Ученици

Техническа информация за матурите

Сайтът на МОН публикува техническа информация преди матурите. До 20 май 2014 г. дванадесетокласниците, които са заявили желание да се явят на държавни зрелостни изпити (ДЗИ), трябва да получат служебната си бележка, че са допуснати до изпитите.

В бележката се отбелязват датата, часът и мястото, където всеки зрелостник трябва да се яви на 21 май 2014 г. на задължителния ДЗИ по български език и литература и на 23 май 2014 г. на втория задължителен изпит по предмет по избор.

Ако завършващите 12. клас са изявили желание да се явят и на трети изпит по желание, също ще получат указания къде и кога ще се проведат изпитите по посочените от тях предмети.

Експертите от Министерството на образованието и науката напомнят, че  зрелостните изпити започват в 8.00 часа и са с продължителност 4 астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности продължителността е 6 астрономически часа.

В деня на всеки изпит зрелостникът трябва:

– Да се яви в сградата, в която ще полага ДЗИ, с документ за самоличност (лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС) и със служебната бележка за допускане до държавни зрелостни изпити.
– Да заеме определеното му работно място 15 минути преди началото на изпита.
– Да предаде на квесторите изключените си мобилни телефони.
– Да носи и ползва химикалка, която пише с черен цвят.
– Да не напуска изпитната зала по-рано от 1 час след началото на държавния зрелостен изпит.

Всеки зрелостник получава изпитен комплект, който съдържа: лист с указания за работа и прикрепена към него идентификационна бланка, лист за отговори и свитък за свободните отговори.

Баркодовете, намиращи се на идентификационната бланка, на листа за отговори и на всяка страница от свитъка за свободните отговори, са уникални и поредни, чрез тях се гарантира еднозначното съответствие между всички компоненти на изпитния комплект, поради което не трябва да се разделят.

Всеки зрелостник получава и копие на изпитния вариант за съответния изпит, като има право да работи върху теста, но е задължително да отбелязва верните отговори САМО върху листа за отговори и върху свитъка за свободните отговори. В различните изпитни варианти има три вида въпроси/задачи:

Въпроси от затворен тип с дадени възможни отговори, от които само един е верен. Отговорите на тези задачи трябва да се отбелязват с черен  химикал в листа за отговори, а не върху тестовата книжка. Верният отговор се отбелязва със знака Х в кръгчето с буквата на съответния отговор. Например:

Ако след това ученикът прецени, че първоначалният отговор не е верен и иска да го поправи, трябва да запълни кръгчето с грешния отговор и да отбележи с Х  буквата на друг отговор, който приема за верен. Например:

За всяка задача трябва да е отбелязан не повече от един действителен отговор. Като действителен отговор на съответната задача се приема само този, чиято буква е отбелязана със знака Х.

Задачи със свободен отговор.

– Отговорите на тези задачи се отбелязват в свитъка за свободните отговори. Трябва да се четат внимателно инструкциите! Срещу номера и главната буква на съответната задача/на съответното подусловие  се написва верния отговор.

Задача за създаване на текст.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература включва 41 задачи:

40 тестови задачи с максимален брой точки 70:
30 задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен. Всяка една от тези задачи носи по една точка.
10 задачи със свободен отговор. Задачите носят различен брой точки: 31.задача носи 4 точки, 32.задача носи 1 точка, 33.задача носи 2 точки, 34.задача носи 4 точки, 35.задача носи 4 точки, 36.задача носи 10 точки, 37.задача носи 5 точки, 38.задача носи 2 точки, 39.задача носи 2 точки, 40.задача носи 6 точки.

Задача за създаване на аргументативен текст, свързан с художествена творба или с откъс от нея, с максимален брой точки 30.

Общият максимален брой точки е 100.