Училища

СДВР стартира проект срещу насилието в училище

Стартира проект срещу насилието в училищата, съобщават от пресцентъра на СДВР. Инициативата се реализира с активното участие на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) и съдействието на Столичната община.

Проектът е предложен и развит от театър „Цвете“ в сътрудничество с ГДНП. Под наслов „Кукли срещу насилието“ проектът залага на превенция на насилието в училищата. За целта е подготвен интерактивен куклен театрален спектакъл „Летящият рицар“, който до края на годината ще могат да видят децата от началния курс на общо 15 столични училища от кварталите: „Орландовци“, „Факултета“, „Христо Ботев“, „Ботунец“, „Филиповци“, „Кремиковци“ и „Дружба“. Днес, на първото представление, служители на ГД“Национална полиция“ раздадоха на детската публика специално изработен флайер, в който са описани основните правила за безопасност от насилие.

Идеята на кампанията е театралният спектакъл да провокира учениците, а чрез тях и родителите, към осмисляне на личната отговорност и проблема с насилието в училище. Стремежът на организаторите е да помогнат в изграждането на поведенчески умения у децата във възрастовата група от 7 до 10 години – как да разпознават насилието в различните му форми и взаимно да се защитават, как да се държат в обществото, как да реагират в определени ситуации, как да решават конфликти на улицата. Проектът експериментира с формите на комуникацията и представя съдържанието си чрез активното участие на своята публика – децата. Чрез него се разчупва традиционната форма на „образователния театър“ и се създава нова интерактивна форма за работа с деца, която залага на диалога, прякото общуване с тях и чрез поднасяне на леснодостъпна и запомняща се информация.

Източник: Стандарт