Институции

Шофьорите на училищни автобуси ще минават на ежедневен преглед

Преди началото на всеки работен ден водачите на ученически автобуси трябва да преминават през пътен медицински преглед. Той включва проба за алкохол и проверка на общото им здравословно състояние. Това става ясно от писмо, разпратено до столичните школски директори от Регионалното управление по образование (РУО) – София. Целта на изискванията е да се повиши безопасността при осъществяването и организирането на превози на деца и ученици на територията на страната с автобуси.

Също така автобусите, извършващи специализиран превоз с маршрут на линията, надвишаващ 50 км, както и тези, извършващи случайни превози по смисъла на Закона за движение по пътищата, трябвазадължително да бъдат оборудвани с устройство за регистриране на данните от движението на превозното средство – тахограф. Освен това автобусите трябва да са технически изправни, снабдени с подходящи за сезона гуми и преди началото на всеки работен ден да преминават през пътен технически преглед. Изискванията предвиждат още водачите да използват дигитални карти за тахограф или тахошайби и стриктно да спазват изискванията, регламентиращи времето за управление, прекъсвания и почивки, както и да притежават всички необходими документи за извършване на такъв вид превози.

Водачите на автобусите трябва да са на възраст не по-малко от 21 години. Както „Монитор“ вече писа, старите автобуси с първа регистрация преди 2001 г. ще бъдат пенсионирани. Това ограничение ще бъде въведено след промени в наредба, в която да се заложи всички превозни средства, превозващи пътници, да са категория Евро 3. Експерти в министерството готвят промените, за да преборят инцидентите по пътищата. Предвижда се превозните средства, бусове или автобуси, които извършват обществен превоз, задължително да бъдат снабдени с колани и видеорегистратори.

Източник: monitor.bg