Мнения

Утвърден е правилник за обществените съвети

Обществените съвети към детските градини и училищата ще отчитат  дейността си пред родителите, а срокът за създаването им се удължава до края на 2016 година. Това са новите моменти в утвърдения Правилник за създаването, устройството и дейността на обществените съвети към детските градини и училищата. Проектът бе публикуван за обществено обсъждане през август 2016 г.

Със създаването на обществени съвети се цели отваряне на институциите към обществото, изграждане на общност – училище, ученици, родители и общественост. Принципите, заложени в правилника, предвиждат по-голяма прозрачност и контрол.

Новият орган ще може да предлага политики и мерки за подобряване качеството на образованието въз основа на резултатите от самооценката на институцията, външното оценяване – за училищата, и инспектирането на детската градина или училището. Съветът ще дава и становище за разпределението на бюджета по дейности и размера на капиталовите разходи, както и за отчета за изпълнението му при изразходване на средства от държавния бюджет. 

Източник: МОН