Ученици

Състезанието по програмиране на PC Magazine и Мусала Софт приключи

Петнадесетото издание на националния конкурс по програмиране на PC Magazine Bulgaria и Мусала Софт (http://konkurs.musala.com/) завърши с финален присъствен кръг, провел се на 12 май в залата на Българо-корейския Интернет център в сградата на Централна поща в София.

 

Финалният кръг събра най-добре представилите се участници в конкурса, които бяха лично поздравени от изявени представители на бизнес и академичните среди.

 

Състезанието се провежда със съдействието на Майкрософт България.

 

На първо място е Румен Христов, ученик 10-ти клас – ПМГ, Шумен и възпитаник на шуменската школа по информатика „А&Б“ с ръководители Бисерка Йовчева и Петър Петров. Румен е най-младият участник в конкурса. Той е изявен талант на национално ниво, с многобройни национални и международни отличия и е част от националния отбор по информатика. След две втори места в предишните две издания на състезанието, Румен заслужено спечели голямата награда – лаптоп от Мусала Софт.

 

След него се класира Георги Ацев, студент трети курс – Софийски Университет, Факултет по математика и информатика. Георги получи процесор от AMD, принтер от CNsys и книга от Майкрософт България.

 

Мултифункционално устройство от Brother, клавиатура и мишка от Logitech и книга от Майкрософт България, отидоха при трето място – Александър Георгиев, студент трети курс – Софийски Университет, Факултет по математика и информатика.

 

Управляващият директор на Майкрософт България – г-н Огнян Киряков с победителя


Следващите в класирането получиха щедри награди, любезно предоставени и от спонсорите BMG, Fadata, Fujitsu, IBS, Lexmark, TP Link, ZTE.

 

В 15-тото издание на състезанието взеха участие 34 състезателя. 12-те събрали най-много точки от представянето си през 6-те задочни кръга се класираха за финален присъствен кръг, който се. Подкрепа за конкурса през задочните кръгове през 2009/2010 оказаха: ИМИ-БАН, ФМИ-СУ, БАСКОМ и БАРС.

 

Крайното класиране от финалния кръг е:

  1. Румен Христов (Ученик 10-ти клас – ПМГ, Шумен)
  2. Георги Ацев (Студент трети курс – СУ ФМИ, „Компютърни науки“)
  3. Александър Георгиев (Студент трети курс – СУ ФМИ, „Компютърни науки“)
  4. Недялко Присадников (Студент трети курс – СУ ФМИ, „Приложна математика“)
  5. Антон Анастасов (Ученик 12 клас – ПМГ, Хасково)
  6. Веселин Георгиев (Студент магистратура – СУ ФМИ, „Компютърна графика“)
  7. Иван Иванов (Студент трети курс – СУ ФМИ, „Софтуерно инженерство“)
  8. Момчил Иванов (Студент първи курс – СУ ФМИ, „Компютърни науки“)
  9. Владимир Недев (Софтуерен инженер в българска компания, възпитаник на СУ ФМИ)
  10. Георги Гюрчев (Ученик 11 клас – МГ, Русе)
  11. Николай Хубанов (Ученик 12 клас – ПМГ, Габрово)
  12. Пламен Томов (занимава се с програмиране като хоби)
 

Конкурсът по програмиране на PC Magazine Bulgaria и Мусала Софт протича ежегодно в шест задочни кръга и един присъствен – финален, на който се класират 9-те най-добре представили се участници от задочните кръгове и следващите 3-ма в класирането, които не са участвали във финален кръг през последни три години. Всеки задочен кръг представлява решаване на една задача от алгоритмичен или практико-приложен характер, която се тества и оценявана от жури в Мусала Софт, състоящо се от бивши и настоящи състезатели от международни конкурси и олимпиади по информатика. Почетен председател на журито е доц. Красимир Манев.