Проект за нов колективен трудов договор?!?

Публикувана на: 11.04.2008, от trakAtrak
Кoментари:8

Интерсно, този проект виждал ли го е някой обикновен учител или умниците от синдикатите сами са го измъдрили?

Ако някой знае къде може да се прочете, моля да посочи.

Чета някъде в пресата, че покрай другото в проекта искали и увеличение на платения отпуск на учителите. Ако е така, това ще е поредният им гаф, защото най-малко от още отпуск имаме нужда. Но пък е напълно сигурно колко това ще подразни всички онези с много по-малки отпуски и отново ще ги настрои срещу нас. 

Коментари 8

05.05.2008 trakAtrak

Profile

Ако не се лъжа, правилото е, че когато по някаква причина няма сключен КТД на ниво училище, в сила са постановките от националния КТД, сключен между синдикатите и МОН, които директорите са длъжни да спазват.

04.05.2008 margomalinova

Profile

 Не съм член на никакви олганизации, но документа за КТД може да изтеглите тук

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" - Начало
Има предложение да се запази възрастта за пенсиониране на учителите до 2020г.Какво означава това?

03.05.2008 sv_damyanova

Profile

А какво се случва в училищата, в които няма синдикални организации? Означава ли това, че се изготвя споразумение между директора и колектива? От кой? На базата на какво? Ако някой е наясно с такава ситуация, моля да ми разясни, защото това живо ме вълнува.

03.05.2008 sasi1969

Profile

 В нашето училище ни предстои да сключим нов КТД, но директора отказа категорично, били им разяснили, че са в правото си  да откажат да подпишат. И как да се стравим с това положение! -ако някой има идеи да сподели

13.04.2008 trakAtrak

Profile

Никак не е изключено да им се оказва натиск, но по-лошото е, че не виждам как ние можем да им окажем натиск, освен със стачни действия, разбира се. Може би като се дава гласност на проблемите при преговорите...

13.04.2008 lucy

Profile

   Преди повече от месец  областният координатор на СБУ ни раздаде проект за нов КТД. Не знам дали говорим за едно и също нещо но в пректа беше записано платен год. отпукс на всички от 56 работни дни. Този запис е некоректен, защото подведе членовете на СО и всички решиха, че става въпрос за 56 + 8 от синдиката та общо 64 дни платен отпукс. Това е грешка! Става въпрос за 56 работни дни , като там са включени и синикалните. Лошото е, че на директорите се оказва натиск, за да не подписват КТД. Как ще се справим с този проблем?

11.04.2008 trakAtrak

Profile

Благодаря, geomar, за линка! Разбира се, трябваше да си дам труда първо сам да потърся проекта, но реакцията ми тук беше по-скоро за излишното и дори вредно, според мен, искане за допълнителен отпуск, което наистина фигурира в проекта. Не твърдя, че целият проект е за изхвърляне (още повече, че съм го погледнал само по диагонал), а че има недомислици в него. Дано да е само тази!

 Макар и по диагоналната систем, все пак мярнах едно искане за увеличение на възнаграждението за втори ЧК на 18 лева на месец, което сега е 14 лева, ако вярно съм запомнил. По-добре е обаче да се иска този час да може да се използва за допълване на норматива, т.е. да е равностоен с другия Час на класа.

11.04.2008 geomar

Profile

Проект на КТД за държавните училища, предоставен от МОН, тук.