Частна детска градина

Публикувана на: 19.05.2008, от Misha
Кoментари:13

Здравейте,

Искам да направя частна детска градина. Някой може ли да ме насочи къде мога да прочета за изискванията и реда за узаконяване?

Коментари 13

02.06.2008 Misha

Profile

Така е. Аз не оспорвам нуждата от пространство, коментирам само че ако са по-малко децата съответно ще е нужна по-малка обща квадратура без това да е в ущърб на деца и учителим и в нарушение на единичните норми, но в наредбата има минимум обща площ която противоречи с изискането за пространство на единица дете. Питам дали накой се е сблъсквал с това и как се решава този въпрос?

30.05.2008 ksi2471

Profile

user: Misha

Това са остарели изисквания когато градините бяха само общински с много групи и не са жалили площта на помещенията.

Това съвсем не са остарели изисквания. За съжаление  сега общинските градини са принудени да ги нарушават като приемат повече деца в една група и всичко това е за сметка на учителите и децата. В детската градина е много важно пространството, което имат децата да играят, да спят и да се чувстват спокойни. 

30.05.2008 anna pashova

Profile

Детската градина "Ивайло" във Велико Търново изпрати поредния си випуск възпитаници вч

30.05.2008 Misha

Profile

Благодаря, намерих я. Притесняват ме големите квадратури, които се изискват. Знае ли накой дали ако осигуриш необходимия минимум на едно дете ще те узаконят, все пак градината може да има една група от 20 деца, по 4 кв. метра е 80, а в наредбата пише спалня и занималня по 100 квадрата, гардероби по 50 квадратни метра и т.н. Това са остарели изисквания когато градините бяха само общински с много групи и не са жалили площта на помещенията.

30.05.2008 kosmicheska_63

Profile

 Относно ХЕИ - Т. Е. риокоз -НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ.Просто вземете Наредба 03от месец януари /мисля , ,че беше/ 2007 година . Там са посочени всички изисквания .Щом ги прочетете , ще добиете представа от основните неща , които всички служби на РИОКОЗ изискват Ще потърся съвсем точата дата на публикуването на Наредбата , за да ви помогна - УСПЕХ !!!

28.05.2008 Paps

Profile

Доколкото знам, за детска градина е по - сложно. Изискват се куп разрешителни. ХЕИ също правят големи спънки, особено ако се приготвя храна там. Затова, моят съвет е да регистрирате приемна. Храната сами да си носят за обед. Следобеда, може родителите да купуват пакетирани закуски, или да си хранят децата в къщи след като ги вземат. Има много приемни от този вид. Някой предлагат и почасово гледане. Повечето практикуват с авансово плащане, за да не се задържа място за деца които чакат. Крайно време е родителите да се научат, че за всяка услуга се заплаща. Особено за гледане на деца. Ниските такси в досега съществуващите държавни градини привличат масово хората, дори и тези които имат възможности да плащат. Мисля, че скоро това ще се промени и е време държавата да поеме отговорностите си за хаоса с детските градини. То е ясно че дълго време няма да просъществуват по този начин. Или да вдигнат таксите, или да върнат общинските терени които раздадоха. А и не може на месец, за едно дете стоящо 11 часа в градина да се плащат 30-40 лева. Това е смешно!

27.05.2008 Misha

Profile

Благодаря!

27.05.2008 anna pashova

Profile

От това, което пишете означава, че имате най-важната част.Базата.За да ви разрешат това е най-важната част.Ако сте детска учителка с опит знаете какво е необходимо да се направи в тази база.За да участвате за разрешение трябва да направите добър бизнес-проект.Погледнете в моята папка в Други материали и ще видите основните моменти за неговото разработване.Действайте.Не се плашете.Упоритите успяват.В София винаги ще Ви разрешат, защото има голям недостиг на градини, а и има хора с пари, които искат децата им да бъдат гледани добре и възпитавани добре.УСПЕХ!

27.05.2008 Misha

Profile

 

От София съм. Имам хубава къща с двор, която след известно време ще освободя и вместо да я давам под наем, реших, че мога да направя детска градина. Мои приятели дават 400-500 леаа за частни детски градини и се редят на опашка да се вредят. Нямам опит с тези заведения обаче, затова търся инфо по въпроса. 

26.05.2008 gospodin daskal

Profile

Не казвате от кой град сте?! Но ако сте работили в ДГ сигурно знаете, че бюрокрацията е голяма! Обикновено издръжката на едно дете става много скъпо, ако е целодневна с режим на хранене...! Тези частни ДГ, които съм виждал да съществуват, обикновено са в големи градове, където могат да се наберат платежоспособни родители, след това се предлагат "екстри", като изучаване на английски, уроци по балет, рисуване и т.н... Обикновено не им приготвяха там храната, а донасяха от ресторант, закуски, или приготвена другаде храна. Някои работеха само до обяд. Това показва, че проблемът на родителите не е да се грижи целодневно някой за детето им, а да получава уроци по дадено изкуство или език. Но доколкото знам не оцеляха продължително частните ДГ.