Мнения

Прокуратурата се намесва в казуса с МУ-София

Министерството на образованието и науката поиска съдействие от Прокуратурата и Министерството на вътрешните работи за казуса с Медицинския университет в София. Вече трети ден членовете на назначената от МОН комисия за установяване законността на проведеното във вторник общо събрание не получават от организаторите му документите за него. Това съобщи на извънредна пресконференция вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Тя обяви, че е поискала от Министерството на финансите, до изясняване на обстоятелствата и категорична яснота кой представлява легитимно ръководство на университета, временно да бъде преустановено разпореждането със средства по сметката на висшето училище. Искаме да дадем знак, че има държава, която стои на страната на закона, заяви Кунева.

Министър Кунева посочи, че отказът на организаторите да съдействат на комисията на МОН при проверка, на практика представлява отказ от съдействие на държавен орган и това е криминализирано в Наказателния кодекс в чл.275, ал.1.

Министърът добави, че този случай, както и случилото се миналата година в Стопанската академия в Свищов, дават ясен знак, че е нужна оценка на модела на управление на висшите училища, заложен в Закона за висшето образование.

Министърът беше категорична, че не подкрепя нито една страна в спора, но че министерството може единствено да застане зад гърба на човек, избран по законен и прозрачен начин.

Източник: МОН