6 годишни

Публикувана на: 30.03.2008, от shafi
Кoментари:13

 Здравейте колеги,

От 4 години работя като учител в ПК към основно училище. С безпокойство приемам идеята на МОН 6 годишните деца задължително да бъдат първокласници.

Техните мотиви не ги споделям, защото на тази възраст децата не са нито самостоятелни, нито могат да осъзнаят социалната си роля на ученик. Адаптацията на децата да бъде задълщително училищно обучение на 6 години, но в подготвителни класове. Ако сте съгласни с мен , можем да се опитаме да вразумим чиновниците в МОН, да  се вслушат в мнението на тези които наистина работят с децата.  

Коментари 13

25.05.2008 kosmicheska_63

Profile

 Aбсолютно съм съгласна с вас!Имам 26 години стаж - работа само в детска градина и знам добре-това е поредното БЕЗУМИЕ !!!! Никой от Господата в МНО не мисли за децата на България!Жалкото е,че и много от родителите не мислят ! Ако някой им посегне на заплатите - елате и вижте какви стачки , какви протести , какво ЧУДО ще направят , но за децата- МЪЛЧАНИЕ!Съжалявам съвестните родители , защото и те биха били жертви  на това безумие!

07.04.2008 anij

Profile

 

ЗДРАВЕЙТЕ КОЛЕГИ!

Днес по инициатива на РН и с подкрепата на педагогическият еки в нашата ДГ №15 "Слънце" гр. Хасково започна подписка срещу изказаната идея в медиите от зам. просветният министър, децата да тръгват на 6 годишна възраст на училище. Моля подкрепете ни. Подобна идея не трябва да се прокрадва в МОН, а камо ли да се лансира от един зам. министър. Предучилищното образование в България е доказало своята ефективност, защо трябва да се променя нещо, което има традиция и добра практика през годините.В другите страни децата тръгват на "малко училище", което в своята същност е нашата детска градина.Защо трябва да са пренася чуждият опит механично, без да се вниква в същността му. Вярваме, че в просветното министерство има здраво мислещи хора и това няма да се случи.Наш дълг е да подкрепим родителите и да изразим мнение по въпроса, а не да протестираме постфактум, защото всички знаем, че 6 годишните не са психически,емоционално, а в много случаи и физически готови за училище. На националната конференция в Ловеч се надяваме да бъде обсъдена и тази тема и да получим ясен отговор на въпроса :ЩЕ ЗАЛЕГНЕ ЛИ В ПРОЕКТО- ЗАКОНА ДЕЦАТА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ТРЪГВАТ НА УЧИЛИЩЕ НА 6 ГОДИНИ.

В тази държава има едно хубаво нещо, което никой не успорва и това са децата ни, нека не ги подлагаме на експерименти, които могат да застрашат бъдещето им.

04.04.2008 gospodin daskal

Profile

Мисля, че винаги нашите политици си "играят играта" като им е удобно на тях. В случая никой не се интересува от мнението на лекари, психолози и самите родители. Действа се тоталитарно, както и преди, а искатда ни убедят, че това е демокрация! Аз прозирах такива намерения, още като се прие законът за задължителна предучилищна подготовка в "подготвителни" групи и се приеха такива тежки образователни изисквания за децата на 6 години и толкова много задължителни и незадължителни форми за обучението им. Не вярвам на политиците, но къде са лекарите и психолозите, да защитят ранимата детска психика и да опровергаят намеренията на някои още  в зародиш?! Защо те си мълчат? Надявам се много родители да защитят правото на децата си на игри и да изживеят последните мигове от детството! Аз като учител с дългогодишна практика мога да потвърдя, че децата не могат да издържат 3 занимания(занятия) в детската градина, камо ли да стоят половин ден на чина в училище, а като някъде са задължително и следобяд на занималня. По-рано, когато имаше 6 годишни деца в училище им правеха и стаи с легла за следобеден сън. Не е ли глупаво да пренасяме детската градина в училище, когато и детските учители се нуждаем от деца и работа, особено в малките населени места. В останалата част от страната детските градини имат обратния проблем - липса на деца, само в столицата и някои големи градове има нужда от сгради. Но не се мислеше по-рано и се приватизираха от "наши хора" сградите, а сега държавата е бедна да построи...

