DZI програмата за въвеждане на заявленията за матура

Публикувана на: 14.02.2008, от vanyaha
Кoментари:8

Очаквам коментари на колеги за последната база данни, която трябва да пълним.

Аз,  oooh!

Коментари 8

14.03.2008 vasilka ivanova

Profile

В нашето училище сме оформили следните графи за входящия дневник за регистриране на заявленията за допускане до ДЗИ: вх.№,дата, вид на документа, трите имена на ученика, ЕГН, адрес

14.03.2008 vasilka ivanova

Profile

Заявленията трябва да се завеждат в отделна книга с входящи номера.

14.03.2008 kr_bozhinov

Profile

user: g.georgiev@mon.bg

Здравейте инж. Красимир  Божинов,


Тъй като получаваме много въпроси по организацията на ДЗИ и по работата със софтуера, бихме искали да изясним някои от тях. Ако някой не е получил инструкции от РИО, ние ще го посъветваме да се съобрази с написаното:


Какво трябва да правим със софтуера на този етап?
- Трябва да въведете залите, квесторите, консултантите и оценителите. Когато сте готови изпращате базата данни чрез сайта http://zamaturite.bg/dzisoft по същия начин, както сте направили това предния път, когато се искаха данните за зрелостниците. Не се изисква да извършвате никакви други дейности.

Кой прави разпределението на учениците, квесторите, консултантите и залите?
- РИО прави разпределението на учениците, квесторите, консултантите и залите. Училищата само дават наличните служебни лица, наличните зали, но не разпределят нищо.

Не трябва ли от РИО да се определят местата и чак тогава да въвеждаме зали и служебни лица?
- Всяко РИО решава как да организира изпитите по населени места. Ако са Ви дали инструкции, ръководете се от тях. Ако не - давате всички налични зали и служебни лица.

В нашето училище преподавателите, които могат да бъдат квестори преподават по специални предмети, а в софтуерния продукт се дава възможност за избор само от предметни области от общообразователната подготовка?
- В този случай не попълвате нищо за предметна област и лицето може да е квестор по всичко.

За изпита по БЕЛ трябва да Ви изпратим реалния брой зали, като в последните две броя на учениците е еднакъв?
- Матурата по БЕЛ ще се държи в собственото училище, но разпределението пак ще се прави от РИО. За зали давате всички възможни налични зали, и максималните места. Освен ако РИО не ви е казало друго.

За втория задължителен изпит Ви изпращаме залите, от които имаме нужда ние по заявените предмети или всички зали, които можем да осигурим?
- Всички, които може да осигурите.

Не може да се отвори прозорец за разпределение на служебните лица по зали, както е за разпределението по зали на учениците (от менюто Дейности - Разпределение по зали - Служебни лица. Какво да направя?
- Училищата не се занимават с разпределяне по зали. Този модул е необходим на РИО, които също ползват софтуера.

Днес открихме грешка в адреса на едно от децата-учениците.Поправих го в базата, но не знам да я изпратя ли отново с корекцията или да остане така, както е изпратена?
- Грешката е незначителна, но е желателно да се коригира.

Изпратихме БД преди 10.03.2008г. Там са въведени зали и служебни лица. Други промени не сме правили. Трябва ли да я изпращаме отново в периода 10-14 март?
- Да, трябва. Новите бази данни се записват на друго място, поради което трябва да се изпратят, дори и да няма корекция.

Квесторите които са начални учители, към коя предметна област да ги включим?
- На тях не се посочва предметна област. Те могат да са квестори по всичко.

Изпратих втори път базата данни, но се наложи промяна за квестори, консултанти и оценители. Мога ли да я изпратя трети път?
- Да. Просто изпратете базата данни и тя ще замени старата.

Направен е пропуск на един ученик в базата данни за ученици заявили желание за явяване на ДЗИ.Ученикът е подал в срок,но при въвеждане е бил изпуснат.
- Уведомете РИО за случилото се.

