образование в други държави

Публикувана на: 10.05.2008, от kremellitaa
Кoментари:4

 Здравейте,колеги!Казвам се Кр.Георгиева и имах възможност с екип от колеги да посетим на два пъти училище в гр.Терме- Самсун,Турция.Бяхме възхитени от реда и отношенията между учениците и преподавателите.Първо- след пети клас нямат класни ръководители,а административен секретар,който движи документацията.Второ - тясна връзка с родителите- при отсъствие,до 2 часа идва родител и дава обяснение защо детето отсъства.И не само това- ако ученикът покаже ниски учебни резултати,посещава задължително и срещу заплащане учебни часове през почивните дни,и то заедно с родител!Всяка учебна година завършва с характеристика,която оказва отрицателно въздействие при записване за следващата.Тези и много други идеи нашият екип с удоволствие би реализирал в  училището ни.

Коментари 4

12.11.2008 margomalinova

Profile

 

user: walegi

АКО "ВИСОЧАЙШИТЕ" МИНИСТРИ ТОЛКОВА ГОДИНИ НЕ ПРОМЕНЯТ ЗАКОНА - ЯВНО ТАКА Е ИЗГОДНО НЯКОМУ, НО НЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ, И НА ОБРАЗОВАНИЕТО КАТО ЦЯЛО...

Прави се нов правилник, но ВЛАСТВАЩИТЕ  НЯМАТ СМЕЛОСТТА да направят драстични промени....

Засега има много програми , които трябва да се изпълнят за ромските и другите " малцинствени" деца .... ако има положителен резултат, тогава ...

Със сигурност това изчакване се отразява зле на учебния процес в училищата .

Докато чакаме да се промени "манталитета на едни" , погубваме създаденото през годините .

Питам се докога  "оазисите  на елитните училища" ще издържат ...

11.11.2008 walegi

Profile

Привет,  kremellitaa !!!

Чудесно е, че сте подхванали темата за ОБРАЗОВАНИЕТО В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ...За жалост нито един експерт, шеф на РИО, или дори приближен на Министъра на МОН не говори на тази тема...А ТЯ Е "ПРЕПЪНИ КАМЪКА" ПРИ НАС !!! Защото едва ли преподавателите в европейските д-ви, или в съседните ни, са по-кадърни от нашите, или пък са по-креативни....ПРОСТО ПРИ ТЯХ ЗНП И ППЗНП ВЕРОЯТНО ИМАТ СЪВСЕМ ДРУГ ВИД !!! ОТ ВАШИТЕ ДУМИ ЛИЧИ, ЧЕ ТАМ ИМА ПОДРЕДБА !!! И РОДИТЕЛИТЕ , И УЧЕНИЦИТЕ СПАЗВАТ ОПРЕДЕЛЕН ЯСЕН РЕД И ПРАВИЛА.

Вие сте го написали: 

user: kremellitaa

тясна връзка с родителите- при отсъствие,до 2 часа идва родител и дава обяснение защо детето отсъства

И Е ЯСНО ЗАЩО СЕ СЛУЧВА ТОВА - ако ученикът покаже ниски учебни резултати,посещава задължително и срещу заплащане учебни часове през почивните дни,и то заедно с родител!

Но пак ще повторя - ВСИЧКО ТОВА Е ПРОДУКТ НА ПРАВИЛА, КОИТО СА УЗАКОНЕНИ !!!

В кой наш закон има подобен регламент ?

В кое у-ще директорът и учителите могат да си позволят да го въведат ?

ПРЕКРАСНО Е, ЧЕ ПИШЕТЕ НА ТАЗИ ТЕМА, ЗАЩОТО ТЯ Е "РАЗКОВНИЧЕ"...

И АКО "ВИСОЧАЙШИТЕ" МИНИСТРИ ТОЛКОВА ГОДИНИ НЕ ПРОМЕНЯТ ЗАКОНА - ЯВНО ТАКА Е ИЗГОДНО НЯКОМУ, НО НЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ, И НА ОБРАЗОВАНИЕТО КАТО ЦЯЛО...

И НАЙ-ТЪЖНОТО Е, ЧЕ НИЕ, БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ СМЕ НАЯСНО С ТОВА ( ИЛИ ПОНЕ НЯКОИ ) НО, ЗА ЖАЛОСТ, НЕ МОЖЕМ НИЕ ДА ПРОМЕНИМ ПРАВИЛАТА !!!

И ТОГАВА ИЗЛИЗА, ЧЕ ЦЯЛОТО ТОВА "УПРАЖНЕНИЕ"( ДА СИ ОБЩУВАМЕ ТУК ) Е ПРОСТО С ЦЕЛ ДА ОСВОБОДИМ НАТРУПАНОТО НАПРЕЖЕНИЕ, А НЕ ЗА ДА СЕ ПРОМЕНИ НЕЩО В ЕФЕКТИВНА ПОСОКА ....

 

10.05.2008 mimi70

Profile

Наша колежка по математика преди 2-3 години беше на обмяна на опит в град Текирда в Турция и сподели същите впечатления. Каза, че понятието отсъствия при тях е неразбираемо и че нямат в дневниците такава графа. Когато се е налагало детето да отсъства от училище, родителят предварително е оповестявал училището.

  

10.05.2008 anna pashova

Profile

Поздравявам Ви!Много хубави идеи давате, но няма кой да ги разреши в нашите училища.Директорите са подчинени на министъра и изпълняват неговите разпоредби. Дано някой от министерството прочете вашето предложение и нещата да се променят.