Институции Ученици Учители

Само девет учители са кандидатствали в програмата „Мотивирани учители“

Само за половин час със съвременните средства за комуникация е създадена истерията в сливенско и така целенасочено са създадени смут и дестабилизация.

Това каза пред БНТ просветният министър Красимир Вълчев. Според него, когато е станало ясно, че няма “ Стратегия за детето“, се е потърсила друга тема – „Продажбата на деца“. Той добави, че след всичко това ще бъде много по-трудно екипите да издирват ромските деца.

Министър Красимир Вълчев определи като правилни действията на учителите по време на прибирането на ромските деца от училище. Те са освободили децата и успокоили родителите.

„За ден-два всички се успокоиха, каза още министърът, включително и след думите на премиера в медиите, че Стратегия за детето няма“.Според него, сега родителите се чувствали употребени. Вълчев каза още, че оттук нататък ще бъде много по-трудно на мобилните екипи да обикалят ромските квартали.

„Сега ще е по- сложно, защото на тях ще се гледа като на хора, които отиват да отнемат децата, разбира се това не е така,някой очевидно това е целял да се наруши това изградено доверие. Ние имаме положителни процеси последните години, те не са само благодарение на механизма, по приницип има положителни процеси на модернизация в ромските общности“, каза още той.След истерията, в ромските общности вече се съмнявали и в 200-те медиатори, назначени да привличат деца в училище, обясни Вълчев.

Стана ясно и че само девет учители са кандидатствали в Националната програма „Мотивирани учители“, които трябва да преподават в трудни райони. И това въпреки увеличените допълнителни средства от 300 на 500 лева.

Красимир Вълчев коментира и ниските резултати по математика в прогимназията.

„Едно от нещата, които искаме е учителите да имат повече време за упражнения, повече врече за свързване на знания, за затвърждаване на материала. Очевидно по математика това го имат най-малко“, добави още министърът.Трябва да се забави преподаването по математиката според учебната програма, каза още просветният министър.

Източник: news.bnt.bg