Ученици Училища

Търсят 15 000 долара за стажа на физици от школата на Тео

15 000 долара са необходими, за да се реализира идеята трима талантливи млади физици, възпитаници на „златния“ Теодосий Теодосиев в Казанлък. Те са нужни, за да преминат през 3-седмичен стаж в експерименталната школа за лазерни и атосекундни рентгенови технологии към Popminchev Labs в американския град Сан Диего.

Средствата са минимално необходимите за път, пансион и дневни, обясниха от фондация „Тео“ и припомниха, че школата е основана от успелия ученик на Теодосиев Теньо Попминчев, който през 2016 година беше обявен за един от десетте най-перспективни млади учени в света.

Заедно с младите физици, които са ученици от 10-и и 11-и клас в Природоматематическата гимназия „Н. Обрешков“, трябва да пътува и самият Теодосиев, но той предпочита вместо него да замине още едно от хлапетата му с отличия от международни олимпиади.

Избраните от Теньо Попминчев млади физици са Александър Глушков, Александър Проданов и Стилиян Иванов, които имат в личните си колекции цяла дузина награди.

Стажът трябва да стартира от 23 август.

„Трябва да подкрепяме младите български надежди, защото те са нашият капитал. Те са бъдещето, което поема щафетата на науката. Няма по-значим фактор за развитието на обществото ни от образованието и аз съм горда, че тези деца са именно от Казанлък!“, написа кметът на Казанлък Галина Стоянова в нарочно послание към бизнеса в Града на розите.

Открита е специална сметка за каузата:

„Банка ДСК“ АД, Клон: Казанлък BIC: STSABGSF IBAN:BG41STSA93000021850154 Титуляр на сметката: Фондация „Тео“

Необходимо е да се отбележи, че средствата са за стаж в Popmintchev Labs.

Източник: monitor.bg