Институции

Регламентират минималната заплата на учените

Минималните работни заплати на учените по различните длъжности, както и надбавките за научните степени ще бъдат регламентирани с нормативен акт. Това предвижда проектът на РМС на ОП за изпълнение на първия етап на Национална стратегия за развитие на научните изследвания в Република България 2017–2030 г.

В проекта е предвидено въвеждането на система за диференцирано заплащане на учените, включваща два компонента. Първият е свързан с основната заплата и фиксиране на размера на отделните научни длъжности. Вторият компонент е за допълнителното материално стимулиране, което ще бъде обвързано с конкретни научни резултати. Заложено е това да се случи през 2019 г.

Друг момент, засягащ финансирането, е регламентирането на минималната стипендия. В проекта е предвидено минималното възнаграждение за докторанти да се равнява на средната работната заплата в страната.

До 2022 в ОП е заложено и разработване и прилагане на система за периодична атестация на научните организации и висши училища, които са финансирани от държавния бюджет. Тя ще има специфични критерии за всяко професионално направление и група науки. Ще бъде приета и процедура за освобождаване от академична длъжност при незадоволителен резултат от атестации.

Заложено е и създаване на научно-иновационни комплекси като водещи научни центрове, като след приключването на първия етап се очаква България да достигне научни резултати, с които да премине от групата на „плахи“ към групата на „умерени иноватори“.

Източник: monitor.bg