Лакирване и грим на момиченцата в ДГ - правилно или неправилно?

Публикувана на: 25.02.2008, от galinadimieva
Кoментари:39

Ще се радвам да защитите/оборите.

Благодаря

Коментари 39

04.04.2008 gospodin daskal

Profile

Възпитанието е труден и многопластов процес. Ако забраним нещо, то това не е най-добрия начин да постигнем резултат. Спомням си една моя приятелка от детската градина, която си мечтаеше като порасне, да си купи лак и да си лакира ноктите и цялото лице! Красноречив пример до къде водят забраните... Но жалкото е, че не само ние учителите сме факторът, който влияе за възпитанието на децата! Аз съм свидетел на това, как в някои домове попфолк каналите работят непрекъснато и децата "попиват" този вид музика от най-ранна възраст, те са "закърмени" с нея. Символът за красота и успех на момичетата стават фолк-певиците, а на момчетата "мутрите". Децата знаят наизуст песните им и ги пеят, повтарят пошлите текстове с точност. Напоследък в сюжетните игри момичетата разпускат коси, вземат кегла за микрофон и напъхват топки за тенис под блузките си... Имитират и песните и мимиките и жестовете на пошлите певици!!! Да не говорим какъв става стилът наобличане за по-големите момичета в средния курс. Те имитират техните любими "звезди" и изглеждат като проститутки. За съжаление такава е действителността ни! Особено в населените места с по-оринеталска насоченост... Трудна е задачата ни да се справим с този проблем. Можем донякъде с личен пример, но вече "учител" не означава това, което е било преди десетилетия дори! Новите условия, пазарната икономика... Все познати неща - нали?!

16.03.2008 moav

Profile

Като учител в детска градина а и като майка на 11 годишно момиче съм против използването на гримове,червила и лакове,но е много трудно да възпитаваме родителите.имам проблем със едно момиченце,на което редовно майка му му поръчва червила и грим от AVON.а то е само на 5,провеждах разговори с родителите,но уви всеки ден се донасят в градината,а с това ми пречи с възпитанието и работат със всичките деца.

16.03.2008 lucy

Profile

    Винаги съм харесвала добре поддържаните жени, защото и аз съм от тях. Винаги съм се възхищавала на тези майки, които обличат с вкус своите деца. Но винаги съм била против красивите детски лица да се състаряват с грим и детските пръсчета да се кичат с обелен и грозен на цвят лак. Вероятно това е нещо нормално в арабския свят при африканците и при индииците. Сигурно съм пропуснала да спомена и други култури срещу, които нямам нищо против! Ако искаме да покажем на своите възпитаници как трябва да изглежда една добре гримирана и лакирана жена то точно ние сме тези, които ще им го покажем с един почти професионално положен грим и лак. Често моите възпитаници ме дават за пример на своите далеч по-млади майки. Опитвам се да давам добър пример и стова, че не слушам чалга, кючеци и тям подобни. Винаги правя уговорката, че не е грешка да слушаш това, което на теб ти харесва но трябва да се съобразяваш и с другите хора. Малката възраст на нашите възпитаници е благодатното време да култивираме високи естетически критерии!

09.03.2008 gospodin daskal

Profile

Всеки може да има предпочитания, но намирам попфолк музиката за неподходяща за децата от ПУВ и по тази логика, може да им пуснем и порноканал...! Много родители неправилно оставят децата в къщи да гледат неподходящи филми, както и поп-фолк каналите. Не само текстовете на този тип музика се неподходящи и децата може да са забавни и ни разсмиват, като излизат от техните усти, но дори и музиката е неподходяща - децата растат в небългарска интонационна среда, защото "чалгата" е не само пошла, но връзката и с поп музиката е под въпрос, но връзката с фолклора на съседите - сърби, гърци, турци е неоспорим! Много от песните знаете са "кавъри" или по-просто казано крадени от репетоара на известни комшийски певци и певици.

06.03.2008 livi

Profile

 Присъединявм се към преждеиаказаните мнения.Но това са две крайности.Да не забравяме че има и компромисно решение.Според зависи.Няма само бял и черен цвят,има и нюанси.

06.03.2008 radivdani

Profile

06.03.2008 nadq35

Profile

Мисля,че и при гримирането и при слушането на музика(чалга,поп-фолк и пр.)най-важното е мярката.ако се прави умерено и съвсем по детстки-заще не?   Страшно става,когато тези неща са ежедневие в датската  градина и на децата никой не е показал алтернативата-по-красива,по-стойностна музика,възможност да се играе и на други игри-не само гримиране ,лакиране,на кафе и т.н.И тук си проличават истински стойностните учители,тези които успяват да увлекат децата след себе си и да им представят нещо красиво и ценно,което ще ги направи в крайна сметка по-добри.

03.03.2008 radivdani

Profile

  Според психолозите метода "торбалан" е изключително неприемлив.....,но аз честичко прибягвам към него със собствените ми калпазаниEmbarrassed');" mce_href="BLOCKED SCRIPTinsertSmiley('Embarrassed');" title="Embarrassed - Embarrassed">

03.03.2008 iv_2007

Profile

Понякога си мисля, че много силен "аргумент" е страха. Само трябва да измислим подходящ "страх". Devil

02.03.2008 ksi2471

Profile

 Точно това се опитвам да ги убедя, че няма лошо да се гримират, но те са още малки, тяхната кожа е нежна и не бива от толкова малка възраст да прекаляват с това.  Още повече, че гримът зависи от повода, заради който се слага. Не съм за абсолютните забрани в , която и да е област. На децата, когато се казва "не" или "небива" трябва да им се обясни, защо не бива. И когато се аргументираш добре пред тях има успех.