Не ми е ясно какво да пращам на РИО /и дали изобщо трябва/ от програмата. Нещо се разминаваме с БД,софтуер,справки и Наредбата!

Трябва ли, да се въведат други служебни лица, освен квесторите?
- Свържете се с РИО за инструкции.

Допустим ли е брой зрелостници в зала на изпит над 15 (предложени са ми зали с по 20 места)
- Не.

Получава се проблем с изпращането на последната актуализирана база с данни през сайта. Не може да се изпрати. В сайта ли е проблема?
- Може би е временен технически проблем. Опитайте отново по-късно. Ако проблемът продължава компресирайте базата с Winrar и я изпратете така.

В новата версия на DZI беше включена команда за разпределение на учениците и служебните лица по зали. Трябва ли да правим това разпределение още сега и да ви го изпращаме?
- Не. Училищата не се занимават с разпределение. Тъй като РИО ползват същия софтуер, за момента виждате тази опция.

От вчера има пак актуализация.Три пъти пращах файла с базата.Сега след тази актуализация от 11.03 пак ли трябва да я прикачвам?
- Не.

Не мога да изпратя БД по обичайния начин. Как да постъпя?
- В краен случай изпратете базата данни на e-mail: g.georigev@mon.bg

За всички държавни зрелостни изпити ли трябва квесторите да не преподават в 12 клас и всички ли възможни зали в съответното училище ли трябва да се въведат за изпитите?
- По първия въпрос - да. По втория въпрос - зависи от населеното място и инструкциите на РИО.
Учителите и учениците в нашето училище в други училища ли ще бъдат разпределени за изпитите?
- Квесторите ще бъдат разпръснати в населеното място.

В нашето училище по английски има постъпили заявления от 3-ма ученици. В прозореца зали в колона записвам максималния брой места /15/ в залата или броя на заявленията от зрелостниците /3/?
- Записвате 15

Колона заети, където по подразбиране до този момент се запълва с 0 да променям ли в този момент?
- Не.

Задължително ли е броят на изпитните места да е 15 в стая? Ако във всяка стая има места за 26 ученици, т.е. по 13 маси, има ли изисквания да се внесат по още 2, за да сяда всеки ученик сам на маса?
- Да, местата може да са не повече от 15.

Има ли значение за кой изпит се посочват залите за втори задължителен ДЗИ?
- Разбира се.

Констатирах грешка в една от фамилиите на учениците. Мога ли да направя корекция и отново да Ви я пратя.
- Уведомете РИО за случая.

В Справки за РИО по образец - макетен файл MR2 - местата на колоните Биология и Химия са разменени?
- Изтеглете макетните файлове отново. Грешката е коригирана.

При изтриване на служител останалите входящи номера не се пренареждат. Това проблем ли е?
- Не е проблем, че има липсващи входящи номера.

Моля да ни кажете по какъв начин да е преработен файла, който трябва да изпратим: чрез Дейности/Експорт за РИО или как? Предварително Ви благодаря!
- Това меню не е за училище. Училищата трябва да изпратят файла DZI.gdb, който се намира в C:\Program files\ DZI\Data\DZI.gdb


Изпратихме база данни за квестори и зали.Как да разберем, че е получена.
Когато сте в сайта, ако в жълтото поле пише: Прикачена база данни с квестори и зали, значи файлът е получен. След 15 март ще получите e-mail дали данните са прочетени и добавени към интегрираната база.


----------
Желателно е да изпратите пълната база данни (ученици, зали и служебни лица) до края на седмицата, за да може да се провери дали тя се чете и импортира към общата база данни и ако има някакъв проблем да бъдете уведомени по e-mail, за да изпратите базата отново. Според заповедта на министъра крайния срок е 17 март 2008 г.

Ако сте открили грешка в информацията за зрелостниците, и се налага корекция, касаеща промяна на изпит, въвеждане или изтриване на зрелостник или данни за заболявания, задължително се свържете с РИО, за да се направи доклад за промяната. В противен случай корекцията няма да бъде отразена!

