Проекти на новите нормативни документи на МОН - за заплатите, за нормите и т.н

Публикувана на: 31.01.2008, от perfekt
Кoментари:15
Разполагате ли с проектите за нови нормативни документи на МОН - Наредбата за работните заплати, Наредбата за определеяне на броя на учениците и паралелките и Наредбата за преподавателските норми и числеността на персонала ? В края на месец януари сме а никъде нямя нищо официално (и дори неофициално) !

Коментари 15

09.03.2008 pepeliaska2

Profile

http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/documentsproject/2008/izmenitelen_akt_proekt-2008-01.doc

http://www.minedu.government.bg/opencms/opencms/left_menu/documentsproject/2008/naredba_normi_prepodavatelska_rabota_proekt-2008-01.rtf

Това са две наредби, които са много важни за нас учителите.Едната е за броя на у-те в паралелки и групи, а другата е нормите за преподавателска заетост.

Нещото, което ме безпокои е ,че в тези наредбие отбелязано ,че деленето на групи по езици, трудово, информатика и т.н. може да се прави ,а може и не в зависимост от директора на училището

„(1) Делението на паралелките на групи по реда на глава втора и трета се извършва по преценка на директора на училището и съобразно специфичните условия за провеждането на обучението.”

Другото е моята болна тема, защото съм учител по Домашна техника и икономика.Преподаваме вече седем различни тематични единици:чертане, готварство, текстил, икономика, информатика, селсто стопанство, дървообработване, металообработване, а и знанията, които трябва да имаме не са малко, напротив.Вече трябва да сме много по-подготвени, защото времето и учениците го изискват.Освен това теоретичната част от целия материал се е увеличила многократно.А норматива и по старата и по новата наредби е 792 часа- най-високият в среден курс!!!

Какво мислите по поставените въпроси? С нетърпение чакам отговора ви.

 

12.02.2008 zankova

Profile

 Здравейте, благодаря на всички колеги, които се отзовоха на молбата ми и ми изпратиха съответните сайтове в които са публикувани проектите на новите нормативни документи.Това ми помогна да се запозная с тахното съдържание, но ще се въздържа от коментар по тях.Дават се много права на директора, държавата отново се измъква като прехвърля отговорностите си на местната власт. Стандартите които са гласувани не са достатъчни за формиране на адекватен бюджет по места. От тук се обесмислят правата на директора. Той трябва да разчита на добрата воля на съответната общинска управа.Ако не съм права, колеги кажете къде греша.

08.02.2008 margaritab

Profile

08.02.2008 zankova

Profile

 Здравейте, напишете ми сайта на който ги открихте. Спешно трябва да се запозная с тях. Предварително ви благодаря.

08.02.2008 crocsi

Profile

 pepinia отново дава компетентни отговори! След нея е трудно да се добави нещо ново ,но ще кажа - няма обръжане нищо  на 180 градуса ! Целта е приходите или икономиите да оставата във вашето учебно заведение ( общинските учебни заведения  знаят лошата практика с "общата питка").

06.02.2008 adreyana

Profile

Нашето училище е голямо и от 1997 г. работи с делегиран бюджет, но в края на годината винаги е "на червено"

06.02.2008 pepinia

Profile

user: bga

Обръщат системата на 180 градуса

-т.е ще си дойде на мястото.Wink

user: bga

Промени в нормативите могат да се правят по всяко време на учебната година

Нормативът е постоянно число, показващо минималния брой часове за формиране на щат.Той не може да се  променя през годината/особено от директора./ Прави се с наредба. 

"Промени в разпределението на преподавателската работа през учебната година се допускат:1. при разформиране на паралелка или група;2. при прекратяване на трудовото правоотношение с учител;  3. когато се налага възстановяване от съда на незаконно уволнен служител; 4. когато се налага, поради заемането на длъжността „директор” от лице, чиято  професионална квалификация не позволява изпълнението на утвърдената норма за  преподавателска работа на директора."

user: bga

Педагогически и непедагогически персонал може да се освобождава по всяко време, а групи и паралелки да се разформироват също по всяко време.
-нищо ново-това беше в сила и до момента...при определени случаи./промяната по-горе предполага и тази промяна/

user: bga

Системата е "Пари няма - действайте".
-системата придобива вида "Имаш свои пари-харчи си ги за свои нужди".Важното е да са повече...Smile

user: bga

СДБ е добра за единици "Привилегировани" и големи училища
-ние сме малко училище ,но с достатъчен брой деца и няма да агонизираме.Все още...

06.02.2008 bga

Profile

Чела съм проектите на 3-те наредби, които предстои да бъдат обнародвани незнайно кога. Обръщат системата на 180 градуса. Промени в нормативите могат да се правят по всяко време на учебната година. Педагогически и непедагогически персонал може да се освобождава по всяко време, а групи и паралелки да се разформироват също по всяко време. На никой няма да му е лесно по този начин, дори и на директорите. Системата е "Пари няма - действайте". СДБ е добра за единици "Привилегировани" и големи училища. На тях и досега им е било лесно. Всички други масово ще агонизират. Ако училището беше фирма тазо система би била добра, но то не е търговско дружество, а произвежда невеществен материал, който реално и обективно като количество и качество не може да се оцени.

02.02.2008 perfekt

Profile
Браво ! Това означава, че този фоум се чете и от служителите на МОН. Преди да пиша тук се рових достатъчно дълго и обстойно но все още нямаше нищо публикувано. Сега остава да уточнят и дали изобщо могат да бъдат обсъждани и дали е от значение за тях мнението на учителството и директорите на училища, защото за разлика от другите публикувани материали специално за проектите, които касаят почти всички пряко ангажирани в средното образование - няма посочена електронна поща ...

01.02.2008 margaritab

Profile

Открих ги !Намират се в раздел "Проекти на документи",а не при "Наредби".Само,че не пише до какъв срок може да се изпращат коментари.