Институции Мнения Учители

Учители на бунт срещу обиколки по домовете

Учители готвят бойкот на идеята да обикалят домовете на отсъстващите ученици.

За преподавателския бунт се разбра след призив за неподчинение в социалните мрежи на учителката от великотърновското СОУ „Георги Измирлиев“ Мария Николова. Статусът, който беше публикуван на личния й профил, бързо събра стотици коментари от нейни колеги от цялата страна.

Поводът за призива е предложението в постановлението на механизма за обхват на учениците, според което учители също ще трябва да обикалят домовете на отсъстващите ученици. Педагози и сега участват в екипите, но основната им дейност се състоеше в това да запишат децата, които не са върнати в училище. Само за последните две години благодарение на тяхната работа в класните стаи влязоха над 40 000 ученици, отчетоха при последната си среща през май от Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване на деца и ученици в образователната система.

Тогава просветният министър Красимир Вълчев заяви, че резултатите са видими, но механизмът ще бъде насочен към ежедневната посещаемост.

Една от тези мерки е предложението за създаване на постоянно действащ екип за обхват в училищата и детските градини.

Екипите за превенция ще имат за задача ежедневно да извършват незабавни посещения по домовете на децата и учениците, за които установят отсъствие на хлапе без уважителни причини, да установят защо малчуганите не са в учебните заведения и да предотвратят последващите им отсъствия, както и да предлагат допълнителни мерки срещу отпадането на децата. Учителите негодуват именно срещу създаването на тези екипи.

„Това НЕ Е работа на учителите, а на други служби. Работата ми като учител е да уча децата, което НЕ ВКЛЮЧВА висенето пред която и да е къща. Това не е сравнимо с нищо друго освен с унижение“, споделя в поста си във Фейсбук Николова (б.а. – думите са без авторска намеса).

Тя твърди, че не е имала проблеми с нейните ученици, които ходели редовно на училище. Това обаче не се отнасяло за други педагози, които ще трябва да се „влачат към махали и квартали при хора, дето не искат да учат и образованието за тях не е ценност“. Затова учителката призовава колегите си да не ходят никъде другаде освен в класната стая.

За кратко време статусът на Мария Николова срещна подкрепа от нейни колеги от цялата страна.

„И да обикалям циганските махали с риск за живота. Малко го отнасят лекари и полицаи“, казва една от учителките под поста, а друга добавя: „Подкрепям позицията за неподчинение. Аз самата съм учител и ми е напълно позната абсолютно унизителната позиция на учителя у нас.“

Подобен екип за превенция съществува и дава резултати от 2013 г. в училище в СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Лехчево – пет години преди създаването на държавния механизъм за обхват. В екипа участват трима педагози от колектива, които всеки месец изготвят доклади за учениците в риск от отпадане, обясни директорката Мария Димитрова. Учителите посещават домовете на малчуганите, разговарят с родителите им и така постепенно печелят доверието им.

„Първоначално казват, че детето ще дойде на следващия ден, само за да ни отпратят, но при следващите посещения те вече се връщат трайно в училище. След това ни търсят и по телефона“, разказа Димитрова. Така общо завърналите се отново в класните стаи са 19 деца, а едно от тях вече продължава обучението си без нито едно отсъствие.

Източник: monitor.bg