В капана на диетите!

Публикувана на: 03.06.2008, от Eli_83
Кoментари:8

  Здравейте! Исках да споделя с вас някои неща, които ми се струват важни и се отнасят до диетите и режима на хранене! Също така исках да ви пусна това видео!

  
 Отечествен Фронт - Диагноза Анорексия 5 / Vbox7

  

   Наднормените килограми освен, че нарушават естетическата външност, са също така и рисков фактор за редица чисто здравословни проблеми! Най-често като следствие от наднормените килограми се наблюданат: проблеми със ставите, трудности при дишането - наблюдават се най-вече при активно движение /запъхтяване/, хипертензия /високо кръвно налягане/, проблеми от страна на ССС /сърдечно съдова система/, намалена имунна защита спрямо инфекциозни причинители, намалена поносимост към горещина и др.

  От друга страна достигането на оптимални килограми трябва да става по точно определен начин, поставен на научна основа! Основата цел на този пост е да се опитам да ви предпазя от ГРЕШНИ схеми на диети, които могат сериозно да увредят вашето здраве! Основно се предлагат диети, които са свързани с гладуване и лош баланс на основните хранителни компоненти, което може да се окаже с доста неприятни последствия! Като цяло по време на гладуването  се наблюданат два етапа! Първият етап е свързан основно със загубата на течности, през този етап организмът се приспособява към използване на телесните мазнини като източник на енергия! така по-голямата част от загубеното тегло през този първи период е от вода, която се възстановява бързо, когато храненето започне отново в предишния си ритъм! След този етап, който може да продължи при различните хора от 1 до 3 седмици, започва вече загуба на тегло за сметка на мастните депа!

  Какви проблеми могат да настъпят при гладуване и нецелесъобразни диети?! Най-често се препоръчва да се ограничат силно или изобщо да се спрат въглехидратните храни! В този случай възниква въглехидратно гладуване! В резултат на техния недостиг се нарушава обмяната на мазнините! Съществува правило според, което мазнините изгарят пълноценно в огъня на въглехидратите! Недостигът на въглехидрати води до неправилно използване на мазнините като в резултат се образуват силно токсичните ацетонови тела!!! Също така се стига и до разграждане на белтъци!

   Масто гладуване!Недостатъчното внасяне на мазнини води до редица нарушения в обмяната! От особено значение са някои незаменими мастни киселини /линолова, линоленова, арахидонова/, които не могат да се синтезират от организма, а е необходимо да постъпват с храната! Липсата на мазнини се отразява и върху обмяната на витамините и то главно на мастноразтворимите /А, D, E,K/ и не защото не се внасят с храната, а защото е спъната тяхната резорбция! И тук също стигаме до белтъчен разпад!

   Белтъчно гладуване! От голямо значение са незаменимите аминокиселини! Ако те липсват, тъй като не могат да се синтезират от друг изходен материал, това със сигурност ще доведе до разтройство в изграждането на много функционални и структурни белтъчни молекули! Например: липсата на аминокиселината лизин, който влиза в състава на хемоглобина, е причина да се наблюдават някои форми на анемии, а липсата на фенилаланин спъва синтезата на адреналин и тироксин и т.н.!

   Минерално гладуване! Също е със серизни последствия! Напр. при недостиг на Ca се нарушава строежа на костната тъкан!

   Витаминен глад! Могат да се развият редица авитаминози, повечето пъти смесени! 

  В заключение искам да кажа, че към диетите трябва да се подхожда с изключително внимание! Аз лично съветвам да се обърнете към сигурен специалист, който да ви изготви индивидуална диета, подходяща за вас! Също така трябва да се внимава и с анорексията, която все по-често се среща!

 

Коментари 8

12.06.2008 anilenas

Profile

  

Ще преглеждат безплатно за анорексия в София

 

10 юни 2008 17:21
 
 
Над 200 000 е броят на регистрираните заболели от анорексия у нас, сочат официални данни. Проблемът засяга предимно млади жени и момичета (между 15-25 години).

