Ученици

Седмица почивка за повечето ученици заради матурите

На учениците, които не са в 7-и и 12-и клас, ще се съберат седем дни почивка между 18 и 24 май. Причината е, че в този период се провеждат матурите, а денят между тях ще бъде неучебен.

От МОН оповестиха разместванията в учебните часове, при които 14 май 2016 г. (събота) ще бъде учебен ден, като децата ще учат с програмата за понеделник. Промяната се налага заради обявения от Министерския съвет 23 май (понеделник) за неработен ден.

В същото време със заповед на министъра на образованието и науката 19 май (четвъртък) е обявен за неучебен ден, в който училищата ще организират спортни празници, разнообразни състезания и излети. Тази промяна се налага заради организирането на държавните зрелостни изпити, за чието провеждане са ангажирани 10 000 учители и 2700 родители.

На 18 май е задължителната матура по български език и литература и националното външно оценяване по български език и литература за VII клас, а на 20 май – втората задължителна матура по избран от зрелостниците предмет и националното външно оценяване по математика за седмокласниците. До момента най-много абитуриенти са подали заявка за втора матура по биология.

За първи път тази година на матурите ще има засилени мерки за сигурност, а родители ще патрулират и в санитарните възли на училищата, за да дебнат за скрити телефони. Учениците пък ще пишат с химикалки, раздадени от МОН, като по този начин се предотвратява възможността някой да пише с „умна“ химикалка, чрез която може да се подсказва.