Защо толкова ни е страх от проверки?

Публикувана на: 03.02.2008, от kenkal
Кoментари:70

 От края на стачката по всички училища тръгнаха мобилни групи. Правят проверки - цялостни или частични, зависи от конкретната им задача. В началото директори и колеги изпаднаха едва ли не в паника - ежедневно обменяха информация къде са били проверяващите, колко време са били в съответното училище и какво точно са проверявали.  Постепенно суматохата се поуспокои и сякаш всички претръпнаха. Чуха се дори изречения като "Ох, да минават, че да си работим нормално" Моето мнение съм изложила тук. Надявам се да си кажем в очите истината - простичко и без разкрасяване с високопарни думи.

Коментари 70

02.03.2008 kenkal

Profile

 Така е,    аниленас! Харесма ми такава позиция и мисля, че е правилната! :)

 

02.03.2008 anilenas

Profile

   Споко, колеги! Никой не може да е по-подготвен за часа от Вас самите. Защитавайте смело позициите си и гледните си точки. Не се притеснявайте повече, отколкото е нужно за неща, които са проблем на цялото общество. Бъдете убедителни. Това е разковничето. 

01.03.2008 zaec

Profile

user: kenkal

 Това вече е криворазбраната ни демокрация - РИО и министъра като че ли само проверяват и контролират с цел да накажат някого, колкото да си измият ръцете. Това обаче, според мен не е истинска работа с колегията.

Колеги, мобилните групи на МОН пак са се разтръгнали!!! Този път не е ясно защо. Проверяват всичко, каквото им дойде на ум.

12.02.2008 mimi70

Profile

Това донякъде е по-добра практика, отколкото описаната от мен некоректност.

Казвам донякъде, защото зависи и от броя на знаещите и сериозните деца, в сравнение със "свободолюбивите" деца.

Един познат записал дъщеря си в 1 клас при една добра госпожа и обяснява, че другата била истеричка.

 Но какво става след завършен 4 клас-колегите искат класа на "истеричката".

Много по-лесно е да работиш с възпитани и научени деца, отколкото тепърва да го постигаш.

 Така, че аз без да се замислям бих записала детето си при "истеричката". 

 Мисля, че колегата е збъркал. Относително и разтегливо е понятието- добър учител.

 

12.02.2008 Anikolova

Profile

user: mimi70

А връх на всички абсурди, който наскоро разбрах беше, че в едно наше училище, учител на годината е обявен колега, който редовно не си кара часовете.

Такова нещо наистина е недопустимо. В нашето училище имаше награда "На учителя с любов", но се даваше от учениците. децата си правиха анкета и избраха колежка, която без никакво съмнение заслужава подобна награда. Колкото и да са в деликатна възраст, онтношението на децата си е най-точният ориентир, доколко сме си свършили добре работата. Иначе е хубаво да има такива награди, но и те трябва да са премислени добре, за да не извадим очи, вместо да изпишем вежди, както е станало в конкретния случай.

Хубаво е, че приключихме предишния разговор!Tongue Tied

12.02.2008 anilenas

Profile

   Не се пали пак, Еко! Тук почти всички те обичат. Ти си свежа струя, но си свръхемоционална и понякога "бързак". Повярвай ми, мила, така е. Усмихни се и да продължим напред. Всички прегаряме емоционално понякога. Тази взаимна болка, която си причиняваме, не си заслужава. Моля те, недей. Пък и нали знаеш, че дори "съвършените" /те не съществуват/ имат своите опоненти.Wilted FlowerBroken HeartWilted FlowerКакво толкова. Хайде, слънчице, бъди себе си по другия начин!

12.02.2008 mimi70

Profile

Поне аз не виждам никаква организирана кампания срещу теб, Еко.

Просто си доста по-малка от пишештите тук и е разбираемо да подхождаш по-емоционално към написаното. Присъщо е на младостта.

