Институции

Свързват в обща мрежа университетите в ЕС

Вузовете в страните членки на Европейския съюз ще бъдат свързани в обща университетска мрежа.

Това стана ясно от думите на еврокомисаря по научни изследвания, иновации, образование, култура и младежи Мария Габриел по време на конференция на тема „Ролята на образованието за насърчаване на фундаменталните ценности на ЕС“.

Така студентите ще имат възможност да се обучават за дадена специалност по обща програма на вузове от различни страни, а накрая да получи обща диплома.

„Искаме в рамките на следващите три години всички заедно – академичната общност, частният сектор, младите хора, научните изследователи ясно да ни кажат от какво се нуждаем. Искаме да обединим висши учебни заведения в цяла Европа, така че студенти, докторанти, преподавали, изследователи от различни дисциплини да работят и учат заедно, да имат възможност различните степени да бъдат придобивани от различни институции в различна държава членка“, каза Габриел. Това е и първата стъпка в създаването на европейско образователно пространство до 2025 г.

Еврокомисарят изрази надеждата си, че в рамките на втората покана и България ще намери своето място в университетската мрежа. Тя е отворена на 26-и февруари 2020-а, като бюджетът за следващата година е увеличен с 35 млн. евро и европейските вузове ще бъдат финансирани със 120 млн. евро. От поканата става ясно, че Европейската комисия предвижда общо 24 алианса да бъдат финансово подпомогнати. Ако страната ни бъде включена следващата година, българските студенти ще могат да изкарат част от висшето си образование в България, друга в Германия, трета в Австрия или други европейски страни. „Тази възможност е важна, защото по този начин българските висши училища ще бъдат част от бъдещите европейски университети, иначе ще останат да се развиват само национален аспект.“, обясни просветният министър Красимир Вълчев.

Той подчерта, че финансовият стимул е важен, но за да бъде включена страната ни вузовете трябва да покажат, че са достатъчно инициативни, че имат вътрешния ресурс от преподавателите, както и учебни програми на чужди езици, каквито към момента са рядкост. След като стана ясно, че страна ни не е одобрена при първата покана, Вълчев провокира българските вузове да слеят, за да имат по-голям шанс да бъдат одобрени за тази възможност. До момента обаче не са водени подобни разговори, въпреки че просветният министър заяви, че може да бъдат отделени и допълнителни средства от бюджета, ако вузовете предприемат тази стъпка.

Междувременно у нас са пристигнали служители от дирекция „Образование“на ЕК, които да помогнат за провеждането на информационна кампания за европейската университетска мрежа.

Източник: monitor.bg