03.04.2008 elina

Profile

Колеги, в повечето западни страни обучението започва в така нареченото малко училище на 5 години, но между нашата и техните образователни системи има голяма разлика. Не бива да се правят такива реформи чисто административно. Обмисляме петиция, свързана с този въпрос и всяко мнение относно нейния текст е важно - очакваме и вашето.

03.04.2008 anna*DO*

Profile

ЗДРАВЕЙТЕ!Поредното безумие на някои който изобщо не е наясно какви са възможностите и нагласата на 6 год. деца.Мисля си че в министелството има хора ,който нямат работа и за да отчетат дейност измислят такива "гениални"неща .Никога не се поучваме и устояваме традициите в образоваанието ни ,а непрекъснато копираме от Европа.Кой е казал че тяхната система е най -добра а и в различните страни тя е различна.А  и 3 годишните са много интелигентни ,защо да не ги пратим и тях /с памперс и лигавник/.

03.04.2008 Temenuga

Profile

   Колеги,предстои ми изказване пред обществен форум по тази тема . Много ще ми бъде полезна информация за опита в други страни, защото доколкото знам там не започват училище в 7.30 часа, не учат на смени и базата им е на много по- високо ниво.Това, което се изучава там в училище при нас се изучава в подготвителната група, така ,че не виждам никакви причини да се променят тотално нещата, освен материалната причина.

02.04.2008 radivdani

Profile

  Понеже темите третиращи проблема са две, искам и тук да предложа на Вашето внимание петиция подета от родители против този безумен законопроект. Ако смятате за необходимо моля включете се и Вие.

                      Петиции - Вашето мнение е важно!

02.04.2008 Vania Jecheva

Profile

Някога да са правени промени в нашата образователна система с мисъл за последствията? Някога да са правени промени с поглед към образованието като към жива система?

Да, престъпно е да се прави такава промяна по този начин. Не е лошо и не е опасно. Престъпно е. Какво да направим? Да направим подписка против? В министерството на образованието никой не се трогва от нищо. И да се самозапали някой там, пред очите им, това си е негов проблем...

Ами "интегрирането" на деца със "специални образователни потребности" което си е чиста проба давене на децата без проблеми в децата с проблеми и обратно, та накрая всички да станат с проблеми (с изключение на авторите на тези гениални идеи) ? Ами закриването на помощните училища?

02.04.2008 margaritab

Profile

КАКВО БЕЗУМИЕ,ГОСПОДИ!ВСЕ ОЩЕ СЕ ЧУДЯ ВЪЗМОЖНО ЛИ Е?ПРЕСТЪПЛЕНИЕ Е ДА СЕ ОТНЕМЕ НЕЧИЕ ДЕТСТВО!ПРЕСТЪПЛЕНИЕ Е ДА СЕ СЪСИПЕ НЕЧИЙ ЖИВОТ!ПРЕСТЪПЛЕНИЕ Е ДА СЕ ЖЕРТВАТ МАЛКИТЕ ДУШИЦИ В КЛАСНОУРОЧНАТА МЕСОМЕЛАЧКА,ЗА ДА МИНЕ НЯКОЙ ПО-ЕВТИНО!ОМЕРЗЕНА СЪМ!

31.03.2008 lucy

Profile

  Здравейте, колеги! Малко е да кажа, че съм възмутена. Аз просто съм извън кожа от това, което се случва! Къде спи Министерство на здравеопазването? Защо си затваря очите за поредната глупост в предучилищното образование? Или и това е поредния "бонус" от учителската стачка, която развали рахата на някой? Считам, че това заиграване е много опасно! Колеги, призовавм ви към адекватни реакции! Това не е реформа това е погубване!