Мнения

Ръст на чуждестранните студенти в Медицински университет-Пловдив

Положителна тенденция към увеличаване на чуждестранните студенти се наблюдава в Медицински университет-Пловдив. Броят им тази година е 463, докато през миналата са били 393. Предпочитаните специалности са „Медицина”, „Дентална медицина” и „Фармация”, където се обучават съответно 297, 121 и 10 чуждестранни студенти.

35 младежи учат в Департамент за езиково и специализирано обучение. Най-голям е броят на студентите от Англия, Германия и Италия.

Браян Карсън е избрал да следва в Пловдив, защото тук обучението се води и на английски език. Колегата му Саткарн Шергил е в трети курс. Мечтата му е да открие лекарство срещу рака.

„Бъдещето ми задължително ще бъде свързано с медицината и искам да  специализирам в областта на онкологията”, споделя Саткарн пред Dnes.bg.

Най-голямата група студенти е от Англия. Не липсват обаче и такива от далечни дестинации като Шри Ланка. Шарук, който идва от Обединеното Кралство, има намерение да остане да практикува в България.

„Качеството на обучението е на изключително високо ниво. Впечатлен съм, че например в упражненията по анатомия мога да се докосна до нещо реално. Това не се случва в британските университети по медицина”, споделя Шарук.

Тази година специалност „Фармация” се преподава и на английски език.

„Студентите са привлечени заради възможността да се докоснат до едно европейско ниво на оборудване и образование”, разказа Ани Георгиева от Студентския информационен център в МУ-Пловдив.

95% от студентите, които завършат висшето медицинско заведение, се реализират в лекарската професия.

Източник: dnes.bg