При въпроси със залите, квесторите, консултантите и оценителите, моля, обръщайте се към РИО. Чрез няколко срещи в МОН, техни представители бяха инструктирани за дейностите, и би трябвало да инструктират и дават информация на училищата.


---
Георги Георгиев
Дирекция ИКТО
МОН

22.02.2008 vanyaha

Profile

Вчера бях на инструктаж. Стана въпрос точно за такъв входящ дневник, но никой не можел да каже какво точно трябва да съдържа. Струва ми се доста досадно и печатането на по два екземпляра от всички служебни бележки. Кой ще компенсира училищата за толкова изразходвани консумативи и труд? Отново ни се стоварва поредната задача, която трябва да изпълняваме безплатно и със собствени ресурси, а доколкото знам делегираният ни бюджет е повече от недостатъчен. Тези, които разработват софтуер си пълнят гушите, а простите даскали, които работят с него  са длъжни да го правят доброволно.

22.02.2008 kr_bozhinov

Profile

Като цяло програмката т.е тя е замислена добре

Има обаче някои нещица, които по мое скромно мнение сигурно и вас дразнят....

най-малкото е невъзможността да "клознеш" програмкат по познатия начин(горе в дясно:))...
Това са бели кахъри.....
Намислил съм да напиша няколко реда и в блога за нейното поведение в мрежата....някои отворени портове и възможносттта любознателни абитуриенти да разгледат от близо някои неща....
до скоро
Лек, доходен и на вас ден

21.02.2008 d_borisova

Profile

Видео обучението е достатъчно добро, ако сте работили с база данни. Има говор, който е неразбираем, но се вижда къде и какво натискате и какво трябва да се получи. Според мен повече е проблем, че сега тепърва ще правят подобрения.

Имам питане. НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ ТЕЗИ ЗАЯВЛЕНИЯ ДАЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАВЕЖДАТ НЯКЪДЕ НА ДРУГО МЯСТО /тип "входящ дневник"/. Търсих го в наредбата за ДЗИ и наредбата за документите в образованието, но никъде нищо. Моля някой, ако знае да пише.

17.02.2008 vanyaha

Profile

Аз  също очаквах целия списък да ми се появи в регистъра, но не става така. Трябва да се влезе във въвеждане на ученици, да се въведе ЕГН на 1 ученик. След това кликвате на отметката до ЕГН-то и му казвате да прехвърли данните. На практика почти всичко освен името и училището се въвежда едно по едно.

Ще се радвам да си помагаме и по-нататък.

16.02.2008 ventsy

Profile

 Колеги,

имам проблем с импортирането на данни от AdminL.

При меню СЕРВИЗ->СОБСТВЕНА БАЗА ДАННИ въвеждам базата от *.txt файла и се появяват нашите ученици и съответно нашите класове.

След това в менюто МОН РИО->РЕГИСТЪР НА ПАРАЛЕЛКИТЕ се появяват нашите 12-ти класове, но в МОН РИО->РЕГИСТЪР НА УЧЕНИЦИТЕ не се импортира нищо и списъка остава празен.

Реших да пробвам бутона ТРАНСПОРТИРАНЕ от  МОН РИО->РЕГИСТЪР НА ПАРАЛЕЛКИТЕ но той привидно не прави нищо, както и съседния му бутон ИЗЧИСТВАНЕ НА РЕГИСТЪРА.

Следващата ми идея беше да ъпдейтна програмата, свалих новото ядро резултата е същия, но вече бутоните  ТРАНСПОРТИРАНЕ и ИЗЧИСТВАНЕ НА РЕГИСТЪРА не са активни.

От вчера съм се заровил в документацията и колкото повече чета толкова повече се убеждавам, че правя всичко както трябва.

 

Вие имате ли подобен проблем?