Училища

Проф. Сергей Игнатов: МОН трябва са консултира СУ по финансовите въпроси

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов взе отношение по темата с финансовите резултати на Софийския университет.

„Тук става въпрос за системен проблем на целия сектор на образованието“, каза Игнатов в студиото на бТВ. Според него цялата система трябва да бъде реформирана и да се разделят властите.

„Трябва да има друга институция, която да се занимава с финансите и този, който дава парите, той трябва да е главният разпоредител“, каза бившият министър, цитиран от „Стандарт“.

„Трябва да има служител на финансовото министерство и той да управлява финансите на Софийския университет“, предложи Игнатов. Според него този служител трябва да е част и от настоятелството на университета и когато се избира ректор, да има думата.

„От човек, който е подготвен за академична дейност, не можем да искаме мениджърски способности“, категоричен е Игнатов. Според него ректорите на университетите трябва да мислят единствено за качеството на учебния процес и самото образование на учениците.

На въпрос защо всички институции мълчат по темата, Сергей Игнатов каза „Проблемът е системен, той е повече от 15 години. А и винаги се издига като щит тезата, че се убива образованието“.