Ученици

211 седмокласници се придвижиха до най-желаното от тях училище в София

Общо 3273-ма седмокласници са подали заявление за участие във втория етап на класирането за прием в гимназиите в София.

От тях 2521 ученици са от училища без квоти, а от училища с квоти са 408 момчета и 344 момичета, съобщи Ваня Станчева – председател на Областната комисия за прием на ученици в осми клас към Регионалното управление на образованието /РУО/ в София-град.

Във второто класиране в София са класирани общо 3484-ма ученици, като от тях 211 ученици са намерили своето място в училище, според желанията, които са написали в заявлението за първия етап, каза Станчева. От тези 3484-ма ученици 1860 остават на същото място във второто класиране, а 1413 са преминали на по-предни свои желания.

В първото класиране не се явиха да се запишат 517 ученици в София, съобщи Ваня Станчева. Тя уточни, че от тях 455 ученици са от училища без квоти, а от училища с квоти са 49 момчета и 63 момичета. По този начин успяха да влязат във второто класиране част от некласираните ученици в първото класиране, обясни Станчева.

Тя каза, че има ученици с бал около 200 и няколко точки, които са написали само желания за прием в паралелки, в които балът е 300 и няколко точки.

Към момента са некласирани във втория етап 428 ученици, от които 315 са от София, а 113 седмокласници са от страната.

Традиционно учениците от страната кандидатстват за конкретни училища и паралелки в София-град и тези ученици не са успели да се преборят за тях и не са класирани, коментира Станчева. Попитана какво да правят тези 428 ученици занапред, председателят на Областната комисия отговори, че след като всички ученици, които са класирани на втория етап се запишат в училищата – от 13 до 17 юли, училищата ще отчетат всичките свободни места и на 19 юли тази информация ще бъде изнесена от РУО София-град.

От 20 до 24 юли седмокласниците и техните родители могат да подават заявление за участие в третия етап на класирането за прием в гимназиите. Това ще стане, както при първия етап, в училищата-гнезда или онлайн.

„Третото класиране обаче е изключително рисково, защото ще има обявени единични свободни места в най-желаните паралелки, ако въобще има свободни места, ако някой ученик не се е явил“, коментира Ваня Станчева. Тя отбеляза, че ако за първото класиране – за 26 свободни места в паралелка, са се борили много седмокласници, сега за едно-две или три места могат да се борят също немалко ученици. Това са единични бройки за прием и седмокласниците трябва да се отпишат от училището, в което са приети и затова третото класиране е рисково и този риск трябва да бъде внимателно премерен, отбеляза Станчева. Тя посъветва седмокласниците да преценят дали си струва да се откажат от мястото в училището, в което са приети, за да се борят за друго място, без да знаят колко други ученици и с какъв бал ще искат също да се класират в него.

Некласираните ученици трябва внимателно да проследят какви са баловете по училища и внимателно да напишат паралелките, съответстващи на техния бал, препоръча Станчева. Тя коментира, че „не е достатъчно само да желаеш да бъдеш приет в дадено училище, а балът трябва да ти стига за там“.

На този етап не се закриват паралелки, информираха от РУО.

Източник: dnes.dir.bg