По този повод бе организирана кампания за безплатни прегледи в София. Ето и местата, датите и часовете, където желаещите могат да бъдат прегледани:

Всяка сряда от 15.00 до 18.00 ч. в ДКБ (диагностично-консултативния блок) на Университетска болница "Царица Йоанна-ИСУЛ" в приемно-консултативния кабинет на Клиниката по метаболитни заболявания и диететика на ІІ етаж, ул."Бяло море" №8, с предварително записване на тел.0884 177539, д-р Р. Попова.

  Специализиран кабинет по психични нарушения на храненето – ул. Балканджи Йово № 7, офис 1, 1612 София всеки последен понеделник на месеца, от 13 .00 до 16.00 часа, след предварително записване на тел. 0887226498 и 0886941068

Кампанията за безплатни прегледи ще продължи през лятото и ще има заключителен етап през октомври.

  

   Дарик!


07.06.2008 anilenas

Profile

  

    IdeaОнова видео на М.Карбовски ме развълнува. Проблемът си е много сериозен и към него се отнасят вече достатъчно сериозно.

   Анорексията е заболявяне на психична основа и е с най-висока смъртност между останалите психични заболявания. Нейното ниво се движи между 5% в краткосрочен план, а в дългосрочен може да се окаже 20%. Затова медиите  вече пишат, че това е проблем не само на манекените, а и на много девойки, за които те са лош пример.

   Италианският министър  на младежта и спорта Джована Меландри и предсеателят на италианската камара за мода Марио Босели отправят призив към модните къщи да не използуват прекалено слаби модели .

   През септември 2006 г. на Мадридската седмица на модата е забранено участието на манекени  с индекс на телесна маса под 18 /според  лекарите, човек с индекс на телесна маса под 18,5 е с поднормено тегло/. Анорексията дава повод на мадридските власти да атакуват със съдебен  иск сайта “Порцеланова принцеса”, обявил конкурс с награди за намаляване на телесното тегло. Повече от 100 000  испански жени  са жертви на болестта. Други 500 000 страдат от различни стомашни разстройства, поради неправилен режим на хранене. Затова там нямат колебания със забраните.

   Във Франция, където 30 000 – 40 000 живеят с проблема, тази година е постигнато споразумение да не се излъчват кадри с много слаби манекени. Под егидата на здравното министерство е изработена и подписана Харта срещу анорексията. Приетият неотдавна кодекс срещу нея задължава  дизайнери, агенции и фотографи да наемат само модели, които са на минимум 16 години и с индекс на телесна маса поне 18,5. Има и оплаквания за бойкот на правилата. Затова е обсъден  проектозакон предвиждащ наказание от две години затвор и глоба от 30 000 евро за насърчение към анорексия. Факт е, че въпросът се  приема все  по-отговорно, защото битката е актуална, а направеното и това, което предстои да се направи, е  в защита на здравето и живота.

   У нас проблемът също е  доста сериозен. Повечето момичета и жени не признават за съществуването му, докато той не стане видим. Когато това се случи, вече не говорим за диети, а за търсене на пътища да се върне желанието и  волята за връщане към истинския живот. Нещо изключително трудно, защото боледуващите са извън реалността като физическо и психическо състояние.

   Не трябва никой да забравя, че безразборно прилаганите диети са бич за здравето.

   Хората са различни. Режимът им на хранене също. Важно е желанието за перфектна форма да не влиза в противоречие с нуждите на организма. Когато децата са малки, се наблюдава масово “тъпкане” /нямам предвид злоядите, защото и това го има/, което е причина за разширяването на стомахчетата им. Затлъстяването на тринайсетгодишните е характерно и за българчетата. А после се чудим за възникналия проблем – откъде и как е дошъл. Не може да се игнорира спорта. Съвсем недостатъчно спортува младото поколение. Изградените навици в детството, дори когато се позагубят, по-лесно се възстановяват.

   И все пак, всичко е доста индивидуално. Хубаво е да можем да чуваме гласа на собственото си тяло.

   Да…Като правило, трябва навреме да се мисли. И да се действа, разбира се. Пеш не може да се настигне влак. Затова или не бива да се изпуска, или /ако това се случи/да се подбира внимателно превозното средство, с което да се догони. Wink 

 

07.06.2008 anilenas

Profile

    Привет, Ели!Wilted FlowerBroken Heart

   И аз имам проблем със съня понякога. Свикнала съм с това. Използувам такива моменти за самообразование или забавление.Има толкова много неща, за които все не ни остава време.Wink

07.06.2008 Eli_83

Profile

 Здравей ,Аниленас!Smile Благодаря ти за поста!

