Институции Мнения Ученици

Психолог: МОН е неподготвен за сексуалното образование в училище!

Говоренето за секс и сексуално образование на деца няма да ги подтикне да започнат да правят секс по-рано.

„Тезата, че децата ще станат сексуално активни на такава малка възраст, си е направо огромна глупост, която многократно е била изследвана и отхвърлена от какви ли не изследователи“, съобщи пред БГНЕС психологът Иван Игов.

Подобна теза е отхвърлена от всякакви изследователи по света поради два основни фактора – единият е развитието на юношеската сексуалност, когато с навлизането в пубертета хормоните започват да си казват думата и започва да се развива онзи дял в мозъка, който на практика отговаря за сексуалните желания. „Фактът, че не говорим за секс, не означава, че децата ни чисто физически нямат такива потребности и те не търсят начин да ги удовлетворят, лошо е ако не знаят как“, обяснява специалистът.

Вторият фактор – мит е, че „като не говорим с децата за секс, те не знаят за какво става дума – този мит е особено глупав, когато децата още от предучилищна възраст започват да сърфират в интернет, където поне една трета от съдържанието има сексуален и порнографски характер“, смята психологът.

Българските мъже имат най-големи проблеми със сексуалността, а 95% от тези проблеми са свързани с психогенни фактори, съобщи още психологът.

България е на едно от първите места по раждания от малолетни майки на възраст под 14-годишна възраст, и тук не говорим само за момичета от малцинствата. Това означава, че деца раждат деца, с които не е говорено за секс. Това означава, че липсата на сексуално обучение и информация всъщност води до това.

И третият факт – в развитите страни, включително и в България, хората започват все по-късно да сключват брак и да раждат деца, което не е непременно лошо, но липсва семейно планиране и все повече жени започват да прескачат детеродната възраст.

„Ако родителят просто подхвърли книжки, вместо да говори с децата си, това не създава онзи комуникационен канал, който е толкова важен. Тоест, от най-ранна детска възраст децата трябва да започнат да говорят с родителите си – не трябва да ги учим, че има нещо срамно от половите ни белези, нашата сексуалност, или пък как се раждат децата“, смята Игов.

У нас има добри помагала за обучение на децата от най-ранна възраст – например кукли момче и момиче, където децата могат да видят как изглеждат другарчетата от другия пол. Защото децата имат нужда да разбират различията, и ако ние не сме им показали, те сами намират начин да разберат. „Родителите някак си не са склонни да ходят на курсове или семинари по родителство, а точно там получават знания как да говорят с децата си на такива деликатни теми. Затова обикновено в горните курсове на училищата има часове по семейно планиране, и още в училище подрастващите трябва да се научат как да планират бъдещите си деца, как да ги възпитават, и как да ги научат на това, че човешката сексуалност е вид общуване. Само при хората сексът е общуване, а не задоволяване на нагони“, поясни Игов.

Министерството на образованието не прави нищо по въпроса, и го прави от години, смята психологът. „Въпреки че многократно е повдиган този въпрос, самите учители не са подготвени да говорят за сексуалността, защото те самите не са наясно със своята сексуалност. Биолозите биологизират проблемите, другите учители просто казват, че не е тяхна работа. Затова са нужни специализирани курсове, но те не бива да бъдат откъснати от останалите форми на общуване и социализация на децата, то трябва да е част от това. Ние повече от 10 години предлагаме такива обучения, но като че ли в българското училище е по-важно от първи клас да се учи математика“.

За съжаление, в момента повече НПО-организации са подготвени да говорят с децата, отколкото експерти от МОН, затова не трябва така панически чиновниците от министерството да спират всеки образователен проект в училищата, смята психологът.

„След оръжията и наркотиците, порнографията носи най-много приходи по света – това е милиарден бизнес, който печели толкова много неслучайно. Силата му е също толкова разрушителна, както и на първите две“, завърши Игов.

Източник: dnes.bg