На тази дата

Публикувана на: 03.07.2008, от atlantic
Кoментари:19

На 3 юли 1608 г. Самуел дьо Шамплен основава Квебек

На 3 юли 1608 г. френският мореплавател и изследовател Самуел дьо Шамплен основава Квебек, с което полага основите на френската колонизация на днешните източни брегове на Канада. Роден през 1567 г., той пристига в Новия свят през 1603 г. в рамките на изследователска експедиция, чиято главна задача е търговията с кожи с местните индиански племена.
Дьо Шамплен картографира устието на река Сейнт Лоурънс и публикува описанието след връщането си във Франция. През 1604 г. участва в нова експедиция, която опитва да се засели на остров Сен Кроа, но поселението е изоставено скоро. През пролетта на 1608 г. Дьо Шамплен води един от трите кораба на поредната експедиция, която спира при Тадусак, а оттам бъдещите заселници продължават с лодки към мястото на бъдещ Квебек.

Градът е официално основан на 3 юли, когато е изграден укрепен форт, а в него има три основни сгради. През следващите години укрепването на Квебек и установяването на мирни отношения с местните индианци става главната задача на Дьо Шамплен. В началото на следващото десетилетие Квебек доказва жизнеността си и изследователят се връща във Франция, където е награден от краля с право да изследва региона и разширява френските владения. Дьо Шамплен умира през 1635 г.

Коментари 19

01.09.2010 Eli_83

Profile

     Днес е тъжен ден за училището не само в Русия, а и в целия свят. На тази дата преди шест години бе извършен един от най-жестоките и нечовешки набези в историята на човечеството над училищно заведение. В 9 часа и 15 минути на 1-ви септември 2004 г. Първо училище в град Беслан е завзето от терористи, на трети септември руската армия предприема щурм с цел освобождаване на взетите като заложници ученици, учители и родители....

     Дълбок поклон пред светлата ви памет!Wilted FlowerWilted Flower

23.08.2009 Eli_83

Profile

   На 1-ви септември 2009 година ще се навършат 5 години от един от най-жестоките терористични атентати, разтърсил Руската федерация и целия свят. На първя  учебен ден през  2004г. е превзето Първо училище в град Беслан,  около 1200 ученици, учители и родители, дошли за първия учебен ден, стават заложници, приблизително 400 са жертвите, много деца остават инвалиди, повечето от оцелелите развиват тежки психически травми, като едно от момичетата се самоубива по-късно у дома си. 

              http://vbox7.com/play:5f63b2a2
     
                   Мама, очень хочется жить!

                 http://vbox7.com/play:31c77176

                      ПокланWilted FlowerWilted Flower

  

  П.С. Извинявам се, че напомних за жертвите по-отрано, но няма да имам лесен достъп до нета и в следващите 20-тина дни!

31.05.2009 anilenas

Profile
                                                                                

                                                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                  Д-Р  КРЪСТЬО  КРЪСТЕВ

                                /31 май 1866 – 15 април 1919/

 

   Преди 143 години на днешния ден е роден в град Пирот д-р Кръстъо Кръстев -  първият професионален български литературен критик след Освобождението, философ – идеалист, писател, преводач, общественик, преподавател, публицист.

   Семейството му се преселва в България, след присъединяването на Пирот към Сърбия. В Първа софийска мъжка гимназия получава солидни знания по стенография и езиците: старогръцки, френски, немски, руски. Студент по философия в Лайпциг, където през 1888г. защитава дисертация върху метафизическите философски схващания за душата. Там получава академичната степен “доктор по философия”. Учител в Казанлък и София, сътрудник на периодичния печат с критики и рецензии.

    От 1892г. издава списание “Мисъл” – най-авторитетното литературно списание у нас /в продължение на 17 години/на границата между ХIХ и ХХ век. В неговия кръг влизат Пенчо Славейков, Пейо Яворов и Петко Тодоров. Професор в СУ /тогава Висше училище/. Член на БАН /тогава Българско книжовно дружество/. Уволняван и отново назначаван в СУ, той остава до края на живота си преподавател там.

    Интелектуалец с активно гражданско присъствие по въпроси от национално значение. Решителна е позицията му срещу включването на България в Първата световна война, за което е арестуван. Оценките за него са противоречиви, както се случва винаги с личности от такъв мащаб – свободомислещи, инакомислещи и отстояващи позиции. Воюва срещу вулгарния материализъм, проповядва “живот за нравствен идеал”, провъзгласява естетическата наслада за единствената  пряка цел на изкуството. Ратува за обективна, “безпристрастна критика”, почиваща на строги  критерии. Оттам и противоречивото, понякога несправедливо негативно отношение към Ив. Вазов, Л. Каравелов, З. Стоянов, Елин Пелин.

   Близо три десетилетия този духовен аристократ е активен участник и истински “законодател” в литературния ни живот. Работи с изключителна грижовност  за развитието на естетическия вкус у българския читател. Автор е на статии в областта на философията, психологията, социологията, педагогиката, учебното дело, вътрешната и външната политика. И днес имаме нужда от примера на такива като него.

 

27.04.2009 anilenas

Profile

                                                                      

Боян Пенев                                                           БОЯН НИКОЛОВ ПЕНЕВ 

      На 27 април 1882 г. е роден в Шумен големият български литературовед Боян Н. Пенев. Завършил славянска филология в СУ през 1907 г., от 1909 г. той вече е преподавател в него. Личност колоритна и своеобразна, духовен аристократ, интелектуалец в пълния смисъл на думата. Сложна, богато надарена натура, с постоянно напрегнат критически нерв, нравствена воля и невероятен усет за значителното.

