Институции

Президентът връчи значки и сертификати на 45 успели младежи

На 08. май в Президентството бяха отличени четиридесет и пет младежи, постигнали златно и сребърно ниво на Международната награда на херцога на Единбург в България.

Президентът Румен Радев, патрон на престижната младежка програма лично връчи значки и сертификати на младежите, които през последните две години са преминали през програмата и са развили ключови житейски и лидерски умения. Официални гости на събитието бе и Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания и Светлозар Петров, изпълнителен директор на Jobtiger и председател на почетния тръст на Фондацията на Наградата в България.

„Подкрепям тази програма, защото тя е насочена изцяло в интерес на обществото, защото със знанията и уменията, които младите хора придобиват, те се готвят за утрешния ден. Готвят се да бъдат полезни, ефективни и честни граждани на нашето общество. Защото последните два етапа от програма, Сребро и Злато имат една много важна цел – да развият лидерските умения на тези млади хора и аз съм убеден, че вие ще продължите да допринасяте със своите изградени вече лидерски качества за развитието на общностите, в които вие живеете. Бъдете горди от извървяния път и преодоляните предизвикателства. Горди от това, че сте изградили умения и знания, които ще ви бъдат от полза в утрешния ден. На вас скъпи млади хора искам да благодаря и да ви приветствам за смелостта и куража да заявите себе си, да заявите открито своите цели, амбиции и да не жалите труда си в името на тяхното постигане.“ – това заяви президентът Румен Радев в обръщението си към наградени младежи.

Водещи на официалното събитие бяха Дияна Димитрова – Лидер в Наградата и Тино Пенчев, който малко преди 6 месеца, бе сред първите седем наградени българи, успешно постигнали своето Злато ниво в програмата.

Британският посланик Ема Хопкинс, сподели в речта си: „Преди 28 години аз също участвах в наградата и това бе ценен опит за мен самата. Участието им носи повече увереност, нови умения, както и по-големи мечти за бъдещето. Ето защо Наградата е толкова важна – тя провокира формиране на ценности чрез практика и развиването на личности. Поздравявам всички вас, които получавате наградата днес – това е истинско постижение. Трябва да се гордеете с него. Вие сте бъдещето, защото то е във вашите ръце. Вярвам, че ще бъдете социално отговорни и ще работите активно за доброто бъдеще на България.“

Събитието събра над 100 гости: младежи, учители, директори, представители на бизнеса и неправителствения сектор, приятели и посланици на Наградата, представители на Британско посолство в България.