Мнения

Проекти по програма “Реинтеграция на отпаднали ученици в образователната система“

МОМН набира проекти по програма за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Реинтеграция на отпаднали ученици в образователната система“.

Министерството на образованието, младежта и науката чрез Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ стартира операция „Реинтеграция на отпаднали ученици в образователната система“, която ще се реализира на територията на цялата страна и ще се финансира в рамките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007 – 2013 г. от Европейския социален фонд и националния бюджет.

Операцията е на обща стойност 7 000 000 лева. За тези средства могат да кандидатстват училища, общини и регистрирани организации с нестопанска цел.

Краен срок за представяне на предложенията е 16 януари 2012 г., 16:30 ч.

Ще се финансират следните дейности:

1. Идентифициране на отпаднали ученици;
2. Мотивиране на отпадналите за продължаване на образованието чрез информационни кампании;
3. Работа в общността с отпадналите и техните семейства;
4. Преодоляване на социалните пречки пред реинтеграцията на отпадналите ученици: закупуване на учебни пособия, материали и др.;
5. Дейности за наваксване на пропуснатия учебен материал, вкл. допълнителни занимания, допълнителни часове и др.;
6. Допълнителни занимания с децата и учениците, за които българският език не е майчин;
7. Създаване на адаптивна приемна среда в училище: създаване на индивидуални учебни програми за наваксване на пропуснати знания и умения; допълнително обучение на учители и директори за работа с отпаднали ученици;
8. Въвеждане/реализиране на дейности за интеркултурно образование;
9. Реинтеграция на отпаднали ученици в училище и прилагане на механизми за превенция на повторно отпадане, вкл. чрез привличане на помощници на учителя.

Повече информация за проекта