis

Profile

 Да приемем,че се прилага това кариерно развитие. Как ще се впишат в него преподавателите с над 20 години стаж?

06.07.2008 ksi2471

Profile

 На сайта  на Синдиката на българските учители е побликуван проект за кариерното развитие на учителите. Всеки може да го прочете.Според думите на заместник министър на МОН, кариерното развитие трябва да започне да се прилага от месец Октомври. Адреса на сайта е следния www.sbubg.info. Това не е директен линк.

06.07.2008 lucy

Profile

   Системата за кариерно развитие и обвързването й със системата на заплащане на труда ще създаде условия за конкуренция между учителите, мотивация за пълноценното им участие в процеса на обучение и възпитание в училище. Има две направления - 1. В хоризотален план - възможността за развитие ще се осигури чрез диференциране на длаъжността "учител". Предвиждат се 5 длъжности - "младши учител", "учител", "старши учител", "главен учител" и "учител - методист". Това израстване ще се обуславя от натрупването на определен стаж, преминаването на форми на задължително обучение и оценка на резултатите.  2. Във вертикален план - промените са свързани най-вече с промяна на изискванията за заемане на административни длъжности в системата на образованието - директор, помощник - директор, експерти и началници на РИО , администрацията на МОН. Наличието на стаж , като учител, реалното участие в процеса на обучението и възпитанието, създават опит и познания, които са необходими в процеса на управление.

    Ще продължи и прилагането на Първия сталб на диференцираното заплащане - предоставяне на диференцирани добавки към заплатите.  От 01.01.2008 год. - е въведен Вторият стълб на Системата за диференцирано заплащане - въвеждане на рейтинг-скала на училищата. От средата на 2008 год. ще се въведе и Системата за кариерно развитие, което е и Третия стълб на Системата за диференцирано заплащане.