      Голям е приносът му в българската литературна история и критика. Автор е на “История на новата българска литература” в четири тома. Изключително интересен е неговия “Дневник”, в който са изразени съкровените му вълнения и лично отношение към хора и събития. Той е огледален образ на вътрешния му свят.

   Привличат го волевите, борческите натури. В писмо до Дора Габе пише: “Аз обичам пророците – а от тях най-много Давида, защото той е бил в едно и също време арфа и прашка.” В живота му трайно присъстват образите на две жени – Дора Габе и Елисавета Багряна. Строгият, почти педантичен критик и изследовател, “който отвръща на неприятелите си десет за едно”, изправен пред бездните на сърцето…е бил един твърде сантиментален човек, болезнено изживявящ жизнените си несгоди. Боян Пенев е учен, убеден във важността и ценността на делото си, но съзнаващ, че с него не започва и не завършва културният развой на страната. Показателни в това отнашение са думите му: “Ние имахме воля да отстояваме себе си и воля да живеем – да превъзмогваме горчивини и разочарования. Желал бих нашите потомци да си спомнят не за завършените и незавършените дела, а за волята , вложена в тях.”

20.03.2009 anilenas

Profile

                                                                             

Хенрик Ибсен На 20 март 1828 г е роден един от най-значимите автори на всички времена - норвежкият драматург ХЕНРИК ИБСЕН!
     Сънародниците му го почитат като национална светиня. Счита се, че е най-поставяният класик след У. Шекспир. Твори в продължение на 50 години, като непрекъснато скандализира обществото с пиесите си. Изключителен е приносът му към съвременната театрална сцена с изследването проблемите на морала. Драмата му "Куклен дом" /Нора/ разбунва духовете с критичното отношение към буржоазната действителност и нейните порядки.
   Творбите му са носители на засилен трагизъм /"Призраци", "Дивата патица", "Морска жена", "Когато ние, мъртвите се пробудим", "Хеда Габлер" и мн. др./.
   Един автор, който смело провокира въображението с тревожното проникване под видимото и изреченото, с неприемането на правилата и решителното опълчване срещу тях.

23.02.2009 anilenas

Profile

                  

Найден Геров 

                                                НАЙДЕН ГЕРОВ

 

                                                      /1823-1900/

 

   Този виден български просвещенец и народен будител е роден на 23 февруари в Копривщица . Писател, езиковед, фолклорист, общественик, създател на едно от първите класни училища в България.

    На 11 май 1851г. по негова инициатива за първи път е честван в Пловдив празника на светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската писменост.

   Активен участник в борбата срещу фанариотското духовенство, той публикува редица статии в защита на националните интереси.

   От 1857г. е вицеконсул на Русия в Пловдив и като такъв продължава просветителската си работа, а по време на Априлското въстание развива дейност в защита на българския народ.

   Най-известната му  творба е поемата “Стоян и Рада”. Делото на живота му е “Речник на блъгарский язик с тлъкувание речити на блъгарски и руски”.

 

16.02.2009 anilenas

Profile

          111 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДИКО ИЛИЕВ - ЕДИН  РОДОЛЮБИВ ТАЛАНТ, ОТ ЧИИТО ТВОРБИ СЕ ВЪЛНУВА ВСЯКО БЪЛГАРСКО СЪРЦЕ!    

Роден на 15 февруари 1898 г. в с. Карлуково, Луковитска околия.

Дико Илиев Диков е български композитор, музикант и диригент.
Създателят на жанра хора за духови оркестри.

В основата на творбите му лежи народното творчество.
19-годишен написва първото си хоро за духов оркестър - известното "Искърско хоро". Неговите прави хора за духов оркестър са придобили изключителна популярност и се възприемат като съвременни фолклорни образци на северняшките прави хора.
Автор на: еленини, дайчови и самоковски хора, ръченици, коконяци;
около 20 марша, китки и др
.
Създава няколко духови оркестри във Врачанска област и област Монтана.

Починал на 30 ноември 1984 г.Wilted FlowerWilted Flower

   Концерт - първа част!

   Концерт - втора част!

   Концерт - трета част!

   Пробуждане на пролетта!

 

15.07.2008 smark

Profile

  

 

Първият кръстоносен поход е обявен през 1095 от папа Урбан II с цел да се отнеме свещения град Йерусалим и християнските Свети земи от мюсюлманите. Започнал като призив за помощ, той бързо се превръща в цяла миграция и завоевание на територии извън Европа. Както рицари, така и селяни, от различни страни на Западна Европа, без особено централно ръководство, поемат по суша и море към Йерусалим и превземат града през юли 1099, създавайки Йерусалимското кралство и останалите Държави на кръстоносците. Макар че тези завоевания издържат по-малко и от два века, Походът е повратна точка в експанзията на западната мощ и е единственият кръстоносен поход, за разлика от многото следващи, който постига поставената си цел. Idea

 

 

 

14.07.2008 smark

Profile

Yes Браво, dtlantik! Изпревари ме и ми напомни ,защото се чувствам по някакъв начин свързана с тази държава, в която патриотизмът не е куртуазия,историята и всичко що е френско е издигнато в култ. Да можехме и ние така?!Music  

http://www.vbox7.com/play:05663a8c