Обучението по стенография и машинопис

Публикувана на: 26.02.2008, от ninageorgieva
Кoментари:7

Обучението по стенография и машинопис залязва... Не би трябвало да се допусне едно добро завоевание на средното ни образование да бъде изгубено. Владеенето на стенография и машинопис е в основата на производителността на административния труд. Умението на бързите пръсти е невероятно умение! То дава самочувствие на нашите ученици, които бързо и с лекота се справят с всякакви задачи в новите информационни технологии.

Но в икономическите гимназии вече не се приемат ученици по специалностите "Бизнес администрация", не се подготвят кадри. А реалната практика търси квалифицирани машинописци, текстооператори, стенографи. Няма вече и висше учебно заведениие, което да подготвя учители по специалността. След закриването на ДСИ няма орган към МОН, който да поеме този дял на образованието на младото поколение.

В същото време се шири неграмотността на съвременното младо поколение, породена може би на първо място от писането на латиница в чат, скайп, месинджър..., използването на нерационалната фонетична клавиатура, пригодена за чуждите езици, но не и за българския език; непрофесионалното писане на клавиатура води до "падането" на възрастта на слагане на очила на подрастващите - как иначе - погледът им следи и клавиатурата, и пръстите на ръцете, и монитора, и текста, от който пишат.... четворно натоварване на зрителния анализатор...

Всичко това може да бъде избягнато, ако още от І клас учениците започнат да учат усвояване на клавиатура по БДС, където буквените клавиши (гласни и съгласни) са равномерно разпределени в лява и дясна зона на клавиатурата, ръцете са почти еднакво натоварени и българските машинописци и текстооператори постигат най-високи бързописни постижения в световните състезания и класации!

Моята тревога идва от това, че подготвяйки учениците, в училище от десетина години не можем да проведем квалификационни изпити за получаване на удостоверения за професионална квалификация по Наредба 9 на МОН от 1975 г. Органът, който би трябвало да се заеме с осъвременяването й е МОН, но това не стои на дневен ред след закриването на Държавния стенографски институт през 1992 г.

Нека учителите по стенография и машинопис вземат отношение по темата. Поздрав!

Коментари 7

21.09.2008 ksi2471

Profile

   Колеги, ако имате регистрация в списанието download.bg можете да си изтеглите безплатно самоучител по машинопис на кирилица и латиница. Името на програмата е Typing tutor. Избирате програми и в търсене пишете самоучител по машинопис или името което ви посочих и можете да си я дръпнете и после да я инсталирате на вашия компютър. Аз владея добре машинопис и със сигурност ви казвам, че е много добър. 

21.09.2008 eivan

Profile
Съгласна съм с Вас, че обучението по стенография и машинопис, залязва а е толкова необходимо в днешно време. Когато компютрите ни заливат и нашите деца си развалят очите... Освен това писането в чатовете на младите хора е толкова неграмотно! Има нужда в икономическите паралелки поне да останат часовете по компютърен машинопис, поне да има ученици със специални професии по- подготвени в тази насока. На пазара на труда, когато се появи ученик завършил школата на Компютърен машинопис и има бързина над 210 удара в минута, той блесва пред другите и ще има по-голям успех. Надявам се в бъдеще да се отсеят секретарите, заемащи такива длъжности, но пък пишат с два пръста. Желая да се включат повече учители по машинопис, за да споделят мнение. Благодаря ви ninageorgieva, за това ваше изказване. Поздравявам ви! п.п. Програмите от рода на Стамина имат повече игрови и забавен момент, но нямат ефекта, през който се преминава през учебник и тогава се достига до автоматичното набиране на текста. Успех!

19.05.2008 vanyog

Profile

Програмата "Отворен учител по машинопис" може значително да бъде подобрена и направена така, че да удовлетворява напълно изискванията на учебните програми и методиката за обучение по машинопис в българските училища. Изисква се само малко активност от страна на преподавателите по този предмет - да се опитват да използват тази програма в практиката си и да изпратят на автора своите предложения, забележки и др. коментари.

19.04.2008 ninageorgieva

Profile


http://www.smallcampus.net/building-study/it/typing/TypingTut.html

Има безброй програми за обучение на латиница в Интернет. Ключовата дума е Typing Tutor.. От "Стамина" също можете да превключите на латиница.

Но моят съвет, като учител с практика и професионалист е обучението да започне с учебник.

По учебника "Компютърен машинопис", издание на "Инициал", Варна и на "Мартилен", София, могат да се изучат трите кодови таблици - БДС клавиатура, фонетична и английско подреждане. Учебникът се предлага по Интернет. Но фонетичният избор едва ли е най-добрият....

По въпроса за обучението с тренажор има отпечатана статия в сп. Бизнес секретар, издание на МОН,  2007 година.

Моята практика показва, че е успешно включването на тренажора в обучението едва тогава, когато са минати упражненията по учебника. Иначе учениците се разсейват да "улучват" клавишите, при което не успяват да запомнят логически и визуално същите. Играта взема превес над логиката. Забавно е, но не е успешно. А когато са минали учебника и усвоили буквените клавиши, тренажорът се включва за упражнение, при което се отчитат и скоростта на писане, и допуснатите грешки - в абсолютен брой и в процент. Допустимият процент за машинописни грешки съгласно Наредба 9 на МОН и КТСД е 0,7 %.

Поздрав и успех!

19.04.2008 andrey

Profile

В меню „опции” на програмата „Staminaима възможност да се променя от  Bulgarian на English  и обратно. Връзката (линка) към страницата на програмата е променена така: http://www.ade.hit.bg/stamin.htm

15.04.2008 iv_2007

Profile

Ако имате препратка към тренажор за латинската подредба на клавиатурата, която все пак съвпада почти с фонетичната подредба на кирилицата, моля публикувайте я. Посочената програма Stamina наистина е полезна и забавна.

09.03.2008 andrey

Profile
Клавиатурният тренажор Stamina е забавна програма за усвояване на десетопръстната система на писане. След като преминете през огън, вода и този курс на обучение, ще можете, без да гледате в клавиатурата, да набирате бързо дълги e-mail-и, чевръсто да чатите или да довършите мемоарите си.Програмата включва уроци за запомняне разположението на клавишите, преписване на фрази за увеличаване на скоростта, набор на текст от външен файл, статистика на развитието по дни и по сеанси, показване на буквата, която да натиснете, възможност за очертаване зоната на всеки пръст, поддръжка на няколко потребители, редактор на уроците, удобна помощ с анекдоти и логическа игра, възможност за промяна на външния вид, слушане на музика по време на урока и яко озвучаване на всяка грешка. Със Stamina машинописът вече не е толкова скучен. - Цитата е от Download|BG.

Може да изтеглите програмата от http://www.ade.hit.bg/