  Това за депресиите и съня ме заинтригува!Smile Аз си мисля, че май често изпадам в депресии, а понякога май си личи и по постовете ми тук!Embarrassed

06.06.2008 anilenas

Profile

  

  Idea Швейцарски и френски изследователи са определили гена, който отваря усещането за глад.Indifferent Така те дават в ръцете на нарколози и диетолози мощно оръжие против хранителните заболявания и алкохолизма. “Пер 2” /така е наречен от тях този ген/при активирането си играе ролята на дразнител, изпращащ електрически импулси към организма, които той интерпретира като призив за хранене.

   Откриването на тази малка “тухличка” от нашето ДНК дава възможност за синхронизиране на “биологичния часовник” на човека. Това е многообещаващо и по отношение разработването терапевтично лечение на хранителните заболявания /включително коригиране на теглото и проблеми със съня, справяне с депресии и хроничен алкохолизъм/.

 

05.06.2008 iv_2007

Profile

user: Eli_83

Така, че не забравяйте сутрин да закусвате! Много е важно!

 

... и по-добре чай отколкото кафе Wink, а най-добре пресен плодов сок.

04.06.2008 Eli_83

Profile

 Здравей, Аниленас!Wilted FlowerSmileBroken Heart

   Благодаря ти за мнението! Много точно изказване от твоя страна! Така е едни имат проблем с наднормените килограми, а други се опитват да напълнеят! Аз да ти кажа също нямам проблем с многото килиграми, а по-скоро би могло да се каже обратното!Smile  Но си трябва и правилен режим на хранене! Аз например до скоро сутрин първо гледах да си изпия кафето и да си изпуша цигарата, а за закуската....насила хапвах нещо и то през цялото време ми се повдига! Но всичко е въпрос на свикване, ако свикнем да закусваме сигурно няма да е така! Да ти кажа преди повече от месец, имах първи час и ми стана зле и то приблизително 15-тина минути след като започна часа! Нямаше как да ми се измери кръвната захар, но според майка си е била чиста хипогликемична криза! Така, че не забравяйте сутрин да закусвате! Много е важно!

04.06.2008 anilenas

Profile

  

   Благодаря за това, което си написала, Ели!Wilted Flower

   Далече съм от всякакви диети, защото никога не съм имала проблем с килограмите. Зная, обаче, колко много хора се вълнуват от тях. Днес в предаването на Марта Вачкова обсъждаха въпроса. Лятото наближава. Започваме да ходим по-леко облечени и…WinkОсобено жените лудват по “подробностите”.

   Повечето килограми, освен че нарушават “добрия изглед”, са свързани с много заболявания. Всички лекари, при възникване на въпроси със здравето, най-напред съветват да се нормализира теглото. Проблем обаче могат да бъдат, както многото, така и малкото килограми. Анорексията е нещо много страшно. Предложеното от тебе видео ме развълнува и натъжи. Евгения не е първата анорексичка, която виждам, но всеки случай е различен и си е една човешка съдба, която минава през тебе. Лечението е много трудно. Доста момичета не оцеляват.

    Капанът на диетите е страшен. Към тях трябва да се пристъпва внимателно и ако става въпрос за повече килограми /над или под нормата/, винаги е необходима консултация с лекар. Всяко прекаляване и несъобразяване с нуждите на организма води до нарушаване на здравето.

   Може би най-доброто е не да се лишаваме от една или друга храна, а да се приучим към усет за мярка. Ако не се минават границите системно, няма как драстично да се  променят килограмите. Трябва да се внимава повече със сладкото, соленото и мазното. Да има повече движение. Все естествени неща, които не зная защо затрудняват толкова много хора.

   Все пак, ядем, за да живеем, а не обратното. С такова отношение към живота, вероятно необходимостта от диети би отпаднала.

   Моля за извинение предварително, ако с някои разсъждения съм засегнала някого. Зная, че  и природата си казва тежката думата. А народът ни мъдро е обобщил: “На чужд гръб  и сто тояги са малко!” Wink