Институции

Стартира инициатива за национална кампания срещу насилието по полов признак

На пресконференция на 17 септември Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ (ПИК) и Асоциация „Родители“ обявиха пред медиите началото на своя проект „Национална кампания за противодействие на съвременните модели на насилие по полов признак“, който се финансира по Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г.

Екипът на двете организации представи обосновката за проекта, като беше изтъкнато, че явления като ранната детска сексуализация, неконтролираното от родители ползване на интернет и социалните мрежи и попадането на неподходящо за възрастта съдържание затвърждават и подсилват стереотипи за ролята на двата пола. Тези стереотипи, подхранвани от силно сексуализирана медийна и информационна среда, водят към приемане на модели на поведение, в които прилагането на насилие спрямо другия пол се приема за нещо естествено.

Д-р Луиза Шахбазян представи изследване на Фондация ПИК, което доказва, че много голям процент от младите хора в България на възраст между 15 и 17 години са потърпевши от някакъв вид насилие – сексуално, физически, емоционално – от страна на интимния партньор. В същото време те са склонни да оправдават подобно поведение. Психологът от Асоциация „Родители“ Антоанета Куманова очерта задачите на проекта и стъпките за тяхното изпълнение. В момента тече конкурс за набиране на 12 доброволци на възраст между 15 и 17 години, които да бъдат основна работна група за изработване на подходящи послания, съдържание и визия на готвената национална кампания. Чрез работата с младите доброволци, както и с екипи от педагози и представители на правоохранителните органи в рамките на проекта ще бъдат разработени и методически материали за професионалисти, които да работят с младите хора по тази тематика.

В отговор на въпроси от медиите беше изтъкната и важната роля на родителите да започнат отрано да изграждат реална представа у децата за отношенията между половете и недопустимостта на прилагане на насилие в тях.

Източник: Safenet.bg