Институции

Социалните мрежи били полезни за тийнейджърите

В доклада си Common Sense Media, водеща неправителствена организация в областта на образованието и дигиталните технологии, представи резултатите от национално представително проучване сред американски тийнейджъри на възраст между 13 и 17 години.

Обратно на опасенията на възрастните, че Фейсбук води до емоционална зависимост, депресия и изолация, младите хора съобщават за положително влияние на социалните мрежи върху социалния и емоционалния им живот.

Eдна трета от американските тийнейджъри споделят, че социалните мрежи им помагат да бъдат по-уверени и дружелюбни. Около 20% посочват, че онлайн се чувстват по-полулярни и загрижени за чувствата на другите. Само 5% % твърдят, че социалните мрежи ги депресират, като 83% са уверени, че тези сайтове не влияят на емоционалното им състояние или самооценка. Интересно е и откритието, че по-малко щастливите тийнейджъри са по-категорични, че социалните мрежи подобряват социалните им умения.

Разбира се, не всички преживявания онлайн са позитивни. Около 40% от тийнейджърите съобщават, че са попадали на сексистки, хомофобски или расистки коментари в социалните мрежи. Няма данни онлайн общуването да насърчава такъв тип реч, по-скоро интернет е отражение и на добрите, и на лошите страни от живота. И както телевизията, спортът и дори храната, интернет влияе различно на различните хора, което подчертава нуждата от индивидуален подход към потребностите на всяко дете.

Пълния доклад можете да намерите тук. Графично представяне на основните резултати можете да видите тук.

Източник: Център за безопасен интернет