Ученици

РИО и РЗИ са предписали профилактика при децата и учениците

След сигнали на регионалните инспекторати по образованието в страната (РИО) регионалните здравни инспекции (РЗИ) са изпратили предписание и са поставили задача на медицинските специалисти да извършват всяка седмица профилактика за въшки на децата и учениците. Причина за сигналите станаха случаи на поява на въшки в някои училища в страната след началото на новата учебна година.

Същевременно МОН напомня, че съгласно чл. 36, т. 2 от Закона за народната просвета общините осигуряват и контролират здравното обслужване и сигурността на детските градини и училищата, на децата и учениците, като разкриват здравни кабинети за извънболнична медицинска помощ. Организацията и дейността на здравните кабинети в детските заведения и училищата в Република България е регламентирана в Наредба №3 от 27 април 2000 г. за здравните кабинети. Съгласно тази наредба в кабинетите се осъществяват дейности по профилактика на здравето на децата и учениците, както и медицинско обслужване на спешните състояния до пристигането на екип на центъра за спешна медицинска помощ.

Дейността на здравните кабинети се осъществява от медицинска сестра или фелдшер с образователно-квалификационна степен специалист или бакалавър, но може и от правоспособен лекар или специалист по хигиена на детско-юношеската възраст, педиатрия или обща медицина. Медицинските специалисти трябва да са преминали следдипломно обучение по проблемите на профилактиката и промоцията на здравето в Националния център по хигиена, медицинска екология и хранене  и Националния център по обществено здраве и по оказване на първа помощ при спешни състояния в център по спешна медицинска помощ. Дейността на здравния кабинет може да се осъществява и от лекар, медицинска сестра или фелдшер от амбулатория за първична медицинска помощ.

Минималният брой ученици, обслужвани от един медицински специалист, е 800. Когато в две или повече училища, намиращи се на територията на една община, учат по-малко от 800 ученика, медицинският специалист може да обслужва и повече от едно училище.

Минималният брой деца в детско заведение, обслужвани от един медицински специалист, е 60. Когато в две или повече детски заведения, намиращи се на територията на една община, се отглеждат и възпитават по-малко от 60 деца, медицинският специалист може да обслужва и повече от едно детско заведение.