Само те приканвам да четеш и осмисляш по-внимателно написаното и всичко ще е наред. Сигурна съм в интелигентността на повечето хора тук и никой, никого не иска да обиди.

А за ученето, мисля, че всеки един от нас се учи от другите на нещо. Дори от най-незначителния човек, има какво да се научи, стига да го видиш.

Горе главата и знай, че е хубаво отвреме-навреме да се погледнем и с други очи.

12.02.2008 Eko

Profile

   Защо се връщаш към стари работи! Та това е абсурдно вече! Мислех да бъде забравено възможно най-бързо! И какво имаше толкова в изтритите постове? Значи нищо не си  разбрала! Цялата работа стана, защото Пепиня твърдеше, че увеличаването на броя на децата в клас нямало по никакъв начин да се отрази негативно, а дори обратното щяло да повиши качеството /звучи повече от абсурдно да не кажа и смехотворно/! Повече деца в клас по-високо качество- не се съгласих с това твърдение! Другото, нарече заобиколно мишки хората, които напускат системата на образованието, с което също не се съгласих! Трето- обижда се, че не я поставям наравно със Симеон Велики и Борис І-още по-голям абсурд! Тя  е нижщожна в сравнение с тези хора, както и аз! Но мен не ме е срам да го призная, нали говорим за сомооценки? Както признавам, че г-жа Аниколова и повечето колеги ме превъзхождат в много отношения и аз се уча от тях, защото наистина има какво да науча от тези невероятни хора!

  Щом си мислиш, че съм толкова грешна! Но не можах да премълча тези неща! Лошо, че тук се води организирана кампания срещу мен!

12.02.2008 radivdani

Profile

   Че ни е криворазбрана демокрацията е абсолютно вярно. Вярно е и ,че проверките не се правят ,както трябва и когато трябва.

  Примерът, който дадох по-горе е конкретен и не искам да изпадам в подробности ,но повярвайте ми че вандализмът на ученика ,за който говоря е бил преодолим. Що се касае за дисциплинарни уволнения , наистина смятам ,че трябва да има за хора грубо нарушаващи правилника  и етиката в училищие. Ние трябва да даваме пример на нашите ученици, нали? Освен ,че съм учител съм и родител и не искам подобни лумпени да обучават и възпитават децата ми.

 

  За агресията.... От един месец следя този сайт и се чудя ,откъде намирате толкова енергия за дребнави заяждания. Простете , ако и сега някой ще се почувства обиден ,от това което пиша /извинявам се предварително/. От над 7000 потребители на сайта във форума пишат не повече от 10-20 души .... Да спорим не означава да се заяждаме и да се караме, колеги. Дайте да бъдем малко по-градивни! Та ние сме интелигентни хора... 

12.02.2008 crocsi

Profile

CoolНе е в мой стил ,но за да не стане грешка и да продължава с дни!

Няма да сравнявам Anikolova  и Pepinia !Всяка има своите предимства , недостатъци.Та ние ли сме хората,които ще даваме преценка на качествата на човека срещу нас като специаликт? Няколко пъти аз поставям темата за агресията на езика, но тя явно не прави впечатление на никой докато не го засегне лично ! Не нравоучавам някой  - най-малкото Еко !

Просто тактично , спокойно напомних  на Еко ( това го казвам заради Anikolova  и много други ! ), че някои успяхме да прочетем изтритите  постове ! - край на коментара!В токаво една ситуация човек поне за момент трябва да замълчи.

Опитах се да мминем и без тези  обяснения ,но  трудно  се разбираме понякога с малко думи ( за тези месеци поне да си вярваме ...Huh? ).Лично за мен е унизително тези дребни заяждания,спорове и .......... просто Ви оставям !

Все пак е хубаво ,че нямаме еднакви мнения по всички въпроси !  Нали щяхме  да пропускаме такъв тип разговори! Е, аз Ви  оставям да продължите :)

Wink