Учители

Синдикат “Образование“ побърза със съветите към доц. Коларова

От Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ не изчакаха служебният министър на образованието реално да стъпи в длъжност и веднага излязоха със съвети за по-добра работа на ведомството в следващите месеци.

Служебният министър на образованието и науката трябва да настоява за повече пари за просвета в бюджета за 2015 г., да приеме единния учебник, да оптимизира делегираните бюджети и да намали броя деца в класовете.

Това са част от очакванията и приоритетите, заявени от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ за двумесечния мандат на служебното правителство.

„Приоритетите на министерството на д-р Румяна Коларова, като служебен министър са да организира новата учебната година и да създаде условия за приемственост между сваленото правителство и новото след изборите“, се казва в позиция на Юлиян Петров, председател на синдиката.

„В ситуацията на изготвяне на бюджет 2015, МОН трябва да бъде безкрайно активно и настоятелно, за да отстои обещаните 4% от БВП и 500 милиона повече за образование. От тези пари ще зависят всички стари и нови образователни политики“, категоричен е той.

Според него служебното министерство на образованието трябва да довърши процедурата за регламентиране на само един вариант за учебник по всички учебни предмети. „Това е първата стъпка към стопяване на дистанцията между учебник и ученик“, твърди синдикалистът.

Служебният министър също така трябва да намали броя на учениците в паралелка и децата в група, за да няма паралелки с по 30 и повече ученици, а за детските учебни заведения да се приеме задължителна горна граница на група, която да не надвишава 26 деца.

Синдикатът иска още новият министър на образованието да предприеме действия за оптимизиране на делегираните бюджети в учебните звена. „В училищата е наложително да се включи паралелката, като формообразуващ фактор и директорските и учителски заплати да се развържат от делегирания бюджет. В детските учебни заведения задължително да се въведат делегирани бюджети със закона за държавния бюджет, за да се спре източването на парите за образование от кметове и администрации“, се казва в позицията.

„МОН да следи преминаването на едносменната организация на учебно възпитателен процес и въвеждането на целодневната организация на учебно възпитателния процес, което напоследък много грубо се нарушава“, твърдят от синдиката.

Те настояват МОН да обяви деполитизация на образователната система и да спре започнатите политически конкурси за директори, експерти в РИО и началници на регионални инспекторати.

Синдикат „Образование“ очаква от МОН да активизира социалния диалог в образователната система и се вслушва в гласа на учители и родители и техните организации във всяка стъпка от своето управление, завършва позицията на синдиката.