Какво ми каза баба?

Публикувана на: 18.06.2008, от atlantic
Кoментари:4

" Младо ако знаело, старо ако можело". Добре обаче, че старото знае, за да каже на младото. А разговорите с баба могат да бъдат освен полезни и толкова приятни, нали?

"- Бабче, как да разбера, че съм се влюбила?
- Много просто, момичето ми. Помниш ли как се запознахте?
- Разбира се. Помня не само как се запознахме, но и всяка наша среща: Как за първи път се усмихнахме един на друг, как са хванахме за първи път за ръце, как се целунахме. Знаеш ли, бабо, аз дори помня всичко, абсолютно всичко, което съм му разказвала; на какво се смеехме, как се приготвях за всяка среща; с какво бях облечена, за да му се харесам. Това любов ли е, бабче?
- Не, внучке. Любовта е, когато помниш с какво е бил облечен той на срещите. А ако помниш себе си, това е влюбеност. Прибери си куклите в скрина, момиче.
 "   "       - Бабче, кажи ми кога настъпва моментът за раздяла? Може би е по-добре да си тръгваш веднага след първата нощ, докато още няма неоправдани надежди, без да дочакваш изясняването на отношенията, оставайки в паметта си само смътен приятен спомен? Или след много, много нощи, когато всичко лека-полека изчезва само, неизвестно къде и защо; спокойна "екологична" раздяла, без болката на нещо разкъсващо, без рев и викове?
- Тук всичко е много просто, дете. Трябва да си тръгваш не след някакво определено количество нощи, а след първото утро, когато не ти се иска да станеш по-рано и да му приготвиш закуска. Свари му тогава кафе, целуни го за сбогом и затвори вратата.
    "

Коментари 4

19.06.2008 atlantic

Profile

И двете ми баби бяха страхотни жени - всеотдайни, трудолюбиви, обичливи. Но едната беше образец на доброта и милосърдие. То си беше заложено и в името й - казваше се Добричка. Когато косата й започна да побелява изведнъж се превърна като бяло и пухкаво облаче на главата й. И когато се случеше слънцето да светне над нея, изглеждаше сякаш е с ореол на главата.

Баба

Мама каза, че и баба
била някога мъничка,
че и тя не е можала
да се облече самичка.

Че отзад й плели плитка,
роклята й била малка и отивала да учи
с тетрадка и писалка.

Оле колко ми е смешно:
тази баба толкоз стара,
дето с очилата гледа и мърмори
и се кара-с къса рокля и тетрадка

Бабо мила,бабо сладка!

Автор: Дора Габе

18.06.2008 iv_2007

Profile

Когато ходех прегърбена казваше "изправи се", когато бях дръпната ми казваше "да не си мислиш, че си идеална". Каквото и да се е случвало усещах нейната подкрепа косвено. После когато беше вече слаба, а аз започвах своя самостоятелен живот ми се искаше да й кажа нещо окуражаващо, за да продължава да живее. Не знаех какво. Губим близките си и сякаш най-важното е останало неизречено. Беше запазила последния си дъх за мене или само си внушавам, че съм усетила това.  

18.06.2008 atlantic

Profile

Много мило послание, Аниленс, много, много мило и трогателно Wilted Flower Съветите на

"

- Бабче, защо ме боли толкова? Аз ревнувам буквално от всяко женско име, което той произнася. Когато не вдига телефона, аз вече си представям, че той е с друга. Когато той ми разказва за някоя жена, аз веднага започвам да си мисля "има ли нещо?" Ревнувам го и от "бившите", от приятелите му, от колегите в работата, от случайни срещи. Как да престана да се измъчвам, а, бабо?
- Дете, ревността е чувство измамно. Ти не ревнуваш, ти се страхуваш да не го изгубиш. Не се бой обаче, това е безсмислено. Защото ако няма повод за ревност, да се ревнува е глупаво, а когато вече има повод, е късно. "

18.06.2008 anilenas

Profile

   Като всички внуци и аз много обичам моята баба!Broken Heart Тя и сега е с мене, въпреки че се пресели на едно друго, небесно място!Travel

   Нейните мъдри съвети ми помагат много в живота!Gift

   Тя обичаше да ми казва, когато бях наранена от нещо и се измъчвах: "Баби, помни винаги, че има лошо, по-лошо и млого лошо!"

   Когато през зимата не внимавах със слънчевите дни, все ми напомняше:"Баби, да знаеш, че зимното слънце е зъбато!"

    Няма да спра да си мисля за моята баба с любов и нежност! Тя беше и е за мене непоклатим стожер на истинското добро!

                                                              НА БАБА ЗАВИНАГИ!!!