Ученици

Ученици решаваха казуси за тероризъм и неизвинени отсъствия

82–ма ученици от първи до дванадесети клас участваха тази година в националния кръг на олимпиадата по гражданско образование в Трявна, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Излъчени бяха 14 лауреати с отлични оценки. С най-много точки са дванадесетокласниците Патрисия Господинова от II АЕГ „Томас Джефърсън“, Кристин Колева от СМГ „Паисий Хилендарски“, Руси Карарусинов от НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, Божанка Бонева от ППМГ в Казанлък, Вероника Перфанова и Кирил Шахъмов от ППМГ в Сливен и Мелек Дауд от СУ „Н.Й.Вапцаров“ в Силистра.

Елена Георгиева Петрова от ПГТ „Проф. Асен Златаров“ в Пловдив не стана лауреат, тъй като е ученичка от XI клас, но при защитата на своя проект „Да се заслушаме“ спечели максималните 100 точки и зае трето място в крайното класиране.

В трета възрастова група състезанието е на два етапа – първо изразяват гражданска позиция по един от трите определени казуса, а след това защитават проектите си пред оценяващата ги комисия и отговарят на въпроси. Първата тема, по която писаха учениците, бе „Терористична заплаха“ – за мерките за сигурност, които предприемат държавите след атентата на 11 септември 2001 г. и доколко те не нарушават правата на гражданите. Казус №2 бе за пряката демокрация. Третият казус бе по актуален проблем в българското училище – големият брой деца, които не посещават редовно учебните занятия.

Във втора група – от пети до осми клас, на първите три места са седмокласникът Симеон Маринов от ППМГ „Нанчо Попович“ в Шумен с проект „Денят на шоколада“, шестокласничките Мария Георгиева и Никол Дамянова от ОУ „Васил Левски“ във Враца, чиито проекти са „Земята иска да ни каже нещо“ и „Дали ще бъдем равнодушни, ако знаем, че…“.

В първа група – от първи до четвърти клас, второкласничката Ралица Иванова от ОУ „Васил Левски“ в Разград е с най-много точки за проект „Пазители на пътя“, следвана от Петина Петкова от ОУ „В. Левски“ във Враца трети клас, с проект „Градината на различните“). Галена Чанева“ от СУ „Христо Смирненски“ в Карнобат с проект „Нека всички говорим светлия език на добротата“ и Магдалена Арсенова от 126 ОУ „П. Ю. Тодоров“ в София с проект „Деца помагат на деца“ са на трето място с еднакъв брой точки.