Ученици

Точки вместо оценки на матурите

Точки могат да заменят оценките на националното външно оценяване в училище. Според новия законопроект за училищното образование на изпитите след 7, 10 и 12 клас учениците могат да бъдат оценявани в точки, без те да се приравняват към шестобалната система.

Същото ще важи и за изпита, с който учениците от 12 клас на професионалните школа придобиват професионална квалификация, пише „Стандарт“. В момента текат големи спорове около скалата, с която това приравняване се извършва, тъй като за тройка обикновено се взема доста ниският резултат от 23 точки.

Според промените в закона една втора от текущите оценки в клас трябва да бъдат поставяни въз основа на проекти, които учениците изпълняват. Дипломите на учениците могат да имат и приложение на чужд език – английски, френски или немски.

Според проекта оценявани ще бъдат и учителите. На всеки четири години педагогическият персонал, включително и директорите, ще бъде подлаган на атестация. Ако педагогът получи най-ниската оценка от нея, се освобождава от работа.

В комисията, която провежда атестирането, участват задължително представители на педагогическия и обществения съвет, на синдикатите, финансиращия орган и работодателските организации. Учителите пък ще бъдат длъжни да изкарат поне 48 часа квалификационни курсове в периодите между всяко атестиране.