Ученици

50% от учениците заместват зеленчуците с мазни пици

Според Националното проучване на храненето и хранителния статус на учениците в България, направено от водещи специалисти по диететика едва 20,2% от подрастващите и непълнолетните на възраст между 7 и 18 г. консумират редовно – до 5 пъти седмично пълнозърнести храни и закуски.

В същото време около 50% от тях ядат редовно плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, цитира изследването всекидневника „Монитор“.

Децата масово наблягат на сухи храни, пици, чипс и сандвичи, които преглъщат с вредни газирани напитки. Обичайна практика е левчетата за купон (и самия купон) дадени от родителите за първо, второ и трето в стола да отиват за парче пица.

Всичко това провокира наднормено тегло и затлъстяване, които впоследствие провокират редица заболявания, обясни доц. Веселка Дулева – национален консултант по хранене и диететика.

Още по темата